solony łosoś

Uwielbiam i zawsze uwielbiałam łososia wędzonego. Na grzankach, z masełkiem- poezja. Ta forma łososia jest jeszcze lepsza. Delektujcie się kochani! łosoś surowy w kawałku (300g) 1 łyżka soli 1 łyżka Zobacz więcej
Staram się wprowadzać w życie moje postanowienie noworoczne - więcej ryby w domu. Ustaliłam sobie, że chociaż raz w tygodniu ryba będzie. Bo z tym nie było wcześniej tak ładnie. Dzisiaj zapraszam na Zobacz więcej
Filet świeżego łososia zasolony a następnie lekko podsuszony: wersja kanapkowa. Równie dobrze można podać z niego Carpaccio lub tatara. Jego największą zaletą jest odroczony czas spożywania - dla mnie Zobacz więcej
« Polędwica na szybko w 48h. Kiełbasa szynkowa wołowa » Łosoś pogrzebany w soli Łosoś pogrzebany w soli Składniki: • 1 kg środkowej części wyfiletowanego łososia (świeżego lub mrożonego) • ok. 3 Zobacz więcej
, gdy opowiada o tym, "jak to było". Gdy więc w mojej kuchni pojawiła się torba gruboziarnistej soli morskiej i świeży łosoś i zapowiedziałam gościa z Północy na obiedzie, najbardziej podekscytowana Zobacz więcej
Do takich wielowarstwowych kanapek naprawdę mam wielką słabość. Bardzo lubię jednoczesne połączenie wielu smaków. A jeszcze do tego z rybą i owocami morza! Poezja! Takie smakołyki można Zobacz więcej
Aleex
Aleex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W mojej kuchni
Łosoś na soli wg Aleex

Łosoś na soli wg Aleex 183

0
się tak pyszne, jak przypuszczam, na pewno się z wami podzielę. A na razie zapraszam na danie, które nie wymaga czasu – robi się praktycznie samo – co dla mnie okazało się zbawienne. Przepis dostałam Zobacz więcej
Składniki Świeże kawałki pokrojonego w dzwonki łososia ( 2-3 cm szerokości ) sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgrzać mocno patelnię , posypać solą ( bez żadnego tłuszczu ) poczym układać kawałki łososia Zobacz więcej
Jeżeli jeszcze nie robisz gravlaxów, jak najszybciej napraw ten błąd. Tym razem wspaniały peklowany w soli z dodatkami i zabarwiony na cudowny kolor łosoś wymyślony przez doskonałego szefa kuchni Zobacz więcej
Pakuje się, nie mieszczę w walizkę, cieszę się, wariuję i jaram się !!! A tym czasem łosoś na stole Składniki: - kawałek świeżego łososia - płatki migdałowe - sok z połowy cytryny+druga połówka do Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje 2 fillety z łososia zielony groszek groszek cukrowy pędy groszku rzodkiewka maliny oliwa ocet winny cukier S+P Przygotowanie Rozgrzewamy płytę z soli do temp około 180 Zobacz więcej
Dawno nie proponowałam ryby , a więc dzisiaj polecam łososia pieczonego na soli. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu ryba. Do tego bardzo soczysta i aromatyczna ! Potrzebne nam składniki : 1- 2 Zobacz więcej
Gravalax czyli łosoś peklowany w soli Gravalax czyli łosoś peklowany w soli z przyprawami. Słyszałam i czytałam o tym daniu nie raz, nie dwa.. aż w końcu kupiłam łososia i zakochaliśmy się rodzinnie. Zobacz więcej
?! Zdecydowanie nie pomagało mi to cieszyć się potrawami wigilijnymi. Jestem jednak dość obłudna (czego oczy nie widzą...), dlatego moją ulubioną rybą wigilijną jest... filet! Roladki z soli i łososia Zobacz więcej
Ach, co to jest za tatar. Wyborny. Delikatny. Z czarująco zamarynowanym w cytrynowym soku łososiem. Godny polecenia tym zwłaszcza, którym surowa ryba niestraszna, więc na wieść o niej nie dostają Zobacz więcej
Gravlax – łosoś peklowany w soli morskiej | magiczny składnik Magiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w Twojej przeglądarce na później. Close Notification Open Notification Znajdź magiczny Zobacz więcej
Na długi weekend kupiłem wypatroszoną rybę sztuk dwie: prawie kilowego (czyli sporawego) pstrąga i prawie trzykilowego (czyli średniego) łososia. O pstrągu nie będę się rozpisywać - jest małobentowy, Zobacz więcej
Po suszonej wołowinie przyszedł czas na łososia! Gravlax czyli pogrzebany łosoś jest to danie z kuchni skandynawskiej. Surowy łosoś peklowany w soli, świetny na kanapki i na tatar. Jest delikatny i Zobacz więcej
Nie do końca zwykły sposób solenia ryby, ale końcowy efekt bardzo mnie ucieszył. Składniki marynaty można śmiało zmieniać, zachowując proporcje. Taka ryba wspaniale smakuje z przyjemnie Zobacz więcej
Kiedy mam mało czasu, a w tygodniu zawsze mam go mało - tworzę szybkie dania, które nie wymagają ode mnie doglądania i stania przy kuchence! Ten łosoś powstał pod wpływem chwili, dostałam porcję Zobacz więcej