solanka z saletry

********************************* Z golonek wyciąć kość i zostawić sobie ją do zupy.Mięso pokroić w kawałki ok 5-6 cm.Teraz robimy zalewę do mięsa: Połowę zmiażdżonych przypraw,sól i saletrę wetrzeć Zobacz więcej
3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg 200 gram soli peklującej 10 gram saletry 2,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 20 ziaren ziela angielskiego 10 liści laurowych pokruszonych 20 ziaren jałowca Zobacz więcej
Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni, Teraz wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Kiełbaski zostały nabite w Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa wędzona karkówka

Domowa wędzona karkówka 1775

0
• sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) • sól • saletra WYKONANIE Karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa (wspaniała kompozycja Zobacz więcej
z młodego tucznika 10 dag saletry/opcjonalnie 8 dag saletry+2 dag sody 20 dag soli 15 dag cukru kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych 10 ziarenek pieprzu kolorowego około 3 litry wody Zobacz więcej
zaczytanie się w bardzo szczegółowych i przydatnych informacjach na tej stronie i nie tylko. A tu moje wnioski i moja opinia: Można mięsa nie peklować i namoczyć w samej solance i przyprawach. Tak Zobacz więcej
, poznałam jeden sposób wędzenia na gorąco, przed którym mięso marynuje się ok. 14 dni w solance z przyprawami. Idą święta, pobawić się naprawdę warto, satysfakcja gwarantowana:) składniki: - ok. po Zobacz więcej
szynka dymiona Dawniej mawiano: jeżeli mięso z świńskiej nogi sam wykroiłeś, w solance jak trzeba potrzymałeś, dymem okopciłeś. To i potem ludziom ją przed nos, do zjedzenia pchaj. Zobacz więcej
, niż się na nim pojawia. Składniki 4-5 kg mięsa schabu wieprzowego peklówka sól 1 łyżeczka pieprzu (w ziarnach) 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżeczka majeranku 8 liści laurowych 10 ziaren ziela Zobacz więcej
:). Na 1kg mięsa można użyć do 20g peklosoli, ja użyłam połowę mniej. Mieszanka peklująca to nic innego jak sól warzona z dodatkiem azotynów lub azotanów, czyli środka konserwującego. Zwykłej soli w Zobacz więcej