sos aioli

{{headerMessage}}
Sos Aioli przygotowywany jest na bazie czosnku, żółtek, oliwy i soku z limonki. Swoje tradycje upatruje w kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli ma konsystencję majonezu i jest świetnym dodatkiem do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Próbowałem zrobić ten sos ręcznie kilka dni temu. Poległem… Jako, że zafundowałem sobie nową kuchenną zabawkę, postanowiłem wypróbować jej moc:) Sos aioli to doskonały dodatek do frytek, burgerów, Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Szparagi z sosem aioli

Szparagi z sosem aioli 86

1
{{headerMessage}}
« Koktajl brzoskwiniowy z ... Szparagi z sosem aioli Sezon na szparagi powoli dobiega końca, trzeba korzystać ile można :) Zapraszam po kolejny smaczny i prosty do przygotowania przepis. Pieczone Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sos aioli to taki domowy, majonezowy sos czosnkowy. To sos wywodzący się z krajów środziemnomorskich, bardzo popularny w Prowansji i w Katalonii, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się do mięs: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Warto poznać klasykę kulinarną, jej sukces jest niezawodny i stwierdzony przez dziesiątki ludzi. Sos aioli to jedna z takich pozycji, którą dobrze jest zrobić w domu. Tak jak przy majonezie, większość Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chili & Tonka
Domowy sos Aioli

Domowy sos Aioli 238

3
{{headerMessage}}
Sos aioli, król francuskich sosów emulsyjnych, to coś w rodzaju czosnkowego majonezu. Przepis wywodzi się z Prowansji, pięknego regionu w południowo – wschodniej części Francji, nad Morzem Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
karczochy z sosem aioli

karczochy z sosem aioli 129

0
{{headerMessage}}
Któryż Prowansalczyk, obojętne, czy pochodzący z Camargue, z Cóte d’Azur, z Haute-Provence albo z Vaucluse, mógłby nie uznać aioli za wynalazek prowansalski? Jeśliby mu przypomniano, że od stuleci Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy przekąski kibica musza być biało-czerwone? Właśnie że nie, bo liczy się smak a nie kolor. I tak na dzisiejszy mecz zaserwowałam pyszne, domowe hamburgery z sosem aioli, który co prawda został Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eintopf
pieczone awokado z sosem aioli

pieczone awokado z sosem aioli 148

1
{{headerMessage}}
pieczone awokado z sosem aioli Świetna przystawka, idealna na letnie wieczory przy winie czy piwie. Składki: 2 szt. awokado 1 jajko 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki bułki tartej 1 łyżka masła, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Trzy różne sosy. Do podawania z sałatkami, przystawkami na zimno, do hamburgera. Z przepisów z dodatków do gazety wyborczej. (Kuchnia dla oszczędnych, zeszyt "Kuchnie Świata: Włochy, Hiszpania, Zobacz więcej
DlaSmaQ
DlaSmaQ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DlaSmaQ
Francuskie buraczki z sosem aioli

Francuskie buraczki z sosem aioli 58

0
{{headerMessage}}
cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki. Krążki z buraczkami wkładamy ponownie na 15 minut do piekarnika, do momentu aż ciasto francuskie nabierze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
źródło: cdc.ca Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej. Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
prezentuję – smażone kalmary z sosem aioli. smażone kalmary z sosem aioli składniki: 1 świeży kalmar jajko bułka tarta olej do głębokiego smażenia sos aioli: 2 żółtka o pokojowej temperaturze 2 duże Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eintopf
ryba z bobem w sosie aioli

ryba z bobem w sosie aioli 179

0
{{headerMessage}}
ryba z bobem w sosie aioli Sezon na bób w pełni! Niebawem inne jego odsłony. Składniki: 4 filety ryby (dorsz, halibut, mintaj, czy co tam lubicie) 1/2kg bobu sól, pieprz 1 łyżka cukru Sos aioli: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wodę i gotować marchewki ok. 5 minut. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Marchewki panierować najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w panierce. Smażyć na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szybko, prosto, smacznie to dewiza australijskiej ikony gastronomii Donny Hay. Tak jest i w przypadku tego przepisu, oryginalnie pochodzącego z książki Simple Dinners. Niezwykle szybkie w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pieczone warzywa* z trzema sosami są częściowo inspirowane przepisem z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi. Częściowo, ponieważ tylko sos kaparowy pochodzi z oryginalnego przepisu, dwa pozostałe to mój Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do domu piesku, idziemy coś zjeść. Dziś nadmorski obiad, jemy na piasku, palcami wprost z papierowych torebek :) Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 45 minut 3 płaty świeżego dorsza 1 kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
musztardowym sosem aioli Uwielbiam kanapki, szczególnie takie z własnoręcznie zrobionych składników. Takie kanapki na wypasie. Najlepiej do tego celu sprawdza się domowa wędlina i pieczywo. Tym razem Zobacz więcej