solanka z saletry

{{headerMessage}}
********************************* Z golonek wyciąć kość i zostawić sobie ją do zupy.Mięso pokroić w kawałki ok 5-6 cm.Teraz robimy zalewę do mięsa: Połowę zmiażdżonych przypraw,sól i saletrę wetrzeć Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Wiejska szynka wędzona gotowana

Wiejska szynka wędzona gotowana 5782

2
{{headerMessage}}
3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg 200 gram soli peklującej 10 gram saletry 2,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 20 ziaren ziela angielskiego 10 liści laurowych pokruszonych 20 ziaren jałowca Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni, Teraz wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Kiełbaski zostały nabite w Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa wędzona karkówka

Domowa wędzona karkówka 2044

0
{{headerMessage}}
• sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) • sól • saletra WYKONANIE Karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa (wspaniała kompozycja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zaczytanie się w bardzo szczegółowych i przydatnych informacjach na tej stronie i nie tylko. A tu moje wnioski i moja opinia: Można mięsa nie peklować i namoczyć w samej solance i przyprawach. Tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i powtarzać będziemy. Najlepiej poszukać mięsa z dobrego źródła, gdzie zwierzęta karmione są paszą bez hormonów, w normalnych, zdrowych dla nich warunkach, wystarczy rozpytać wśród znajomych. Takich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szynka dymiona Dawniej mawiano: jeżeli mięso z świńskiej nogi sam wykroiłeś, w solance jak trzeba potrzymałeś, dymem okopciłeś. To i potem ludziom ją przed nos, do zjedzenia pchaj. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, niż się na nim pojawia. Składniki 4-5 kg mięsa schabu wieprzowego peklówka sól 1 łyżeczka pieprzu (w ziarnach) 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżeczka majeranku 8 liści laurowych 10 ziaren ziela Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowa kiełbasa wieprzowo-drobiowa w osłonkach barierowych z galaretką Dzień pierwszy Potrzebujemy 1300g łopatki wieprzowej, 700g piersi z indyka, 20g soli peklowej, / 14 ml, 1 łyżeczka miodu lub Zobacz więcej