Przepis na sopa de lima

Dziś tradycyjna zupa z półwyspu Jukatan. Jest wyjątkowo ostra, ale jednocześnie wyczuwa się w niej kwaśny posmak. Podobno jest dobra na kaca ;) Sopa de lima - jukatańska zupa cytrusowa Składniki 3 Zobacz więcej
O istnieniu tej zupy mąż dowiedział się oglądając jeden z programów kulinarnych, na którym prowadzący zwiedzał Amerykę Południową, nie szczędząc przy tym możliwości degustacji szerokiej gamy napojów Zobacz więcej
alemeksyk
alemeksyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ale Meksyk! - Przepisy
Sopa de Azteca

Sopa de Azteca 34

Sopa de Azteca to tradycyjna zupa meksykańska, którą przygotowywaliśmy na warsztatach kuchni meksykańskiej z Isabel Balderas. Składniki typowo meksykańskie – smażona na oleju tortilla, awokado, Zobacz więcej
Kolejny raz mam przyjemność zaprosić Was do udziału w akcji kuchni meksykańskiej "Hola Mexico". W ubiegłych latach w akcji udało się zgromadzić spory zbiór ciekawych przepisów o meksykańskim Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę - Sopa de Frijoles Negros. Typowa kubańska zupa z czarnej fasoli, spożywana również w całej Ameryce Środkowej, gdzie korzystanie z ziaren czarnej fasoli jest dość Zobacz więcej
Kuchnia meksykańska jest kolorowa i wyrazista w smaku. Taka właśnie jest sopa de tortilla, czyli popularna zupa z Meksyku. Podawana... zobacz › Zobacz więcej
Przepis na zupę z tortillą (inaczej sopa de tortilla) pochodzi z książki „Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity" Susany Osorio-Mrożek. Rzeczą najważniejszą jest tutaj oczywiście baza. Podstawowe Zobacz więcej
Sopa de fideos? Zupa makaronowa? Meksykańska? Przecież (nie licząc limonki) wygląda jak zwykła, codzienna, pomidorówka! Owszem, ale smakuje trochę inaczej. To trochę jest na tyle istotne, że warto Zobacz więcej
Ingredientes: 400 gramos de guisantes (no de lata) 1 litro de caldo de verdura albahaca fresca fideos pimienta negra recién molida Składniki: 400 g zielonego groszku (nie z puszki) litr bulionu z Zobacz więcej
Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 1-1,5 kg cebuli 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ząbków czosnku przecier pomidorowy zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa tarty ser Zobacz więcej
Składniki: 500g pieczarek 400g żeberek 5 ziemniaków 2 l wody marchewka, pietruszka, seler kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ziemniaki, warzywa i Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na tradycyjną zupę meksykańską - Sopa de Azteca. Dużo chili, awokado oraz dodatek smażonej tortilli decydują o jej charakterystycznym smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Zobacz więcej
Gdy na dworze coraz zimniej ja bardzo chętnie przygotowuję orientalne, rozgrzewające potrawy. Gęste i pożywne kremy sprawdzają się w tym celu idealnie. Tym razem zainspirowałam się kuchnią boliwijską. Zobacz więcej
Zima się kończy, ale ja nadal lubię czasem ugotować ciepłą, rozgrzewającą zupę. Dziś na stole wegańska zupa z ciecierzycą. Będziemy potrzebowali: 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 ziemniaki średniej Zobacz więcej
Ingredientes: Para el caldo: 5 ramas de apio 4 zanahorias un puerro 2 raíces de perejil una cebolla 2 dientes de ajo Para la sopa: 4 zanahorias cortadas en rodajas 4 patatas grandes cortadas en Zobacz więcej
Mam nadzieję, że teraz już wchodzę na właściwe tory. I tak na razie przepisy jakie się tutaj będą pojawiać będą z tych ekspresowych, nie wymagających wielkich nakładów pracy. Tym sposobem po Zobacz więcej
u-pieczona
u-pieczona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
u-pieczona
Sopa de ajo

Sopa de ajo 246

Sope de ajo, hiszpańska zupa czosnkowa, którą równie często można spotkać na Kubie. Smaczna, szybka i sycąca. Jajko podawane z zupą idealnie dopełnia potrawę. Czosnek i woń papryki jest wspaniałym Zobacz więcej
Ingredientes: un puerro cortado en rodajas 6 ramas de apio peladas y cortadas en rodajas un litro de caldo de verdura sal pimienta pan camembert un diente de ajo una cucharada de mantequilla Zobacz więcej
De Care
De Care Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przysmaki Świata
Sopa de migas

Sopa de migas 50

Ryż po meksykańsku Klasyka gatunku. Treściwe, sycące danie z ryżu, mięsa i warzyw. Do tego świeże zioła i aromatyczna mieszanka przypraw. Dla każdego łasucha ... Zobacz więcej
Kuchnia meksykańska została w 2010 roku wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Podobno, jeśli codziennie byśmy próbowali jedną potrawę, to potrzeba 2 lat, żeby spróbować wszystkich Zobacz więcej