sos do gęsiny

Ten przepis został w zasadzie wymyślony na potrzeby wydarzenia kulinarnego, jakie organizowałem wraz z Pierogarnią Smak i Tradycja w Białymstoku w listopadzie ubiegłego roku. Tak naprawdę w zamyśle Zobacz więcej
Składniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy Zobacz więcej
Składniki: suszona żurawina, woda, ciemny cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: żurawinę zalewamy gorącą woda i gotujemy parę minut. Dodajemy do smaku cukru ciemnego oraz soku z cytryny i jeszcze Zobacz więcej
widzę zwiększone zainteresowanie tematem gęsiny, nic dziwnego, w końcu zbliża się św. marcina. ja również się przymierzam do jakiegoś zupełnie nowego dania. ale na dziś mam kurczaka po węgiersku (< Zobacz więcej
Dzisiaj dwa kulinarne święta, dzień rogali marcińskich i dzień gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Zobacz więcej
Sos, czy raczej konfitura żurawinowo-jabłkowa do różnych mięs, a szczególnie gęsiny czy kaczki. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Żurawiny,jabłka icydrto zgranepołączenie, które podkreśli smak Zobacz więcej
gotoewa
gotoewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Ewy
Kładzione kluski

Kładzione kluski 490

1
Zastanawiałam się co dzisiaj zaprezentować na blogu i tak trafiło na kładzione kluski. Można je wykorzystać do dań z gęsiną, kaczką a zapewne gdzieś pojawią te dania się na świątecznym stole. Zobacz więcej
Nie sądźcie, że w mojej kuchni nic się nie działo z powodu bitwy na głosy. Wręcz przeciwnie. Tworzyłam dania z żurawiną przełamując czasem przyzwyczajenia. Kluski z korzennym sosem smakowały wspaniale Zobacz więcej
1 pierś z gęsi 1 noga z gęsi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju sól 1 burak pieczony pietruszka świeża 5 oliwek zielonych kawałek ogórka zielonego sos żurawinowy: 15 dkg żurawiny świeżej 1/2 Zobacz więcej
Z cyklu gęsina na Świętego Marcina. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, oryginalna nazwa to "gęsie pipki" przepis zmodyfikowany poprzez dodanie indyjskiej przyprawy garam masala i sporej ilości Zobacz więcej
Od kilku lat 11 listopada stał się dniem, w którym promujemy w Naszej Ojczyźnie jedzenie gęsiny. Przepis na tradycyjnie przyrządzoną gęś proponowałam już rok i dwa lata temu. Dziś podaję przepis, Zobacz więcej
) zorganizował jedno ze spotkań skupione na gąsce (Gęsina nie tylko na św. Marcina). Odbędzie się ono 26 listopada. W takich miejscach liczba gości ograniczona, ale (zapewne) doznania niezapomniane. Zobacz więcej
z imbirem . W tym roku dużo było stoisk z ziołami , kupiłam słodziutką stewie i aloes . Już czekam na kolejny taki festiwal , ale to dopiero w przyszłym roku :) Obiad w czeskiej knajpiePysna Chalupa Zobacz więcej
kaszubskich przysmaków. Meble drewniane,na stołach koronkowe serwety oraz swojskie domowe przetwory. Na przywitanie poczekajka kaszubska-chleb swojski z omastą z gęsiny i ogórkiem. Z różnorodnej Zobacz więcej
Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Z wygody najczęściej kupuję udka, gdyż można je szybko przygotować. Po pieczeniu poza mięsem zawsze zostaje dużo pysznego tłuszczu, który można wykorzystać jako bazę Zobacz więcej
Lubię obiady, podczas których na stół wjeżdża inne mięso, niż kurczak czy wieprzowina. Polecałam Wam już jagnięcinę i gęsinę. Czas na kaczkę :) Składniki : 80 dag piersi z kaczki 80 dag gruszek 2 Zobacz więcej
Takie proste danie a tak pyszne. Polecam serdecznie i choć dziś była gęsina jak to na Świętego Marcina to przepis jeszcze nie opracowany. Makaron, pasta jak go zwał tak zwał a dla nas zawsze będzie Zobacz więcej
, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z Zobacz więcej
Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki: pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć Zobacz więcej
kawałków upieczonej już gęsiny (klik) lub mięsa gulaszowego 500g ugotowanej ciecierzycy (waga już po ugotowaniu) 1 cebula gęsi smalec do smażenia 1 puszka pomidorów 250ml bulionu drobiowego 2 ząbki Zobacz więcej