Solanka to zupa wywodząca się z chłopskiej kuchni wschodniej - rosyjskiej, ukraińskiej lub/i białoruskiej. Początkowo gotowano ją najczęściej na wywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję
Zobacz więcej
Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15
Zobacz więcej
Za wędliną ze sklepu nie przepadam, pełno w niej chemii konserwantów. Najlepsza ze sklepu nie zastąpi nam domowej. Od dłuższego czasu robię domowe wędliny podając je różnej obróbce. Zamarzyła mi się
Zobacz więcej
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... A jak święta to i tradycyjnie wędzenie. Lubię wędzić słoninę, przy każdej okazji staram się przygotować kawałek czy dwa albo z kilogram. Tak było i tym
Zobacz więcej
Święta coraz bliżej,najwyższa pora zabrać się za przygotowanie domowych wyrobów wędlin.U mnie produkcja w toku szynki i schaby już są,teraz pora na domową wielkanocną kiełbasę,baleron,kaszankę i kilka
Zobacz więcej
Wszyscy to wiemy – domowe wędliny nie mają sobie równych. A zwłaszcza karkówka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso jest soczyste, delikatne, pachnące drzewem olchowym. I bez żadnych niepotrzebnych
Zobacz więcej
3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg 200 gram soli peklującej 10 gram saletry 2,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 20 ziaren ziela angielskiego 10 liści laurowych pokruszonych 20 ziaren jałowca
Zobacz więcej
Schab pieczony Tak, tak mięcho :P moja mama by się ucieszyła na taki widok. Klasyczny pieczony schabik, miał być ze śliwką, ale śliwki nie chciały dać si...
Zobacz więcej
Smaku domowej wędliny, nie zastąpi nam najlepsza ze sklepu, marketu tym mówię zdecydowanie nie ! Schab został wykonany według tradycyjnej rodzinnej receptury. Przepis na szynkę znajdzieciePyszna
Zobacz więcej
Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Kawałki mięsa należy uformować i przyciąć
Zobacz więcej
* 1 schab oczyczony z błonek * solanka : 1 litr wody , 10g soli , 6 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego , 5 świeżych liści laurowych * termometr * wędzarnia :) Solankę zagotować
Zobacz więcej
Najpierw tygodniowe moczenie w solance z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, potem wędzenie i gotowanie. Wiem, że mało kto ma obecnie dostęp do wędzarki więc nie podaję dokładnego
Zobacz więcej
Składniki solanka: 10 litrów zimnej wody 800g- 1 kg soli peklowej 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku ziarenka pieprzu czarnego Wykonanie: Sól mieszamy w wodzie do rozpuszczenia, dodajemy pieprz,
Zobacz więcej
Recepta na dobrego wędzonego karpia jest arcyprosta! Rano udajemy się na łowisko po świeżą rybę. Skracamy jej męki jeszcze przed transportem. W domu czyścimy z łusek, patroszymy i przecinamy na pół.
Zobacz więcej
Schab przygotowany według starej receptury i uwędzony w wędzarni zbudowanej przez naszego przyjaciela - Benka, który nigdy wcześniej nie wędził a nasz pomysł stał się inspiracją. Wędzarnia spisała się
Zobacz więcej
Zainspirowana przepisem z magazynu "Kuchnia" postanowiłamobudzićwakacyjne wspomnienia, związane z podróżą na Krym. Na stole zagościła solanka - cudownie kwaśna, gęsta i wyrazista. Ponadto w czasie
Zobacz więcej
Wędzenie ryb Składniki: - ryby morskie lub słodkowodne - sól morska lub kamienna - zioła wg uznania do zalewy na mokro i nacierania - woda Ryby do wędzenia zarówno morskie jak i jeziorowe musza być
Zobacz więcej
Soljanka, czyli rosyjska lub ukraińska zupa solanka, którą u nas byśmy nazwali "na winie", czyli wrzucamy co się nawinie ;). Dawniej robiona na rybnym wywarze, z czasem pojawiło się wiele wariacji
Zobacz więcej
Dzisiaj gościnnie z wizytą u mojego teścia, który od kilku lat jest pasjonatem amatorskiego przygotowywania własnych wyrobów, zarówno mięs, jak i ryb. W mojej opinii, na przestrzeni lat do perfekcji
Zobacz więcej
Mój debiut, jeżeli chodzi o udka. Robiłam dwie wersje udka wędzone na surowo i udka parzone przed wędzeniem. Parzone zdecydowanie lepsze Solanka do udek. Na każdy litr wody dałam 100 gram soli
Zobacz więcej