solanka dla jesiotra

koszu. Dziś przedstawię prosty sposób na domowy, wyrób kawiorowego rarytasu. Przepis jest w mej rodzinie przynajmniej od kilku pokoleń i jest to sprawdzona metoda, według której wykonywano kawior z Zobacz więcej
Wigilia, z kulinarnego punktu widzenia, to przede wszystkim bezmięsna uroczystość. Na naszych stołach królują ryby! Karpie pod przeróżnymi postaciami, jesiotry, łososie i cała gama innych ryb. Między Zobacz więcej
jesiotr wędzony Wprost przepadam za wędzonymi rybami. A mało jest ryb, które mogły by równać się w smaku, z jesiotrem. Jego delikatne mięso,wprost idealnie nadaje się do wędzenia Składniki Zobacz więcej
cytrynę i dajemy się temu towarzystwu pogotować na wolnym ogniu, aż mięsko będzie miękkie. Doprawiamy w międzyczasie solą i pieprzem, wedle woli. Podajemy z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany – taki Zobacz więcej
pochwalę się dzisiejszym jesiotrem prosto z naszej wędzarni ! Jesiotra załatwiła siostra M. Do tego sama go sprawiła ! Kochana:-) Ja zamarynowałam go w solance ( leżał sobie w niej całą noc ). A M. Zobacz więcej
Na początku wakacji miałam okazję odwiedzić Petersburg i nie ukrywam, że zrobił na mnie piorunujące wrażenie :) Podzielę się z wami jedzeniem, którego spróbowałam i kilkoma ciekawostkami na które Zobacz więcej
właściciela smażalni "W Starym Młynie" dowiedziałam się w jakich proporcjach powinno się przyrządzać solanki do różnych rodzajów ryb. Solanka właściwa dla jesiotra jest to stężenie 13% soli, dla Zobacz więcej
W Waszych propozycja świątecznych potraw dość często przewijała się zupa rybna. Nie powiem, żebym ryby przyrządzała bardzo często (szczególnie w postaci innej niż filety z ryb morskich), za to chętnie Zobacz więcej
Wędzenie ryb Składniki: - ryby morskie lub słodkowodne - sól morska lub kamienna - zioła wg uznania do zalewy na mokro i nacierania - woda Ryby do wędzenia zarówno morskie jak i jeziorowe musza być Zobacz więcej
. Lepiej prezentował się rosół z kołdunami, który był właśnie taki, jak powinien. Najlepiej wypadła solanka (czy jak napisano w karcie „solanka”) – byłą naprawdę pyszna, a nadzwyczajnie dobrze Zobacz więcej
. Tymczasem pokroję drobniutko cebulę i zmaceruję ją z masłem i tomatem. Zapachnie rybą. Gdy zrobi się z jerszy mocny bulion, wtenczas woreczek wyjmę i do czystego wrzącego bulionu wrzucę moją masę z Zobacz więcej