Przepis na sos aioli

Sos Aioli przygotowywany jest na bazie czosnku, żółtek, oliwy i soku z limonki. Swoje tradycje upatruje w kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli ma konsystencję majonezu i jest świetnym dodatkiem do Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Domowy sos Aioli

Domowy sos Aioli 248

Sos aioli, król francuskich sosów emulsyjnych, to coś w rodzaju czosnkowego majonezu. Przepis wywodzi się z Prowansji, pięknego regionu w południowo – wschodniej części Francji, nad Morzem Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Sos Aioli

Sos Aioli 25

Sos aioli to sos czosnkowy z delikatnie cytrusową nutą. Osobiście do większości dań wybieram tradycyjny sos czosnkowy, jednak raz na jakiś czas robię również aioli, który jest ciut lżejszy i na Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
karczochy z sosem aioli

karczochy z sosem aioli 142

Któryż Prowansalczyk, obojętne, czy pochodzący z Camargue, z Cóte d’Azur, z Haute-Provence albo z Vaucluse, mógłby nie uznać aioli za wynalazek prowansalski? Jeśliby mu przypomniano, że od stuleci Zobacz więcej
Kalmary, ach, kalmary! Tak zawsze reaguję, gdy tylko mam możliwość skosztowania tych cudownych owoców morza. Uwielbiam je pod każdą postacią, ale te przyrządzone w najprostszy sposób – smażone krążki Zobacz więcej
Aïoli to nie żarty. Sos czosnkowy dla amatorów mocnych wrażeń. Zachęcam do podjęcia ryzyka i zapoznania się z tym prowansalskim klasykiem. Składniki dla 4 osób: czosnek: 8, 10 sporych ząbków zółtka: Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eintopf
pieczone awokado z sosem aioli

pieczone awokado z sosem aioli 151

pieczone awokado z sosem aioli Świetna przystawka, idealna na letnie wieczory przy winie czy piwie. Składki: 2 szt. awokado 1 jajko 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki bułki tartej 1 łyżka masła, Zobacz więcej
classy-chef
classy-chef Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Classy-Chef
sos aioli

sos aioli 49

CLASSY CHEF: sos aioli wtorek, 15 listopada 2016 sos aioli Porcje: 4 Przygotowanie: 20 minut Składniki: 2 żółtka 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego 100 ml oliwy z oliwek sok z cytryny, ilość w Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Szparagi z sosem aioli

Szparagi z sosem aioli 95

« Koktajl brzoskwiniowy z ... Szparagi z sosem aioli Sezon na szparagi powoli dobiega końca, trzeba korzystać ile można :) Zapraszam po kolejny smaczny i prosty do przygotowania przepis. Pieczone Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eintopf
ryba z bobem w sosie aioli

ryba z bobem w sosie aioli 199

ryba z bobem w sosie aioli Sezon na bób w pełni! Niebawem inne jego odsłony. Składniki: 4 filety ryby (dorsz, halibut, mintaj, czy co tam lubicie) 1/2kg bobu sól, pieprz 1 łyżka cukru Sos aioli: Zobacz więcej
marcinkuc
marcinkuc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaja w kuchni | Męski blog kulinarny
Sos aioli

Sos aioli 209

Próbowałem zrobić ten sos ręcznie kilka dni temu. Poległem… Jako, że zafundowałem sobie nową kuchenną zabawkę, postanowiłem wypróbować jej moc:) Sos aioli to doskonały dodatek do frytek, burgerów, Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
food²
Aïoli - prowansalski sos czosnkowy

Aïoli - prowansalski sos czosnkowy 368

Sos aïoli, znany również po oksytańskualhòli i katalońskuallioli jest fundamentem kuchni śródziemnomorskiej. Jego prowansalska nazwa wywodzi się od łacińskich słów alium oraz oleum,oznaczających oliwę Zobacz więcej
Czy przekąski kibica musza być biało-czerwone? Właśnie że nie, bo liczy się smak a nie kolor. I tak na dzisiejszy mecz zaserwowałam pyszne, domowe hamburgery z sosem aioli, który co prawda został Zobacz więcej
Szybko, prosto, smacznie to dewiza australijskiej ikony gastronomii Donny Hay. Tak jest i w przypadku tego przepisu, oryginalnie pochodzącego z książki Simple Dinners. Niezwykle szybkie w Zobacz więcej
źródło: cdc.ca Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej. Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze Zobacz więcej
Uwielbiam dzikie nadmorskie klimaty, na szerokiej pustej plaży leży jedynie ogromny konar wyrzucony przez morze, czuję zimny nos łaskoczący mnie po łydce........no dobrze już idziemy! Pies wesoło Zobacz więcej
Warto poznać klasykę kulinarną, jej sukces jest niezawodny i stwierdzony przez dziesiątki ludzi. Sos aioli to jedna z takich pozycji, którą dobrze jest zrobić w domu. Tak jak przy majonezie, większość Zobacz więcej
Sos aioli to taki domowy, majonezowy sos czosnkowy. To sos wywodzący się z krajów środziemnomorskich, bardzo popularny w Prowansji i w Katalonii, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się do mięs: Zobacz więcej
Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, za miesiąc będzie po rybach więc gorąco zachęcam do wypróbowania wersji grillowanej. Szparagi nabierają wtedy niesamowitej kruchości, można je poznać z Zobacz więcej
Ostatnio często widuję w moim ulubionym dyskoncie te papryczki. Piękne, aromatyczne zielone Padron. Dzisiaj pokażę wam jak można w szybki i prosty sposób przyrządzić jedno z najbardziej popularnych Zobacz więcej