solanka do indyka

Pamiętacie może mój dawny wpis odnośnie niezawodnego pieczenia ptaszorów sposobem “na indyka”? Otóż okazało się, metodą prób i błędów, że może być jeszcze lepiej.. Tak tak, to jednak jest możliwe :P Zobacz więcej
Miodowe placuszki serowe z karobem podane z malinami i poppingiem z amarantusa Mój wczorajszy obiad: omlet owsiany a'la tarta z brokułami, parmezanem, kawałkami pieczonego indyka, pieczarkami i Zobacz więcej
Jeszcze macie czas, aby na noworocznym stole zagościł pieczony indyk w całości. Potrzeba 1 dzień na solankę, 1 dzień na marynatę i ok. 3 godzin na pieczenie. Indyk pieczony w worku ma bardzo kruche, Zobacz więcej
Najpierw tygodniowe moczenie w solance z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, potem wędzenie i gotowanie. Wiem, że mało kto ma obecnie dostęp do wędzarki więc nie podaję dokładnego Zobacz więcej
Doskonała pierś z indyka gotowana metodą sous-vide w stałej , niskiej temperaturze pakowana próżniowo w woreczek. Jest to metoda godna polecenia. mięso zachowało pełny aromat i składniki odżywcze.Jego Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Pieczeń z otrębami

Pieczeń z otrębami 82

0
indyka w najróżniejszych marynatach i solankach albo pieczeń, która również za każdym razem jest inna. Składniki * 1 kg mięsa z udźca z indyka bez kości ze skórą * 5łyżekotrębów pszennych * 3 jajka * Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
INDYK PIECZONY

INDYK PIECZONY 8050

3
Owoce dokładnie umyć i sparzyć. Pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pióra, czosnek rozgnieść. Dodać pozostałe przyprawy.Wlać dwa litry solanki, wymieszać. Indyka opłukać, Zobacz więcej
Pyszna soczysta pierś indyka, świetna na niedzielny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Doskonale sprawdzi się również jako wędlina do kanapek. Przepis z moimi zmianami pochodzi z tej strony: Zobacz więcej
przemyslowa. Antipasto to stalo sie popularne i w innych czesciach kraju. Jak je zrobic? 1. Przygotowujemy nadzienie. Przepisy podaja uzycie mieszanego miesa wolowego (60%), wieprzowego (30%) i Zobacz więcej
Czasami przychodzi taki dzień, że już nie mam ochoty na żadną wędlinę ze sklepu, z drugiej strony coraz częściej mam wrażenie, że one wszystkie smakują tak samo… Jeśli znacie to uczucie, to gorąco Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
INDYK W GÓRALSKIEJ MARYNACIE

INDYK W GÓRALSKIEJ MARYNACIE 3758

0
Świąteczny indyk ma wiele zalet. Zamarynowany dzień wcześniej wymaga tylko wstawienia do piekarnika. Jest bardzo podzielny - nawet przy dużej rodzinie lub niespodziewanej wizycie gości nikt nie Zobacz więcej
śledzie w sosie musztardowym rolada z łososiem i szpinakiem ryba faszerowana w galarecie sałatka z łososiem sałatka z paluszków surimi bardzo soczysta kaczka pieczona pieczona karkówka z solanki Zobacz więcej
Czasami, dla odmiany warto sięgnąć po inne mięso niż wieprzowina. Ja tym razem nabyłam piękne indycze udźca. Zrobiłam więc pieczeń na obiad a to co zostało a były to naprawdę duże porcje było Zobacz więcej
Dwie pieczenie na prawie jednym ogniu, pieczony indyk i pieczony schab, w towarzystwie owoców. Od kilku już lat w drugi dzień swiąt piekę pierś z indyka. Podaję ją z sosem wytworzonym podczas Zobacz więcej
Wiele osób dziś decyduje się na przygotowanie domowych mięs,wędlin, drobiu. Kurczak i indyk z wędzarni jest pyszny,dietetyczny i zdrowy. Moja chęć poznania innych smaków wędzonego drobiu nie została Zobacz więcej
Indyk jest bardzo chudym mięsem. Zawiera niski poziom tłuszczu przez co po upieczeniu może być suchy. Dodatkowo piersi indycze są bardzo duże co może spowodować, że ich środek będzie bez smaku. Aby Zobacz więcej
Zawijany udziec z indyka na kremowym beszamelu Całkiem niezła alternatywa obiadowa , jeśli akurat mamy pecha , lodówka świeci pustkami , błąka się gdzieś w niej parę plastrów jakiejś szynki , ostatni Zobacz więcej
Co prawda już po świętach ale dopiero teraz znalazłam chwilę na przedstawienie Wam mojego świątecznego indyka. Miał ponad 5 kg i walczyłam z nim ok 2 dni :) Najpierw go zapeklowałam. Indyka należy Zobacz więcej
Perliczka to specjalność Karaibów. Ja lubię mówić, że to taki mały indyk :-) Podczas przyrządzania lubi się wysuszyć, więc sporo przepisów nakazuje ją moczyć w solance co najmniej 24 h. Mój sposób nie Zobacz więcej
smakowały golonki, ja sama chyba jednak wolę udo. Dodatkowo udo było gotowe szybciej niż golonki. Składniki: 4 golonki z indyka (ze skórą) 4-5 małych jabłek 4-5 łyżeczek rodzynek i suszonej Zobacz więcej