sos chinski z czosnkiem

Kiedyś taki sos kupowałam. Jest po prostu pyszny do mięs smażonych w cieście naleśnikowym - na przykład kurczaka. Każdy, kto lubi tzw. chińczyka, zna ten sos. Warzywa z woka, sajgonki, spring rollsy - Zobacz więcej
Lubicie brokuły? Ja tak, ale zdecydowanie bardziej wolę jak są czymś okraszone. Postanowiłam więc, że dla odmiany przygotuję sos serowy w moim nowym przyjacielu Tefal Cuisin Companion. Uniknęłam w ten Zobacz więcej
Jak zobaczyłam te szparagi u Magdy z Dare to Cook, to wiedziałam, że muszę je zrobić ;-) Zmieniłam jednak sos z liści rzodkiewki naliście czosnku niedźwiedziego.Pycha! My zjedliśmy tę sałatkę jako Zobacz więcej
Jeden sos - wiele zadań. Ten kremowy i aksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje Zobacz więcej
Chiński mini rosołek z mini makaronem dla mini smakoszy... no... dla tych większych też. Kolejna wersja azjatyckiego rosołku tym razem z makaronem i nna niż ostatnie zkurczakiemi złososiem. Zobacz więcej
Kiedy w naszym koszyku na zakupy ponownie pojawiła się kaczka, wpadłam na pomysł, aby po oddzieleniu mięsa z korpusu, skrzydełek i szyi ugotować rosół o orientalnym charakterze. Dodając odpowiednie Zobacz więcej
Kapustka bok choy smakuje w każdej postaci, jedzona na surowo, smażona z kurczakiem i grzybami shiitake albo krótko blanszowana, podawana z sosem na bazie czosnku, papryczki chili oraz sosu Zobacz więcej
Śniadanie na bogato, niewyobrażalnie dobre... W życiu bym nie przypuszczała, że połączenie grillowanego mięsa, rukoli, czosnku i słodkiego sosu może tak smakować :) Każdy składnik kanapki już osobno Zobacz więcej
Tym wpisem chcę pokazać, że pierś z kurczaka nie musi być nudna i oklepana. Jak każdym produktem, nawet tak powszednio stosowanym możemy się zabawić. Chciałbym zaprezentować też coś, co nie będzie „ Zobacz więcej
Dziś troszkę restauracyjnie – a co! Polędwiczka wieprzowa w sosie mandarynkowym z rozmarynem i czosnkiem: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 500 g, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki nalewki mandarynkowej lub Zobacz więcej
Sos o wiele smaczniejszy niż te z torebki. Składniki: Sos: płaska łyżeczka imbiru (przyprawa lub świeży drobno starty) 5 łyżek keczupu (dałam pikantny) sól 3łyżki cukru łyżeczka curry 3 łyżki sosu Zobacz więcej
Składniki: sznycle z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, woda 1 Zobacz więcej
Zapraszam na kolejny przepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z udek, pałek lub z całego kurczaka. Zobacz więcej
Przyrządzam go na bazie mrożonej jarzynki chińskiej oraz słodko-pikantnego sosu chili, który możesz kupić w każdym sklepie. Ja sos chili mam własnej produkcji. Duże plony ostrej papryki zmusiły mnie Zobacz więcej
Dziś orientalnie. Mój ulubiony sos chiński czyli sos słodko - kwaśny. Wreszcie odważyłam się zrobić go sama. Przepis znalazłam w książce: "Świeże i smaczne. Kuchnia chińska." Na zdjęciu wieprzowina Zobacz więcej
Alfredo di Lelio, kucharz i właściciel restauracji Alfredo na Via della Scrofa w Rzymie w 1914 roku zrobił pyszne danie dla swojej żony, która będąc w ciąży miała problem z nudnościami. Okazało się Zobacz więcej
chiński bakłażan z czosnkiem | Eleonora Trojan Przejdź do treści Formularz wyszukiwania Szukaj Blog kulinarny Książka kucharska Eleonora Trojan Sklep autorski O mnie Kontakt Książka kucharska - Zobacz więcej
Jestem wielkim fanem kuchni śródziemnomorskiej. Nieważne czy to Włochy, Grecja, czy Chorwacja.Każda z tych kuchni zachwyca na swój sposób, ale... zobacz › Zobacz więcej
Dziś czwartek - dzień targowy! Wszyscy walą na rynek. Szaleństwo jesiennych zakupów sięgnęło zenitu. Wózki, kosze, torby i ich właściciele stłoczeni przy kolorowych straganach, rządni pomidorów, Zobacz więcej
Szybki i prosty w przygotowaniu, poratuje w kryzysowych momentach, odmieni smak Waszego obiadu. Sos można przygotować w większej ilości, i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Czas Zobacz więcej