Dokladniej, karp smazony. Jest na wigilijnym stole z przyzwoitosci, bo wypada, bo taka jest tradycja... Ale jaka tradycja??? Pierwszy raz zagoscil na naszych stolach pod koniec lat czterdziestych
Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie świąt bez karpia. Na niego czekam cały wigilijny dzień. Najprostszy i najsmaczniejszy to taki smażony, prosto z patelni. Ale gdy chcecie przemycić rybę pod inną postacią, możecie
Zobacz więcej
niektórzy jedzą tę rybę tylko raz w roku. my nie, choć nie w takiej formie, jak na wigilię. pieczony karp w sosie sojowym 4 dzwonka karpia o grubości 2 cm, 2 łyżki soku cytryny, 2 łyżki sosu sojowego,
Zobacz więcej
Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w
Zobacz więcej
Tradycyjna potrawa wigilijna goszcząca na stole u rodziców mego męża. Słodkawy sos z migdałami, rodzynkami i piwem, i karp na dodatek, albo na początek... Biorąc pod uwagę, że nie znoszę ani piwa ani
Zobacz więcej
Sos do karpia Ciekawy pomysł na urozmaicenie świątecznego karpia. Wspaniały sos, którego aromat nie pozwoli zapomnieć Wam o świętach. Poznaj sos do karpia na bazie jasnego pszenicznego piwa. Dla 4
Zobacz więcej
Pierwszą tegoroczną wigilię mam już za sobą. Z końcem listopada uczestniczyłam w bardzo smacznych warsztatach z marką Galeo. Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo,
Zobacz więcej
Zupa rybna w wielu domach gości jedynie w Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia. Tradycyjnie w tym okresie gotuje się ją z głów i szkieletów karpia. Propozycji przygotowania takiej zupy jest wiele, ja
Zobacz więcej
Wigilia to najlepszy czas, żeby sięgnąć po klasykę. W końcu cała tradycyjna wieczerza wigilijna ma charakter retro i to wtedy mam największą ochotę, żeby wypróbować coś z kuchni staropolskiej. Jeżeli
Zobacz więcej
W związku z wczorajszym wywiadem dla radiowej trójki dotyczącym tradycji wigilijnych zamieszczam przepis na karpia na szaro zamiast smażonego, jak było w planach. Przepis ten również pochodzi z
Zobacz więcej
Obie moje babcie miały na imię Irena. O tej ze strony mamy pisałam tu już, bo to ona mnie współwychowywała, u niej spędzałam wakacje i często ją odwiedzałam w ciągu roku szkolnego, a co za tym idzie,
Zobacz więcej
Sezon wędkarski rozpoczęty. Ja mam to szczęście, że mój tato jest zapalonym wędkarzem, przez co ja na brak ryb nie narzekam. Dziś u mnie na obiad pyszne, delikatne klopsiki rybne. Składniki: 40 dag
Zobacz więcej
Zupa rybna z karpia - Święta Bożego Narodzenia! - DeliciousEating - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU DeliciousEating Zupa rybna z karpia (30.12.2013)Schab ze śliwką (30.12.2013)Karp
Zobacz więcej
Dziś propozycja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za wybieraniem ości na talerzu, ale tak jak ja, nie wyobrażają sobie Wigilii bez karpia. Jest to również bardzo fajne rozwiązanie dla
Zobacz więcej
Karp po królewsku w szarym sosie to tradycyjne, świąteczne danie mojego męża. Gdy po raz pierwszy je spróbowałam to uznałam, że jest to zwykły, duszony karp. Jednak po kilku latach moje zdanie na
Zobacz więcej
Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na
Zobacz więcej
W moim rodzinym domu karpia na Wigilię jadało się zawsze. Nikt nikogo nie pytał czy ktoś tu ma mniejszą, czy może większą ochotę na tę rybę. Zresztą, nie pamiętam mówiąc szczerze żeby ktokolwiek
Zobacz więcej
Szary sos – sos polski. Sos robiony na zasmażce z mąki i masła, rozrzedzony wywarem z ryby, z piernikiem, rodzynkami, migdałami, winem, octem, sokiem z cytryny… oraz z krwią z ryby. Coraz częściej sos
Zobacz więcej
Karp w staropolskim sosie szarym (sos piernikowy z rodzynkami i migdałami) Tradycyjne staropolskie danie wigilijne, podobno najbardziej popularne w Wielkopolsce. Ja niestety nigdy go nie jadłam, ani
Zobacz więcej
To tradycyjna polska potrawa wigilijna. Trochę zapomniana. Trudno ją znaleźć na dzisiejszych stołach. A szkoda, bo jest pyszna. Na słodko. W sosie z piernika, z rodzynkami i migdałami. U mnie w tym
Zobacz więcej