solanka do wędzenia

liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Peklowanie mięsa do wędzenia

Peklowanie mięsa do wędzenia 10967

Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa Zobacz więcej
Zetka
Zetka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą.
Solanka

Solanka 27

Solanka(ros. солянка) – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Łączy w sobie Zobacz więcej
Bardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam. Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu. Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej Zobacz więcej
• Kalafior kiszony w solance Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Kalafior kiszony w solance Kalafior kiszony w solance Przepis na kiszonego kalafiora, ktry Zobacz więcej
• Banan kiszony w solance Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Banan kiszony w solance Banan kiszony w solance Przepis na kiszone banany chciabym mc poleci, Zobacz więcej
• Pieczarki kiszone w solance Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Pieczarki kiszone w solance Pieczarki kiszone w solance Przepis na kiszone pieczarki to Zobacz więcej
Nastał czerwiec, a u Hajduczka pojawiła się młoda kapusta kiszona w solance. Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Solanka. Solianka

Solanka. Solianka 66

Solanka to zupa wywodząca się z chłopskiej kuchni wschodniej - rosyjskiej, ukraińskiej lub/i białoruskiej. Początkowo gotowano ją najczęściej na wywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję Zobacz więcej
Jedzenie kiszonych produktów to najlepsza metoda na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe. Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas Zobacz więcej
• Kieki rzodkiewki kiszone w solance Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Kieki rzodkiewki kiszone w solance Kieki rzodkiewki kiszone w solance Przepis na Zobacz więcej
• Kieki pora kiszone w solance Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Kieki pora kiszone w solance Kieki pora kiszone w solance Przepis na kiszone kieki pora. Zobacz więcej
• Szparagi zielone kiszone w solance Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Szparagi zielone kiszone w solance Szparagi zielone kiszone w solance Przepis na Zobacz więcej
Składniki solanka: 10 litrów zimnej wody 800g- 1 kg soli peklowej 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku ziarenka pieprzu czarnego Wykonanie: Sól mieszamy w wodzie do rozpuszczenia, dodajemy pieprz, Zobacz więcej
W zasadzie myślałam, że danie to przygotuje Maciek, ale ostatecznie przypadło mi w udziale jego wykonanie. I świetnie, bo jakoś ostatnio nie gościło na naszym stole. A jak wspomniałam w opisie hasła Zobacz więcej
Pamiętacie może mój dawny wpis odnośnie niezawodnego pieczenia ptaszorów sposobem “na indyka”? Otóż okazało się, metodą prób i błędów, że może być jeszcze lepiej.. Tak tak, to jednak jest możliwe :P Zobacz więcej
• Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany Buraki kiszone w solance na Zobacz więcej
• Marchew i buraki kiszone w solance Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Marchew i buraki kiszone w solance Marchew i buraki kiszone w solance Przepis na Zobacz więcej
• Ogrki kiszone w solance i ogrki maosolne Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Ogrki kiszone w solance i ogrki maosolne Ogrki kiszone w solance i ogrki Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Solanka ukraińska (solianka)

Solanka ukraińska (solianka) 54

Gdyby solanki nie wymyślono wcześniej, musiałabym wymyślić ją sama. Kocham wszelkie kwaśności, więc pożywna, treściwa solanka (zwana też solianką), w której aż gęsto od mięsa, pomidorów i kiszonych Zobacz więcej
Mięso wiążemy, by nadać mu ładny kształt (zwłaszcza, gdy mamy kawałek dość szeroki, nieregularny) i zachować jego zwartą strukturę podczas pieczenia, czy wędzenia. Technika jest bardzo prosta. Zobacz więcej