soplica

bydgoskitalerzyk
bydgoskitalerzyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bydgoski Talerzyk
Gościniec Soplica

Gościniec Soplica 326

No i witamy Was kolejną, mamy nadzieję, wyczekiwaną przez Was recenzją! Tym razem pojechaliśmy troszkę dalej i wpadliśmy do Gościńca Soplica. Dlaczego tam? A no dlatego, że chcieliśmy zabrać gdzieś Zobacz więcej
Gratka dla miłośników chałwy i świeżych sezonowych owoców. I co najważniejsze, to tarta, która nie wymaga dużo czasu. Odrobina alkoholu dodaje przyjemnego orzechowego smaku. Po prostu pycha! Zobacz więcej
"Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę! Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!" - A. Mickiewicz "Pan Tadeusz". uwielbiam tę zupę, ale jeśli ktoś się jej boi albo brzydzi to proszę tylko przeczytać Zobacz więcej
aczp
aczp Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pamiętnika piekarnika
Gulasz z Soplicowa

Gulasz z Soplicowa 92

Nie samym słodkim człowiek żyje... Czasami trzeba przygotować coś dla M. Czyli ma być mięso...dużo mięsa... a najlepiej tylko mięso !!! I jeszcze piwo... Fuj, od wąchania piwa robi mi się niedobrze i Zobacz więcej
a.kuzbida
a.kuzbida Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przegryzam
Sopot: Pelican

Sopot: Pelican 14

Lubię zaczynać wpisy od dobrych wieści. Wszystkie pozycje Pelicana, które zdefiniowane są w menu Restaurant Week, znajdziecie również w codziennie obowiązującej karcie. Ja już wiem, że plany na Zobacz więcej
Just a SALAD
Just a SALAD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just a SALAD
ULICA SEZAMKOWA

ULICA SEZAMKOWA 15

Poszukujecie przepisu na zdrową, wegańską, a do tego oryginalną sałatkędeserową? Polecam Wam wyśmienitą, a do tego pięknie prezentującą się „Ulicę Sezamkową”! Sezam to skarbnica witamin i składników Zobacz więcej
Alicante– miasto światła Jest to historyczne miasto portowe z burzliwą lecz bardzo ciekawą historią. Alicante jest stolicą prowincji i regionu Costa Blanca. Rzymianie kiedyś nazwali je miastem Zobacz więcej
Pink Envelope
Pink Envelope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pink Envelope
Ulicami Porto

Ulicami Porto 11

W gorsze dni lubię się poszwendać. Pierwszym znak, że czas iść się przewietrzyć, daje mi komputer. Konkretnie jego wentylator. Powoli przypomina suszarkę do włosów, jeszcze chwile i zacznie porządnie Zobacz więcej
Bez porównania Jeszcze zanim wyszedłem ze stacji metra zauważyłem, że na zewnątrz pada rzęsisty deszcz. Woda strumykami ściekała po schodach coraz to niżej w moją stronę. Wchodząc po kolejnych Zobacz więcej
It is so beautiful that there is so much variety in this world, isn’t it? Different cultures, different ingredients, different spices, flavours… So much to discover! I adore meeting new people and Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
O kropli oliwy słów kilka

O kropli oliwy słów kilka 31

"Chciałbym mieć własny gaj oliwny." - pisze Piotr Adamczewski w najnowszej "Polityce". Podobnie jak autor, "złocistozielonego nektaru wytłaczanego z oliwek" używam praktycznie do wszystkiego: sałatek, Zobacz więcej
Zakręcony w 50 cm spaghetti Rzym? Zawinięte w wodorosty nori Tokio? Street foodowy Bangkok? Wyrafinowany Paryż? A może modne San Francisco? Nie, żadne z tych metropolii nie dzierży zaszczytnego tytułu Zobacz więcej
Patynka
Patynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sól, pieprz i bazylia
Banana Split Cake

Banana Split Cake 94

"Wiedza może być potęgą ale ciasto ma wspaniałe właściwości przetargowe" Julia Seitz Oryginalnie Banana Split jest to deser, pochodzący ze Stanów, na który składają się banany, lody, bita śmietana, Zobacz więcej
Repubblica Italiana to restauracja mieszcząca się na ulicy Francuskiej w Warszawie (Saska Kępa). Jest to dość przyjemne, klimatyczne miejsce. Najważniejsze, że po wejściu do restauracji czułam się Zobacz więcej
Pięknie pachnące i rozpływające się w buzi wędliny tradycyjne, które można od razu kłaść na pajdę chleba i w ten sposób serwować wspaniałe kanapki. Nic nie smakuje tak dobrze jak własnoręcznie Zobacz więcej
centka
centka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cooking & eating
Janis Joplin – odważysz się?

Janis Joplin – odważysz się? 394

Jest kanapka Elvisa, jest tort Pawłowej, jest napoleonka, więc i Janis Joplin może mieć swoje danie. Ja jej tego prawa nie kwestionuję. Aczkolwiek związek między artystką a potrawą wymyka się mojej Zobacz więcej
martek.82
martek.82 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sweet dreams
Krasne lica

Krasne lica 986

Jesienne orzechy i jabłka oraz zamrożone wspomnienie lata w postaci czerwonych porzeczek, to wszystko składa się na kolorowe, warstwowe ciasto o oryginalnej nazwie KRASNE LICA, pochodzące ze zbiorów Zobacz więcej
Heja! Dzisiejszy post będzie krótki i orzeźwiający! :)Zdjęcia miały oddać smak i chłód mrożonej kawy - ale wygrało mizianie mojego najlepszego asystenta, co w rezultacie rozpuściło nam cały lód w Zobacz więcej
przejaśnienie
przejaśnienie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przejaśnienie
W kropli wody. Warszawa.

W kropli wody. Warszawa. 33

Zostawiam na mijanych polach zajmujące głowę myśli. Chowam rękawiczki do kieszeni. Chłód dotyka moich dłoni. Przez grubą warstwę lutowej szarości prześwituje przedwiosenne słońce. Idę przed siebie. P Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Soplówka jeżowata, małpia głowa

Soplówka jeżowata, małpia głowa 468

Soplówka jeżowata Hericinum erinaceum - wymierający już u nas, niestety, grzyb z rodzaju soplówek. Jest chroniona także w większości krajów Europy. Przypominam, że wszystkie gatunki soplówek są w Zobacz więcej