solanka do pieczeni

Genialna aromatyczna marynata, którą cudownie przechodzi całe mięso podczas marynowania. Można ją wykorzystać do każdego rodzaju mięsa a nawet do warzyw. Przepis z bloga Alicja w krainie garów . Zobacz więcej
Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, dlaczego właściwie musiałam się przekonywać. Głównym powodem są moje kubki smakowe. Nie jestem wielką fanką słodkości, na podium stoją u mnie raczej dania słone. Z Zobacz więcej
Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na kruche ciastka. Ciastka są bardzo pyszne, kruche i będą smakowały każdemu dziecku, idealnie nadają się również do podania do herbaty lub kawy. Zobacz więcej
Uwielbiam gotować. Choć szczerze mówiąc nie przepadam za wspólnym gotowaniem, w myśl zasady - "w kuchni demokracja nie istnieje". Ale pomysł Gosi zeSmaków Alzacjina wspólne pieczenie przez Internet Zobacz więcej
Aby pieczenie ciast, ale też nie tylko słodkich, ale i słonych wypieków mogło być przyjemnością – najlepiej od razu poświęcić trochę czasu na to, aby kupić odpowiednie formy do pieczenia ciast. Brak Zobacz więcej
Witam! Krakersy, każdy z nas je lubi jednak te kupione w sklepie mogą zawierać w składzie konserwanty i polepszacze. Ten przepis pozwoli Wam na wykonanie pysznej, zdrowej, chrupiącej przekąski w Zobacz więcej
Jeśli lubisz piec ciasta, za pewne szalenie ważne są dla Ciebie różnego rodzaju akcesoria i gadżety kuchenne, które ułatwiają Ci pracę i sprawiają, że spod Twojej ręki wychodzą same pyszności. Nic w Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Sos musztardowy do pieczeni

Sos musztardowy do pieczeni 540

Czy zdarza się Wam, że nie macie pomysłu na to, z jakim sosem podać przygotowaną pieczeń? Podpowiem Wam jak szybko i smacznie zrobić np. sos musztardowy. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje Składniki: Zobacz więcej
Pamiętacie może mój dawny wpis odnośnie niezawodnego pieczenia ptaszorów sposobem “na indyka”? Otóż okazało się, metodą prób i błędów, że może być jeszcze lepiej.. Tak tak, to jednak jest możliwe :P Zobacz więcej
Uwielbiam ciasteczka. Po długim intensywnym dniu należy się słodka nagroda. Dlatego upiekłam dziś pyszne ciasteczka z czekoladą. Są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie Zobacz więcej
jarma
jarma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotujemy rodzinnie
Gofry (bez proszku do pieczenia)

Gofry (bez proszku do pieczenia) 466

Jeśli w środku zimy zatęsknicie za latem, to koniecznie przygotujcie gofry. Te są z przepisu Michel’a Roux. Składniki (na 5 porcji z gofrownicy/waflownicy okrągłej): - niepełna szklanka (160 g) mąki Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sio-smutki
Przyprawa do pieczeni

Przyprawa do pieczeni 27

Chyba każdy ma jakieś swoje ulubione mieszanki ziołowe.Takich do pieczenia i duszenia mięs też jest oczywiście mnóstwo.W sklepach jest ich tyle, że trudno wybrać, choć ułatwiają to podpowiedzi na Zobacz więcej
Marynata, którą lubię najbardziej, bo wspaniale podkreśla smak mięsa, ale tego smaku nie dominuje. Jest delikatna, lekko słodka i kwaśna, czosnkowo - ziołowa, taka w sam raz :) Można w niej Zobacz więcej
Alternatywą do gotowanych ziemniaków, jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs z sosem będzie polenta. Do przygotowania placków z polenty potrzebujemy kaszki kukurydzianej, którą gotujemy w Zobacz więcej
Hej :). Dzisiaj Mikołajki – jak dla mnie czas, w którym sprawiamy dzieciom radość :). Lubię ten dzień, ze względu na to, że mamy małego chrześniaka i możemy go odwiedzić, zobaczyć jak rozmawia z Zobacz więcej
Biszkopt kukurydziany jest wyjątkowo niewymagający. Nie wymaga posiadania bezglutenowego proszku do pieczenia, nie wymaga kupowania wielu bezglutenowych mąk i nie wymaga wiele pracy. Za to jest Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Pieczona karkówka z solanki

Pieczona karkówka z solanki 132

Prezentujemy jeszcze jeden przepis na pieczeń z mięsa, które przed upieczeniem zostało namoczone w solance. Trudno mu się oprzeć, bo takie mięso wychodzi po upieczeniu bardzo miękkie i soczyste. Zobacz więcej
Jednym ze sposobów na soczyste, delikatne mięso z piekarnika jest moczenie go przed pieczeniem w solance czyli w wodzie z dużą zawartością soli. Często piekę tak drób (przepis na perliczkę, przepis na Zobacz więcej
Zetka
Zetka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą.
Solanka

Solanka 135

Solanka(ros. солянка) – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Łączy w sobie Zobacz więcej
Na temat pieczenia z dziećmi pisałam niedawno (TUTAJ). Były to bardziej ogólne inspiracje. A dzisiaj same konkrety:) Jak wiadomo pieczenie z dziećmi to sama przyjemność. Oczywiście jak się do tego Zobacz więcej