solanka do sera

sałata, za to pyszna i stosunkowo mało kaloryczna. Pewno, że bym mogła zjeść same liście tylko skąd bym miała mieć siłę na pedałowanie na trenażerze a kadencję powyżej 80 trzeba trzymać przez 40 Zobacz więcej
Na dobry początek niedzieli. Świeżo upieczony chleb, ser zrobiony wczoraj a dzisiaj wyjęty z solanki i do tego .. porzeczki lekko inaczej ;) Pyszne, ktoś ma ochotę ?? Zobacz więcej
Na dobry początek niedzieli. Świeżo upieczony chleb, ser zrobiony wczoraj a dzisiaj wyjęty z solanki i do tego .. porzeczki lekko inaczej ;) Pyszne, ktoś ma ochotę ?? Zobacz więcej
Udka , sery i kabanosy wędzone w dymie . To wszystko na tacy podane z żurawinką. Sery : przyprawy solanka 1 łyżka soli na 1 l wody. moczenie 2 doby. Udka solanka , na 1 l wody 80 g soli. listek Zobacz więcej
Niedawno zaprezentowałam Wam pesto z rukoli i suszonych pomidorów więc dzisiaj obiadek z jego użyciem. Pyszny makaronik z pesto, brokułem i serem solankowym. składniki: 250 g makaronu rurki, uzyłam Zobacz więcej
Zapiekany ser feta z przyprawami i oliwkami Zapraszam na oryginalny ser feta na bazie mleka owczego i koziego zapiekany w folii aluminiowej z przyprawami i aromatycznymi oliwkami greckimi. Dla Zobacz więcej
Po raz kolejny przekonuję Was, że domowe jest lepsze. Chociaż na pewno i Wy już się o tym nie raz przekonaliście. Tym razem zrobimy ser. Coś ala feta bo i te w sklepach to nie są prawdziwe greckie Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Domowy ser feta

Domowy ser feta 1077

0
Jakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie Zobacz więcej
Po raz kolejny przekonuję Was, że domowe jest lepsze. Chociaż na pewno i Wy już się o tym nie raz przekonaliście. Tym razem zrobimy ser. Coś ala feta bo i te w sklepach to nie są prawdziwe greckie Zobacz więcej
W tym roku trochę porobiłam przetworów z soczystych i winnych jabłek.Z dużych zrobiłam dżemy , kompoty ,do ciasta , ale zostały mi maleńkie jabłuszka więc je ukisiłam bo chciałam sprawdzić przepis z Zobacz więcej
Laktoowo
Laktoowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lakto Owo
Słynna sałatka z arbuzem

Słynna sałatka z arbuzem 988

0
Pakuję czerwoną torbę podróżną. Jutro po pracy spadam na Mazury. Dzisiaj wspominam jeszcze najsoczystszą sałatkę świata. Sałatka z arbuzem i serem: * arbuz, * tofu-feta*, * pomidorki koktajlowe, * Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
Przekąski

Przekąski 699

5
"okularki" francuskie zparówkami batoniki śniadaniowe bułeczki gąsieniczki z parówkamiczyli hot-dogi inaczej :) cebula faszerowana francuskie zawijaski z serem kąski z kurczaka kulki ziemniaczane z Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Wędzone sery

Wędzone sery 1630

1
Ser do wędzenia najlepszy byłby domowy. W innym przypadku kupujemy ser twardy ale niezbyt chudy Dzielimy na części . ja przygotowałam trzy sztuki. Jeden obkleiłam plasterkami czosnku Drugi niewielką Zobacz więcej
Składniki : połowa 125-go opakowania roszponki 2 pomidory ser biały dojrzewający w solance około 20 dag Przygotowanie : Roszponkę umyć, osuszyć, pomidory i ser pokroić Składniki wymieszać Polać sosem Zobacz więcej
Składniki: ser typu camembert z ziołami 70 g soli kuchennej 1 litr zimnej wody Przygotowanie: Ser należy moczyć przez minimum 12 godzin w solance ( 70g na 1 litr zimnej wody). Następnie wyciągnąć i Zobacz więcej
W wytwarzaniu sera jest coś fascynującego - ogromne kadzie z mlekiem, oddzielanie się serwatki, moczenie w solance, bochenki sera dojrzewające na długich półkach. Ten niezwykły proces dane mi było Zobacz więcej
Bardzo lubię kozie sery. Na szczęście jest ich w sklepach co raz więcej. Mają inny smak niż krowie, są zdrowsze i mniej uczulające. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Ta propozycja to Zobacz więcej
mme.Tico
mme.Tico Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ticounderconstruction
francuskie sery

francuskie sery 143

0
w Vosges. Specyficzną teksturę skórki zawdzięczamy regularnemu "przemywaniu"jej w czasie dojrzewania.Przemywanie solanką zapewniając komfortowe warunki bakteriom zapewnia powstanie odpowiedniej Zobacz więcej
tymianku szczypta chilli 2 łyżeczki soli+ 1 litr wody 1 łyżeczka masła+ 1 łyżeczka oleju 1. Z wody i soli zrobić solankę i zostawić w niej mięso na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu dokładnie Zobacz więcej
„padano” oznaczającego miejsce jego wytwarzania (w tym wypadku nizinę Padańską). Grana Padano świetnie smakuje jako dodatek smakowy do pizzy, zapiekanek, spaghetti, zup, jednak w poniższym przepisie Zobacz więcej