solanka do gęsi

Składniki: 1 kg piersi z gęsi, 3 jabłka, 2 plasterki pomarańczy, 4 ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka. solanka: 1 czubata łyżka soli, 2 litry wody. Przygotowanie: Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka 3327

0
Gęsina to mięso kojarzone głównie z 11 listopada. Jako, że nie występuje na stole zbyt często nadal jest mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu. Z tego też powodu będzie mile widziana w czasie Zobacz więcej
Składniki 1 pierś z gęsi 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1/2 szklanki wody kilkanaście igiełek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka rozmarynu suszonego) sól, pieprz woda i sól do solanki Zobacz więcej
Na świąteczny obiad gęś ;dodatek jabłek tylko wieńczy dzieło;) pasują idealnie do kruchego ,pieczonego mięsa.Smaki świetnie się ze sobą komponują.Prosty przepis na elegancki obiad: Składniki dla 4 Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
Półgęsek

Półgęsek 2145

1
również w środku . Osuszałam przez noc i 30 min w wędzarni . Wędziłam 2 dni . Początkowo w 40 C przez 6 godzin . Na noc zoztawiłam w wędzarni . Na drugi dzień podniosłam temp . do 50 C i kolejne 6 Zobacz więcej
piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion. Zobacz więcej
Podobnie jak w ubiegłym roku, tak też i w tym przygotowałam na 11 listopada gęś w różnych wersjach. Staliśmy się miłośnikami gęsiny więc tym razem postanowiłam zrobić ją z żurawiną i jabłkami w Zobacz więcej
Dzisiaj druga propozycja na pieczoną gęś. Tym razem proponuję zapiec uda z gęsi w kapuście kiszonej. Danie jest wyjątkowo dobre bo mięso z gęsi bardzo dobrze łączy się z kiszoną kapustą ( jest Zobacz więcej
Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :) Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie Zobacz więcej
Gęsie uda pieczone z kiszoną kapustą, jabłkami, cebulą w aromacie rozmarynowym to moja kolejna propozycja na danie z gęsiną. Mięso gęsi jest bardzo dobre, już o tym pisałam. W sklepach są dostępne Zobacz więcej
Na temat gęsi pisałam już dość dużo. Jest nawet filmik o pieczeniu całej gęsi. Lubimy mięso z gęsi i jak tylko pojawia się w sklepie kupuję i robię pyszne danie z tym mięsem. Dzisiaj wersja z Zobacz więcej
staropolskiej tradycji gościła tego dnia na stołach. Składniki na pieczoną pierś gęsi z owocami 1 pierś z gęsi 2 twarde, duże jabłka 10 suszonych śliwek 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz, suszony Zobacz więcej
Dagmara
Dagmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pikantna Słodycz
Gęś pieczona

Gęś pieczona 7976

2
Piękna, rumiana gąska. Zawsze wychodzi idealna i krucha dzięki wielogodzinnemu moczeniu w solance. Możemy ją nadziać jabłkami, pomarańczami lub tak jak ja kaszą na słodko. Doskonały przepis na Zobacz więcej
W tym roku postanowiłam iść głosem tradycji i upiekłam na 11 listopada piersi gęsi w jabłkach i majeranku oraz udka gęsi w kapuście kiszonej. A ponieważ mój brat ma na imię Marcin to dodatkowo Zobacz więcej
Już za parę dni zbierzemy się przy stołach podczas wigilijnej kolacji i bożonarodzeniowego obiadu. Lubię ten czas wypełniony migotaniem małych światełek, ubieraniem choinki, pakowaniem prezentów, a Zobacz więcej
HotChilli
HotChilli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hot Chilli Smaki
Kurcze pieczone

Kurcze pieczone 209

0
Tak jak Amerykanie indyka, tak my Polacy mówimy, że jadamy kaczki czy gęsi. Zdarza się to jednak tak naprawdę tylko od święta. Jeżeli chodzi o ptactwo. to na naszych polskich stołach króluje kurczak. Zobacz więcej
Nigdy za kaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do Zobacz więcej
Gęś to dobre, polskie mięso, goszczące kiedyś w staropolskiej kuchni dość często. Teraz, na szczęście wraca do naszej tradycji kulinarnej i widzę, że coraz częściej kupujemy to zdrowe mięso. My Zobacz więcej
Mięso gęsi jest moim ulubionym. Przygotowuję je na różne sposoby ale najczęściej z dodatkiem owoców. Zarówno kaczka jak gęś świetnie komponują się z dodatkiem różnych owoców. Tym razem przygotowałam Zobacz więcej
Listopad to miesiąc gęsiny. Tak już się utarło, że w listopadzie gęsina jest szczególnie dobra i na stole pojawia się sporo dań z tego dobrego mięsa. Ja też polubiłam gesinę. Na blogu jest parę Zobacz więcej