sos do knedlików

Ile smaku
Ile smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ile smaku
Knedliki do sosu

Knedliki do sosu 426

1
Czyli mistrzostwo czeskiej kuchni. Nie znam nic lepszego, co można by podać do sosu. Niech się schowają ziemniaki i wszystkie kluski, mimo, że bardzo je lubię. Nadchodzi era houskovych knedlikow. Zobacz więcej
Składniki: - w opisie knedliki, 60 dag szynka świeża, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka jarzynka, - do smaku maggi, 2 szklanki woda, - ile potrzeba mąka, - ile potrzeba Zobacz więcej
odcisnąć bułkę z mleka i dobrze wyrobić z jajkiem, pieprzem, jarzynką, cebulką, tartą bułką tartej bułki dodać tyle, aby ciasto nie było za luźne i można było formować kule zwilżonymi dłońmi - kule Zobacz więcej
******************************* Do miski przesiać 210g. mąkę,dodać szczyptę soli,śmietanę wymieszaną z żółtkami i natkę pietruszki.Wymieszać na gładkie ciasto.Kokilki wysmarować masłem i posypać Zobacz więcej
Choć knedliki są daniem samym w sobie – można je jeść jedynie z dodatkiem sosu – ja proponuję podawać je mimo wszystko w towarzystwie wybornego mięsiwa, co tworzy doskonały kulinarny komplet. Tak więc Zobacz więcej
Polędwica wołowa w sosie śmietanowym znajduje się w pierwszej piątce dań typowo czeskich. O oryginalny przepis toczą się nieustanne kłótnie, gdyż główny problem tkwi w tym, czy danie trzeba Zobacz więcej
"baRepas" Tata w KUCHNI!: Houskove knedliki, czyli czeskie knedle ze szczypoiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. "baRepas" Tata w KUCHNI! to zlepek dwóch słów Bar i Repas, czyli barowy i posiłek. Zobacz więcej
Kilka godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie poniżej widać warto zawsze .. Zobacz więcej
Mimbla
Mimbla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ruskie raz!
do chleba i na obiad

do chleba i na obiad 87

0
Taki pasztet znalazłam i do chleba i na obiad. Jutro zrobię sosik np. pieczarkowy (bo mam na niego fazę) i zjemy z knedlikiem, którego kupiłam wczoraj w Czeskim Cieszynie. Goji nie dodałam, orzechy Zobacz więcej
Przychodzi ten czas, kiedy zamiast na sałatkę, częściej mam ochotę na gęste zupy, sosy, kluski… Takie jesienno-zimowe jedzenie, może nie najlżejsze, za to jakie pyszne! Do tej kategorii zaliczają się Zobacz więcej
jest mięciuteńkie i po prostu rozpływa się w ustach. Na pierwszy ogień poszła więc wersja w sosie piwnym. Cud, miód po prostu ! Wykorzystałam do dania piwo Książęce chlebowo-miodowe, które doskonale Zobacz więcej
Aromatyczny sos wołowy doskonałym dodatkiem doczeskich knedlików. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 250g mięsa wołowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki białego Zobacz więcej
do mięsa. Zalać wodą tylko tyle by zasłonić mięso. Dusić przez ok. 30 min. Grzyby zalać gorącą wodą, odczekać 5 min, dodać wraz z powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Zobacz więcej
Ile smaku
Ile smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ile smaku
Ser w panierce

Ser w panierce 57

0
...czyli smażony ser z sosem koperkowym :) Chrupiąca, złota panierka i rozpłwyający się środek. 2x100g sera np. edam 2 żółtka bułka tarta mąka łyżka masła świeży koperek 200ml śmietanki cukier sól Zobacz więcej
Rzecz o mulach i knedlikach Niedawno po raz pierwszy miałam okazję spróbować muli. W związku z tym, iż nie przepadam za owocami morza (ok., oprócz krewetek i kalmarów :) moje podniebienie było Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na czeskie knedliczki - drożdżowe, moje ulubione. Knedliki wyszły bardzo puszyste i delikatne, a z dodatkiem sosu grzybowego smakowały wybornie!Czasami takie najprostsze dania są Zobacz więcej
Ostatnie dni rozpieszczają nas cudownie słoneczną pogodą: poranki mgliste, chłodne, a potem w jednej chwili świat się rozświetla wszystkimi kolorami jesieni... Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
ZRAZY PO LITEWSKU

ZRAZY PO LITEWSKU 120

0
Domowy knedlik na bazie bułki (tutaj znajdziecie przepis) oraz surówka ze świeżych buraczków (przepis tutaj) to tło dla przepysznych zrazików z wołowiny. Nadziane suszonymi grzybami, cebulką i Zobacz więcej
W cytowanej już przeze mnie książce Zofii Waszczukowej "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" (wyd. Ostoja, 1996) znalazłam przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera. Spróbowałam:) Zobacz więcej
Zawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku. Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik. Gulasz wołowy z knedlikami SKŁADNIKI: 500g mięsa wołowego Zobacz więcej