solanka do mięsa wieprzowego

{{headerMessage}}
Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki (mogą być Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Makaron z sosem z sera pleśniowego, podkręcony odrobiną wiśniówki w towarzystwie pysznych medalionów z polędwicy i makaronu świderki. O błoga rozpusto ! Składniki dla 2-3 osób 200 g makaronu świderki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Metka cebulowa - beiota Łosoś pogrzebany w soli » Polędwica na szybko w 48h. Polędwica na szybko w 48h. Jest to mój testowy wyrób. Było mało czasu ale wyszło ok. Czyli się da. Składniki - polędwice Zobacz więcej
Adi
Adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Narodziny Smaku
Karczek pieczony.

Karczek pieczony. 8230

0
{{headerMessage}}
Sposób przygotowania karczku i boczku babcia nauczyła mnie tak samo. Łatwo, efektownie i smacznie. SKŁADNIKI: marynata (solanka): pół szklanki soli 2 litry wody 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polędwica dojrzewająca w stylu Hiszpańskim Składniki: - schab, polędwiczki wieprzowe - czosnek- jogurt z żywymi kulturami bakterii - peklosól - papryka Pimentone Schaby nie obrabiamy pozostawiamy z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki solanka: 10 litrów zimnej wody 800g- 1 kg soli peklowej 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku ziarenka pieprzu czarnego Wykonanie: Sól mieszamy w wodzie do rozpuszczenia, dodajemy pieprz, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Kawałki mięsa należy uformować i przyciąć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wczoraj przywiozłam od Mamy wędzone polędwiczki wieprzowe, które wcześniej przez 10 dni peklowały się w czosnkowej solance. U Mamy jest taka piwnica wolnostojąca, obłożona snopami siana i obsypana Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 459

2
{{headerMessage}}
Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa. Idealnie rozgrzewa w zimne jesienno zimowe dni. Do zupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio pojawił się w sklepach nasz lubelski cydr… zgodnie z zasadą, że trzeba dbać o dobro lokalne postanowiłyśmy przyrządzić z nim potrawę. Sos to zmodyfikowany beurre blanc z dodatkiem cydru i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciąg dalszy przygotowań kulinarnych do Wielkanocy. Niezbędna biała kiełbasa! Dzisiaj zmieliłem i nasoliłem mięso - według wcześniejszego przepisu. Przygotowałem również boczek do wędzenia. Proporcje Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Solanka mięsna

Solanka mięsna 533

4
{{headerMessage}}
Solanka lub solianka to jedna z tradycyjnych zup rosyjskich. Jest dość gęsta i bardzo pożywna, idealna na zimowe dni. Łączy w sobie smaki kilku zup: gulaszowej, ogórkowej i pomidorowej Składniki na Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Golonki ze słoika

Golonki ze słoika 1343

0
{{headerMessage}}
Golonki ze słoika Składniki: - golonki wieprzowe ze skórą - listek laurowy - gorczyca - pieprz - ziele angielskie - sól - żelatyna - smalec Najpierw z golonek wykroić kość. Pociąć mięso w grubą (dużą) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wyroby dojrzewające fermentowane Składniki: - szynka, polędwica, polędwiczki małe mięsa wieprzowego, dzika lub jelenia - jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii - miód naturalny - peklosól Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do ocieknięcia na 2,-3 godziny. Rozgrzewamy wędzarnię do temperatury około 50 stopni wieszamy mięso w wędzarni na kijach tak, aby się nie stykało. Osuszamy je około 20 minut, przy dużym ruchu Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Domowy schab wędzony

Domowy schab wędzony 559

1
{{headerMessage}}
Od kilku miesięcy sama robię wędliny w domu.Jest zdecydowanie lepsza,pozbawiona konserwantów, wiem co pojawia się na moim talerzu. Schab wyszedł soczysty, pyszny w smaku o wspaniałym aromacie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
lub przyprawy mięso wieprzowe (szynka, łopatka) 250 ml wody Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, osuszyć i umieścić w naczyniu. Najlepiej w garnku wyższym, a węższym tak aby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szynki "żubrze" prasowane Składniki: - szynki wieprzowe - trawa żubrówka - sos sojowy (dobrej jakości) - peklosól 17-20g/kg - osłonki barierowe lub szynkowar Sposób wykonania: Przed peklowaniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jak zrobić dobrą domową kiełbasę. A potem już przepisy na takie pyszności jak : szynkę tylną wędzoną gotowaną, baleron wędzony parzony, boczek wędzony na zimno, polędwiczki wieprzowe pieczone, Zobacz więcej