solanka dla jesiotra

koszu. Dziś przedstawię prosty sposób na domowy, wyrób kawiorowego rarytasu. Przepis jest w mej rodzinie przynajmniej od kilku pokoleń i jest to sprawdzona metoda, według której wykonywano kawior z Zobacz więcej
Wigilia, z kulinarnego punktu widzenia, to przede wszystkim bezmięsna uroczystość. Na naszych stołach królują ryby! Karpie pod przeróżnymi postaciami, jesiotry, łososie i cała gama innych ryb. Między Zobacz więcej
jesiotr wędzony Wprost przepadam za wędzonymi rybami. A mało jest ryb, które mogły by równać się w smaku, z jesiotrem. Jego delikatne mięso,wprost idealnie nadaje się do wędzenia Składniki Zobacz więcej
rewelacyjnie. Poniższy przepis to wersja mięsna, ale robi się też soljankę rybną (na jesiotrze), w czasach ZSRR serwowaną w restauracjach w czwartki, gdy obowiązywał „rybny dzień”. Ciekawostką jest Zobacz więcej
pochwalę się dzisiejszym jesiotrem prosto z naszej wędzarni ! Jesiotra załatwiła siostra M. Do tego sama go sprawiła ! Kochana:-) Ja zamarynowałam go w solance ( leżał sobie w niej całą noc ). A M. Zobacz więcej
kawior) lub jesiotra (czarny kawior).. W przeszłości królował na stołach ubogich rybaków jako odpadek po oczyszczaniu złowionych ryb. Kiedy byłam mała mój tata dodawał od czasu do czasu odrobinę Zobacz więcej
na miejscu. Jadąc do rodziców ustaliliśmy, że wracając już do Radomia zatrzymamy się aby kupić kilka pstrągów. Tak też zrobiliśmy. Dawno tam nie byliśmy i ku mojemu zdziwieniu (jak najbardziej Zobacz więcej
W Waszych propozycja świątecznych potraw dość często przewijała się zupa rybna. Nie powiem, żebym ryby przyrządzała bardzo często (szczególnie w postaci innej niż filety z ryb morskich), za to chętnie Zobacz więcej
Wędzenie ryb Składniki: - ryby morskie lub słodkowodne - sól morska lub kamienna - zioła wg uznania do zalewy na mokro i nacierania - woda Ryby do wędzenia zarówno morskie jak i jeziorowe musza być Zobacz więcej
. Lepiej prezentował się rosół z kołdunami, który był właśnie taki, jak powinien. Najlepiej wypadła solanka (czy jak napisano w karcie „solanka”) – byłą naprawdę pyszna, a nadzwyczajnie dobrze Zobacz więcej
. Tymczasem pokroję drobniutko cebulę i zmaceruję ją z masłem i tomatem. Zapachnie rybą. Gdy zrobi się z jerszy mocny bulion, wtenczas woreczek wyjmę i do czystego wrzącego bulionu wrzucę moją masę z Zobacz więcej