solanka z saletry

********************************* Z golonek wyciąć kość i zostawić sobie ją do zupy.Mięso pokroić w kawałki ok 5-6 cm.Teraz robimy zalewę do mięsa: Połowę zmiażdżonych przypraw,sól i saletrę wetrzeć Zobacz więcej
3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg 200 gram soli peklującej 10 gram saletry 2,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 20 ziaren ziela angielskiego 10 liści laurowych pokruszonych 20 ziaren jałowca Zobacz więcej
Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni, Teraz wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Kiełbaski zostały nabite w Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa wędzona karkówka

Domowa wędzona karkówka 1968

0
Wszyscy to wiemy – domowe wędliny nie mają sobie równych. A zwłaszcza karkówka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso jest soczyste, delikatne, pachnące drzewem olchowym. I bez żadnych niepotrzebnych Zobacz więcej
z młodego tucznika 10 dag saletry/opcjonalnie 8 dag saletry+2 dag sody 20 dag soli 15 dag cukru kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych 10 ziarenek pieprzu kolorowego około 3 litry wody Zobacz więcej
domowa szynka z szynkowara. Kiedyś piekłam mięso na domową wędlinę tylko w piekarniku i sceptycznie zapatrywałam się na zakup szynkowara, traktując go jako kolejny zagracający gadżet w kuchni. Ale Zobacz więcej
, poznałam jeden sposób wędzenia na gorąco, przed którym mięso marynuje się ok. 14 dni w solance z przyprawami. Idą święta, pobawić się naprawdę warto, satysfakcja gwarantowana:) składniki: - ok. po Zobacz więcej
szynka dymiona Dawniej mawiano: jeżeli mięso z świńskiej nogi sam wykroiłeś, w solance jak trzeba potrzymałeś, dymem okopciłeś. To i potem ludziom ją przed nos, do zjedzenia pchaj. Zobacz więcej
, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Ze schabu wieprzowego odcinamy warkocz i dzielimy go na kawałki o masie około jednego kilograma. Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie Zobacz więcej
)Placki z kiwi na zsiadłym mleku (27.01.2014)Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym (23.01.2014)Pieczywo tostowe na drożdżach (20.01.2014)Trzy kolory, włoskie ciasto (16.01.2014)Faszerowane Zobacz więcej