Zachwycił mnie ten trunek! Póki sezon na śliwki trwa zachęcam wszystkich. Przygotowałam tę nalewkę z myślą o zimowych wieczorach. Pierwsza porcja zniknęła jednak w ciągu tygodnia. Razem z mężem
Zobacz więcej
Niesamowita konfitura z zielonych, czyli niedojrzałych, pomidorów. Córcia najpierw podchodziła do niej jak do jeża. Trzykrotnie ją namawiałam do spróbowania, a kiedy wreszcie się przełamała i wzięła
Zobacz więcej
Za co uwielbiam polską jesień? Za jabłka, gruszki i śliwki! Nie wyobrażam sobie września bez ciągłego pieczenia ciast z jabłkami, śniadaniowych racuchów, naleśników, bułeczek, drożdżowych i jabłkowego
Zobacz więcej
Wybaczcie mi proszę długie milczenie, ale w Portugalii ci, którzy nie są na urlopie w sierpniu muszą pracować za trzech, gdy reszta plażuje sobie w Algarve. Samo wybrzeże ze złocistymi klifami jest
Zobacz więcej
Susine, Mele e Zenzero Per fare questa marmellata ho scelto le susine, perche', e' uno dei sapori che mi ricorda l'infanzia,...e poi' a chi non piace gratificarsi con un po' di squisita marmellata
Zobacz więcej
To czas, gdy miłość do malin zmieniam bez skrupułów na gorące uczucie do śliwek. Fioletowe węgierki, zielone renklody, żółte mirabelki, uwielbiam je wszystkie i kupuję namiętnie.Smakują i te w wersji
Zobacz więcej
Doskonałe, cudownie słodkie przygotowane z jednego składnika - dojrzałych śliwek węgierek. Powidła są długo smażone, w odstępie kilka dni, co bardzo ułatwia ich przygotowanie. Domowe powidła śliwkowe
Zobacz więcej
Śniadanie - 2 tosty z awokado, żółtym serem i pasztetem meksykańskim Primavika i 2 dyniaczki lukrowane Przekąska do filmu - pestki dyni i pistacje solone (zjedzone na spółę z mężem, więc to zdj. tylko
Zobacz więcej
/ Dżemy uwielbia chyba każde dziecko i dorosły ;) Poniżej podaję przepis na ów dżem ze śliwek węgierek. Potrzebne składniki : 2 kg śliwek 2 konfiturki 1 kg cukru Sposób wykonania: Śliwki kroimy w
Zobacz więcej
Wbrew pozorom nie pomyliły mi się pory roku. Do zimy jeszcze daleko (mam nadzieję!), a ja o niej myślę od siedemnastego lipca. Ha, nawet nie umiem określić miesiąca, od kiedy nie jem mięsa, ale co do
Zobacz więcej
Szczaw i mniszek odbijają po pokosach, a na miedzach ciągle kwitną polne chwasty, więc wywiało mnie na rżysko. Umyśliłam sobie z wieczornego spaceru wrócić z czymś zielonym i na szczęście miałam
Zobacz więcej
1 litr wody, 1 litr spirytusu, 1 kg cukru, ok. 3kg śliwek Sposób przygotowania: Śliwki kroimy na połówki i zalewamy wodą. Dolewamy 1 l spirytusu. Następnie zakręcamy. Zostawiamy je na 3-4 tygodnie. Co
Zobacz więcej
Jeśli się dobrze rozejrzymy, zauważymy, że wokół nas rośnie pełno drzewek mirabelkowych. Pod koniec lata pojawiają się na nich niezliczone ilości malutkich śliweczek, które potem opadają na ziemię
Zobacz więcej
Sałatka jak widać po zdjęciu nr 2, była robiona, gdy kwitły piwonie, a ziemniaczki miały wielkość małych śliwek. Wszystko jednak czego do niej użyłam jest dostępne i obecnie, choć wiadomo, że
Zobacz więcej
Śliwki mirabelki są to owoce wyróżniające się małym rozmiarem, ale słodkim smakiem i dużą soczystością. Mają one cienką skórkę, pod którą kryje się żółty miąższ zawierający pestkę. Mirabelki są
Zobacz więcej
Mirabelki - takie małe, żółte śliwki, co rosną w najmniej spodziewanych miejscach. Niestety często przy ruchliwych drogach (to wolę nie myśleć co one w sobie zawierają dodatkowo... ). Mam taki obrazek
Zobacz więcej
Nie potrafiłam oprzeć się obrywaniu ich prosto z drzewa.Były tak słodkie...chyba najsłodsze,jakie do tej pory jadłam.Te,które podjadałam w okresie dzieciństwa były dzikie,albo rosły w parkach.Nawet w
Zobacz więcej
Kilka dni temu po przyjeździe do domu zastałam w kuchni 2 wiaderka pełne pięknych, żółtych mirabelek. Zdziwiło mnie to mocno bo w naszym ogrodzie nie ma śliwy mirabelki. Okazało się, że babcia
Zobacz więcej
kiedy liści szurających pod butami coraz więcej, kiedy poranki, gdy o 6:13 wychodzę z domu są coraz ciemniejsze i coraz chłodniejsze.. to znaczy, że jesień. i wtedy potrzeba kojących dań na talerzu.
Zobacz więcej
Śliwki węgierki mają wyjątkowy aromat. Śliwówka z węgierek jest najlepsza. Zrobiłam ją dwa lata temu - smakuje jak likier. Składniki: 2 kg wydrylowanych śliwek węgierek 1,5 litra wódki 1/2 kg cukru
Zobacz więcej