soliród

ZOBACZ TAKŻE:

Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Soliród

Soliród 161

0
„Są to słonolubne sukulenty rosnące na zasolonych moczarach, na plażach i pośród roślinności namorzynowej. Solirody występują rodzimie w Europie i USA. Są małe, zazwyczaj do 30 cm wysokości, o Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Soliród

Soliród 126

0
Soliród (Salicornia) - rodzaj rośliny z grupy komosowatych lub szarłatowatych. Są to słonolubne sukulenty rosnące na zasolonych terenach m.in. na moczarach, pośród roślinności nadmorskiej, przy Zobacz więcej
dziwi, jeśli wie się gdzie rośnie soliród. Jako, że jest on słonolubnym sukulentem można go znaleźć na nadmorskich plażach, moczarach. Często jego 30cm łodyżki wystają ponad słoną wodę. Przygotowanie Zobacz więcej
Po świętach chwila odpoczynku. Może zamiast wędlin, pieczonych mięs, kiełbas i jajek - ser biały z rzodkiewką i solirodem. Soliród to roślina podobna do skrzypu rosnąca na błotnistych wybrzeżach i Zobacz więcej
Zacznę od solirodu – jak dla mnie nie jest to najpopularniejsze warzywo, które jem prawie codziennie. Soliród to mała roślinka, sięga do kolan, ma mięsiste pędy, na końcu łuskopodobne liście (coś Zobacz więcej
Remont nadal trwa... to już miesiąc (ale ten czas leci) ale efekty są i z tego bardzo się cieszę :) Co potrzebowałam? 20 krewetek atlantyckich 2 duże pietruszki 100 g masła 2 garście solirodu 2 łyżki Zobacz więcej
Szybki dzień, szybkie zakupy, szybkie jedzenie. Dawno nie jedliśmy krewetek. Była promocja, kupiliśmy. Świeże :) Tylko teraz co do tego? Na pewno sałata, pomidory, jakiś lekki sos sałatkowy. Tylko co Zobacz więcej
Ostatnio robiąc zakupy zauważyłam pewne "dziwo". Nazywa się soliród i wygląda tak: Nie mogłam się oprzeć tym dziwnym patyczkom:) A na tej stronie znalazłam kilka pomysłów co z nim zrobić: Zobacz więcej
robiąc zakupy na kolację dla rodziny, przez przypadek trafiłam na soliród. Od dawna chciałam go spróbować. Dotychczas widywałam go tylko w menu restauracji. Soliród to mięsiste i chrupiące pędy zwane Zobacz więcej
Stek jak stek, choć ten, który tu kupuję z tuńczyka białego krojony jest w poprzek kręgosłupa. Smażę go najprościej na patelni grillowej, nie potrzeba żadnych przypraw, można go nawet nie solić, taki Zobacz więcej
Soliród... Czy jedliście? Z racji, że w tym roku nie liczymy na żadne wczasy bo kupujemy mieszkanie i musimy zbierać na kafelki. Odkrywamy świat i jego różne smaki w naszej małej kawalerce... Soliród Zobacz więcej
Pewnie się zastanawiacie … Co jej przyszło do głowy z tym solirodem i co do u licha w ogóle jest?! Jest to roślina z rodzaju szarłowatych (tak jak amarantus). Ten słonolubny sukulent rośnie w Zobacz więcej
to około 20 cm) 100g solirodu CO TO JEST? 1 łyżka oliwy truflowej 4 plasterki Hiszpańskiego chorizo drobno pokrojony w kostkę 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku 1 trawa cytrynowa 2 posiekane czerwone Zobacz więcej
slony, morski smak. Okolo 100 - 150 g solirodu dokladnie myjemy i obgotowujemy chwile we osolonym wrzatku. Przygotowujemy rzadkie ciasto drozdzowe. 200 ml cieplej wody 180 -200 g maki plaska lyzeczka Zobacz więcej
kalorycznej, bowiem przygotowanej z dodatkiem creme fraiche) pasty z wędzonego dorsza, podanej w sposób nawiązujący do gałki lodów. Z rybami świetnie komponują się kwaśne smaki, stąd spora ilość soku Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
przetwory

przetwory 4191

2
konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego Zobacz więcej
Uwielbiam sosy z książki ! I po moim wyzwaniu chyba tez będę takie genialne wymyślał, bo już mam większą wiedzę co i jak, więc tylko kwestia treningu :) W tym przepisie zaciekawił Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Pstrąg smażony

Pstrąg smażony 1460

0
Czasem nie potrzeba wielu przypraw. Dobra ryba, sól... i … i wystarczy. płaty pstrąga, sól, oliwa, Płaty umyć, osuszyć. Naciąć w poprzek od strony skóry (nie rozcinając na całej szerokości) co 3-4 cm. Zobacz więcej
spotkania przyrządziłam kilka potraw, między innymi takie właśnie jajka. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Na każdej połówce kłaść trochę sosu chrzanowego. Co drugą połówkę dekorować Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Sardynki w cieście

Sardynki w cieście 110

0
1 kg sardynek, 150 ml mąki pszennej, 3 białka, 4 łyżki oliwy, sól, olej do głębokiego smażenia(u mnie ryżowy), Sardynki lub inne małe rybki oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: