solanka na mięso

{{headerMessage}}
Jednym ze sposobów na soczyste, delikatne mięso z piekarnika jest moczenie go przed pieczeniem w solance czyli w wodzie z dużą zawartością soli. Często piekę tak drób (przepis na perliczkę, przepis na Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami 1092

0
{{headerMessage}}
Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeszcze macie czas, aby na noworocznym stole zagościł pieczony indyk w całości. Potrzeba 1 dzień na solankę, 1 dzień na marynatę i ok. 3 godzin na pieczenie. Indyk pieczony w worku ma bardzo kruche, Zobacz więcej
Beata M
Beata M Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Po_żarcie
Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach 613

0
{{headerMessage}}
Uwielbiam takiego pstrąga. Dodatek masełka pietruszkowego i soku z cytryny sprawia, że mięso pstrąga smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam Składniki: pstrąg 1szt masło 1 łyżeczka natka pietruszki sok Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Szynka jałowcowa

Szynka jałowcowa 855

1
{{headerMessage}}
peklowanie na 3 kg mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki solipeklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie jałowiec pieprz kolendra Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Sól rozpuścić w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Solanka (ros.солянка)tradycyjna zupa rosyjskiej i ukraińskiej kuchni. Wieloskładnikowa, gęsta i bardzo pożywna. Łączy w sobie wiele smaków, które z początku we wspólnym zestawieniu zupełnie do siebie Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PATI197799
WĘDZONE UDKA

WĘDZONE UDKA 9207

3
{{headerMessage}}
Mój debiut, jeżeli chodzi o udka. Robiłam dwie wersje udka wędzone na surowo i udka parzone przed wędzeniem. Parzone zdecydowanie lepsze Solanka do udek. Na każdy litr wody dałam 100 gram soli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podbiał jest dziko rosnącą rośliną zielną często spotykaną przy polnych drogach, w lasach i na łąkach. Średniej wielkość młode liście możemy zbierać w sierpniu i wrześniu. Duże liście będą łykowate. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
peklowanie na 3 kg mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie czosnek pieprz szczypta chili w płatkach Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 kg piersi z gęsi, 3 jabłka, 2 plasterki pomarańczy, 4 ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka. solanka: 1 czubata łyżka soli, 2 litry wody. Przygotowanie: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 kg łopatki 4-6 ząbków czosnku natka pietruszki pieprz, słodka i ostra papryka szczypta rozmarynu, tymianku, lubczyku i imbiru kilka kropel sosu sojowego Solanka: 80 g soli 2 litry wody 50 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso. Składniki: -duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg) -solanka: 1,5 l wody 7 dkg soli po kilka ziaren ziela Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ramach współpracy z firmą kociołek smaku dostałem super paczkę To co znajdowało się w paczuszce 1 Zrębki wędzarnicze 1 Woreczki do szynkowara 1,5 kg komplet 20 sztuk 1 Osłonka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W tym roku trochę porobiłam przetworów z soczystych i winnych jabłek.Z dużych zrobiłam dżemy , kompoty ,do ciasta , ale zostały mi maleńkie jabłuszka więc je ukisiłam bo chciałam sprawdzić przepis z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1,5 kg karkówki zioła prowansalskie i majeranek- po 3 łyżki Solanka: 2 litry wody 5 ziaren ziela angielskiego 4 laurowe liście 3,5 łyżki soli 5 ząbków czosnku Wodę z zielem angielskimi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SUROWIEC -podgardle ze skórą i przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80-90 g/kg i na litr wody -hak lub sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso topimy na 6-7 dni w solance w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
solanką (w naczyniu odpornym na sól- nie może być metalowe), peklujemy 7 dni- trzymając w chłodnym miejscu i codziennie przekładając mięso z góry na dół i odwrotnie. Wędzenie: Wędzimy ok. 4 h, (u Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Makaron to dobry sposób na błyskawiczny posiłek, dzisiejsza pasta to smaczne połączenie mięsa kraba, filecików anchois z zielonymi szparagami, w towarzystwie kremowego sosu z dodatkiem wytrawnego Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Szynki cielęce

Szynki cielęce 3049

1
{{headerMessage}}
. Wyciągamy mięsko z solanki wkładamy w siatki wędzarnicze lub sznurujemy i wieszamy na ok. 4h celem ocieknięcia powierzchni w pomieszczeniu o temp ok 10 stopni. Rozgrzewamy wędzarnię do ok. 40-50 Zobacz więcej