Lasagne bolognese bez beszamelu Dzisiaj przepis na bardzo smaczną lazanię z sosem bolognese. Cały sekret tkwi w tym, aby zrobić dużo sosu. Dzięki niemu, makaron będzie miękki. Nie miałam czasu, aby
Zobacz więcej
Sos beszamelowy to mąka, masło i mleko. Dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej całkowicie zakazany. Przedstawiamy alternatywny sos, idealny do zapiekania – dobry do lasagne, ziemniaków,
Zobacz więcej
Beszamel to sos bazowy, który używany jest dla dopełnienia dań zapiekanych, wykonanych z warzyw oraz makaronów. Beszamel bardzo często wykorzystuje się dla przygotowania dań kuchni polskiej, jednak
Zobacz więcej
Gdzieś w między czasie dowiedziałam się że sos który zrobiłam ma konkretną nazwę. Najpierw gdzieś na początku mojej kulinarnej przygody poznałam beszamel. Sos który zrobiłam był dla mnie sosem
Zobacz więcej
To danie nie należy do najszybszych i przygotowania wymagają kilku kroków, ale efekt jest naprawdę zaskakujący, no i oczywiście pyszny! Prace (jak to bywa w moich ulubionych przepisach) możecie
Zobacz więcej
Witam Serdecznie Dzisiaj zrobiłam na obiad zapiekankę warzywną z sosem , wyszła bardzo smaczna może ktoś się skusi na zrobienie podobnej :) Będziemy potrzebować : 1 brokuł 200 g marchwi 400 g
Zobacz więcej
Bez niego,nie istnieje kuchnia wloska!,,jest wszechobecny i prawde powiedziawszy niezbedny,bo to na nim opiera sie wiele znakomitych wloskich przepisow,jak chocby--lesagna czy canelloni. Generalnie w
Zobacz więcej
Korzystając z okazji, że mama zrobiła w tym tygodniu kilkadziesiąt słoiczków sosu słodko-kwaśnego postanowiłam przygotować dziś na obiad moje ulubiooone cannelloni z tym właśnie sosem i beszamelem.
Zobacz więcej
Uwielbiam potrawy, które są lepkie, ciągnące, pikantne i takie mega, mega rozpustne. Te naleśniki wypełnione sosem bolońskim, a następnie zapieczone pod kołderką z beszamelu są idealne. Składniki na
Zobacz więcej
Beszamel, sos beszamelowy, biały sos – jeden z podstawowych, klasycznych sosów. Na pierwszy rzut oka bardzo niepozorny. Ot, mleko zagęszczone przy pomocy zasmażki i mniej lub bardziej doprawione. Ale
Zobacz więcej
Calzone czyli zawijana pizza, która wyglądem przypomina wielkiego pieroga Niby pizza, a smak inny. Do tego dłużej pozostaje ciepłe na talerzu. Inspiracji do zrobienia takiej wersji dostałam po wizycie
Zobacz więcej
Gołąbki dwa kochane :) Tym razem zrobione z kapusty włoskiej i mięsa wieprzowego. Składniki: 1 większa kapusta włoska ( taka która wejdzie nam do dużego garnka ) 1 kg zmielonego mięsa wieprzowego 3
Zobacz więcej
Beszamel należy do klasycznych białych sosów, które często stanową bazę do zrobienia sosów np. serowych. Przepis na ten najbardziej popularny sos pokazałam już tutaj w wersji na bogato. Dzisiaj mam
Zobacz więcej
Kolejny przepis z serii przepisów podstawowych. Tym razem jest to sos beszamel. Klasyczny i idealny do zapiekanek. Osobiście po prostu go UWIELBIAM! Używam do praktycznie zawsze do zapiekanek. Są
Zobacz więcej
Składniki: 500g makaronu rurki 1 puszka kukurydzy 300g szynki 1 czerwona cebula 200g sera żółtego sól pieprz olej do smażenia Na sos beszamel: 300ml mleka 25g masła 25g mąki pszennej szczypta soli
Zobacz więcej
Jak już wspominałam miewam dni kiedy zupełnie nie mam ochoty na mięso,albo takie kiedy absolutnie muszę zjeść krwistego steka. Dziś mam ochotę na warzywka. Lasagne mimo, że wegetariańska nie należy do
Zobacz więcej
Nie wrzucam jej do kategorii "szybkie", bo pieczenie trochę trwa, ale samo przygotowanie dania przed wstawieniem do piekarnika zajmuje 15-20 minut, więc świetnie nadaje się jako potrawa, kiedy
Zobacz więcej
Beszamel to nic innego jak zasmazka z maki na masle rozprowadzona mlekiem.Doprawiony sola,bialym pieprzem i swiezo starta galka muszkatalowa i sokiem z cytryny.Ponoc wymyslony zostal przez
Zobacz więcej
Uwielbiam ten sos, jest delikatny, uniwersalny, potrafi wkomponować się w większość zapiekanek, pieczeni i idealnie pasuje do codziennych obiadów. Do tego jest błyskawiczny w przygotowaniu. Dla
Zobacz więcej