sola po libańsku

pomidory natka pietruszki świeża mięta 1/2 czerwonej cebuli (u mnie zwykła) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek kolorowy pieprz w młynku Kamis* sól morska w młynku Kamis* Wykonanie: W misce Zobacz więcej
Placki z cukinii to delikatniejsza, ale równie dobra wersja placków ziemniaczanych. Składniki są banialnie proste, a i wykonanie nie wymaga strasznych umiejętności. Placki z cukinii Składniki: 1 Zobacz więcej
Zdrowa, lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna sałatka z gotowanych buraków z aromatycznym sosem jogurtowym pachnącym miętą. Przepis pochodzi z kuchni libańskiej :) Źródło: Blog Malwinki Sałatka z Zobacz więcej
W ramach uzdrawiania naszej domowej diety postanowiliśmy jeść więcej ryb. Kupiliśmy dziś piękny filet z łososia, którego po upieczeniu zjedliśmy z prawdziwą przyjemnością. Dodałam do niego pyszną Zobacz więcej
olaminkwitz
olaminkwitz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piąty grzech główny
Tabbouleh

Tabbouleh 22

0
Tabbouleh to orzeźwiająca libańska sałatka, pachnąca wiosną i świeżymi ziołami. Idealna do potraw z grilla, na upalne dni lub zdrowy lunch :) Istna bomba witaminowa! Składniki: szklanki kuskusu albo Zobacz więcej
Przepis przywiozłam gdzieś ze świata i powiem szczerzewśródznajomych robi ono furorę. LIBAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE Składniki: 2 pomarańcze 25 dag orzechów laskowych 25 dag cukru 1 torebka cukru Zobacz więcej
czerwonych 6 pomidorków mini żółtych 150 g sera gorgonzola 1 łyżeczka nasion sumaku 3 świeże figi Dressing: 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 łyżka octu z chabra bławatka 1/4 łyżeczki chilli 1/4 Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Hummus

Hummus 87

0
(240 g po odsączeniu ) puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli pieprz 6 łyżek pasty tahini sok z jednej małej cytryny kilka czarnych oliwek suszona papryka Instrukcje Ciecierzycę odsączyć Zobacz więcej
kalafior z oliwą i około 1 płaska łyżeczką soli. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. W tym czasie prażymy orzeszki na suchej patelni, pozostawiamy do ostygnięcia. Niewielką ilość Zobacz więcej
Potrawa rodem z kuchni libańskiej. Cząstki słodkich pomidorów zapiekane w masie jajecznej. Bardzo ciekawie smakuje, zwłaszcza że w składnikach dania znajduje się aromatyczny cynamon oraz natka Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na libańską klasykę - tabbouleh. To chyba najpopularniejsza obok kebabów potrawa kuchni Bliskiego Wschodu w Polsce. Znana w tysiącu odmian, to zazwyczaj pierwszy kontakt Polaka z Zobacz więcej
Kolejny raz spotykam się w wirtualnej kuchni z Izą, Josią, Malwinną i Martynosią. na tapetę tym razem poszła libańska sałatka, która jest niejako przedsmakiem wiosny. Rzymska sałata, ogórek, Zobacz więcej
masła orzechowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku ok 2/3 szklanki kefiru trochę zmiażdzonych orzeszków ziemnych (do ozdoby) słodka papryka w proszku (do ozdoby) Zobacz więcej
Pasta z ciecierzycy charakterystyczna dla kuchni libańskiej. Najczęściej podawana z pitą (płaskim, okrągłym pszennym chlebkiem), choć świetnie nadaje się jako dip do surowych warzyw oraz pasta Zobacz więcej
miskawkuchni
miskawkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miśka W Kuchni
Domowy hummus

Domowy hummus 27

0
Dzień dobry :) Dziś pyszna pasta, tak ostatnio popularna i lubiana, bliskowschodnia przekąska. Myślicie, że można ja dostać tylko w modnych libańskich knajpach? a boicie się, że "sklepowa" jest Zobacz więcej
Tabbouleh to libańska sałatka, która w podstawowej wersji składa się z kaszy bulgur, pomidora, świeżych ziół i cytrynowego dressingu. Podobno przepisów na pyszny Tabbouleh istnieje tyle co osób Zobacz więcej
Płynne czwartki Kuchnia libańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, dlatego też dziś postanowiłam przygotować libańską zupę marchewkową z selerem naciowym. Połączenie marchewki z selerem Zobacz więcej
Surówka z kapusty lub colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest Zobacz więcej
, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki czerwonego octu winnego, Oliwa z oliwek, łyżeczki kuminu, łyżeczki mieszanki 7 przypraw libańskich, Sól i pieprz. Przygotowanie: Umyty bakłażan kroję w 1 cm Zobacz więcej