solanka do mięsa proporcje

Golonka z chrupiącą skórką Golonka z chrupiącą skórką składniki: golonka z kością ( tym razem około 1,5 kg ) musztarda czarny pieprz ziele angielskie sól do podlewania: piwo i bulion z odrobiną miodu Zobacz więcej
Podczas weekendowego wypadu do Białowieży mieliśmy okazję spróbować "Soljanki" (podobno ten zapis nie jest poprawny), która nas zaskoczyła kompozycją smakową. Jest kilka wersji solanki. My mieliśmy Zobacz więcej
Ogórkowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym, którzy lubią mocne, wyraziste smaki, polecam sałatkę szwedzką. Wyśmienita do mięs ! Sałatka jest dość ostra, dlatego tym, którzy nie lubią piekącego posmaku Zobacz więcej
Ciąg dalszy przygotowań kulinarnych do Wielkanocy. Niezbędna biała kiełbasa! Dzisiaj zmieliłem i nasoliłem mięso - według wcześniejszego przepisu. Przygotowałem również boczek do wędzenia. Proporcje Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Ogórki kiszone z pepperoni.

Ogórki kiszone z pepperoni. 122

0
były lekko pikantne. Papryczki użyłam jako dodatek do duszenia mięsa. Ogórki kiszone z pepperoni. 2 kg ogórków 3-5 ostrych papryczek 3-5 ząbków czosnku kilka gałązek z baldachami kopru 10 listków Zobacz więcej
To chyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której "sklepowe" wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest Zobacz więcej
staropolskiej tradycji gościła tego dnia na stołach. Składniki na pieczoną pierś gęsi z owocami 1 pierś z gęsi 2 twarde, duże jabłka 10 suszonych śliwek 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz, suszony Zobacz więcej
angielskiego 4-5 liści laurowych 2 łyżeczki pieprzu solanka: 2 łyżki soli na 1 litr wody Przygotowanie: Kaczkę oczyszczamy, myjemy a następnie zalewamy solanką z proporcji takich jak powyżej tak, aby Zobacz więcej
i skrzela), w dzwonkach lub filetach (ze skórą). Świeżą rybę należy wypatroszyć i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnym etapem jest moczenie w solance. Najbardziej powszechna receptura na Zobacz więcej
Zbliżają się święta dużymi krokami.... można więc testować przepisy na domową wędlinkę... To nie lada rarytas, Taka wędlina nie jest trudna do wykonania, ale wymaga cierpliwości.. Peklowanie wędliny Zobacz więcej
Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów. Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla Zobacz więcej
Gęś to dobre, polskie mięso, goszczące kiedyś w staropolskiej kuchni dość często. Teraz, na szczęście wraca do naszej tradycji kulinarnej i widzę, że coraz częściej kupujemy to zdrowe mięso. My Zobacz więcej
bardzo wilgotna szarlotka bezglutenowa - bez glutenu - FinezjaNiedrogo - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU FinezjaNiedrogo bardzo wilgotna szarlotka bezglutenowa (16.06.2016)ciasto Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Zielenina na zimę

Zielenina na zimę 34

2
lubię chyba najbardziej, a jest to chyba najstarszy sposób na przechowywanie zapasów. Chodzi mi o sól i solanki. Można oczywiście zapasy pomrozić, ale prawda jest taka, że zamrażalniki są małe i nie Zobacz więcej
mięso wieprzowe odrobinę inaczej;) - obiad podano! - FinezjaNiedrogo - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU FinezjaNiedrogo mięso wieprzowe odrobinę inaczej;) (17.04.2016)batonik kokosowy Zobacz więcej
banalnie proste (patrz pkt 1 przepisu). Z podanych proporcji uzyskasz oczywiście więcej sera niż potrzeba do tej prostej przystawki, ale możesz wykorzystać go później w innym daniu lub po prostu Zobacz więcej
się, jak smakuje znany nam rodzaj sera wykonany bez konserwantów, z naturalnych składników, powstający w domowym zaciszu - smak ten jest zawsze różny od sera ze sklepu. To samo tyczy się mięsa, ciast Zobacz więcej
właściciela smażalni "W Starym Młynie" dowiedziałam się w jakich proporcjach powinno się przyrządzać solanki do różnych rodzajów ryb. Solanka właściwa dla jesiotra jest to stężenie 13% soli, dla Zobacz więcej
Mięso dotąd nie gościło na moim blogu, choć produkuję i wyroby mięsne. Ale ponieważ sama ich nie lubię, to ciężko było mi dokonać prezentacji czegoś, do czego w sumie nie jestem przekonana. Moje Zobacz więcej