sos grzybowo śmietanowy

Sos grzybowo-śmietanowy - czysta klasyka w sezonie grzybowym. Tym razem podany z makaronem, ale równie dobrze pasuje ryż, kasza czy ziemniaki. Oczywiście najlepszy ze świeżych, własnoręcznie zebranych Zobacz więcej
mięsa. Do garnka dodać grzyby usmażone z cebulą. Pogotować razem ok. 10 minut. Następnie wlać słodką śmietankę. Wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego! :) Post Polędwiczki w sosie Zobacz więcej
Pyszne połączenie kurczaka z delikatnym, aromatycznym sosem. Jedno z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie robić mama. Najlepiej smakuje z grzybami leśnymi, ale możemy je zastąpić pieczarkami. Zobacz więcej
To nie kurczak gra tutaj rolę główną. Powiedziałabym, że został zepchnięty przez kremowy, śmietanowy sos grzybowy, na dalszy plan. Właściwie zagęszczona śmietana plus dodatki stworzą Wasz wymarzony, Zobacz więcej
. Taki sos cudownie oblepia wstęgi i sprawia, że marzymy o dokładce:) Na szczęście również doskonale syci i kiedy kończymy porcję na dokładkę nie mamy miejsca:) Do makaronu przyrządziłam pyszny, Zobacz więcej
odcedzone grzyby. Zalać śmietaną i gotować na małym ogniu jakieś 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. (U mnie w domu jeszcze kapka przyprawy maggi w płynie, ale to oczywiście opcja). (Posiekana Zobacz więcej
i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al Zobacz więcej
Obiad-klasyk. Prawdopodobnie każdy zna. Czy każdy lubi nie wiem, ale zakładam, że nielubiący są mniejszości ;) Przepis w ramach przypomnienia, że proste, swojskie smaki też mogą cieszyć podniebienie. Zobacz więcej
Uzbierane podczas wakacji grzyby doczekały się konsumpcji pod postacią sosu grzybowego. Potrawa trochę jak z babcinej kuchni- bez ektra-modnych składników i przypraw. Żadnej czarnuszki, topinamburu, Zobacz więcej
Czy jest coś przyjemniejszego jesienną porą niż świeże grzyby, które jeszcze rano rosły w lesie, duszone w sosie śmietanowym, a do tego z okazji święta makaronu - pyszne kluseczki? Powiem krótko - Zobacz więcej
mogę się doczekać!), dlatego nie było mi żal ;) Składniki na sos: suszone grzyby (im więcej tym lepiej, tu większa garść) 200 ml śmietanki 18% pół cebuli szczypiorek oliwa z oliwek mąka sól, pieprz Zobacz więcej
z każdej strony ok 4,5.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w 170 st C ok 30 min. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, szczyptą kminku. Odcedzić i potłuc z masłem i mlekiem. Wmieszać Zobacz więcej
dodajemy śmietanę, mąkę rozpuszczamy w szklance z dwoma łyżkami wody i dodajemy do mięsa z sosem( w celu zagęszczenia), mieszamy cały czas, kiedy zacznie się gotować wyłączamy i gotoweJ Podawać np. z Zobacz więcej
Skoro z boczniaków można ugotować pomidorówkę, to również można pokusić się o makaron. Pappardelle to jeden z moich ulubionych makaronowych kształtów, mimo że jadam go dosyć rzadko. Tym bardziej Zobacz więcej
Skoro z boczniaków można ugotować pomidorówkę, to również można pokusić się o makaron. Pappardelle to jeden z moich ulubionych makaronowych kształtów, mimo że jadam go dosyć rzadko. Tym bardziej Zobacz więcej
znalazłam się dzięki takiemu szkoleniu w Zurichu. To małe i malownicze miasto jest wyzwaniem dla portfela, ale również dla kubków smakowych. Przepyszne rösti – na zdjęciu poniżej z Zurich Zobacz więcej
i udało mi się zamrozić całkiem sporo borowików( jak mrozić grzyby leśne). A dzisiaj dzielę się jeszcze sosem grzybowo- śmietanowym z mieszanymi leśnymi grzybami czyli podgrzybkami, koźlarzami i Zobacz więcej
kaszożercy łączcie się ;) jeśli ktoś myślał, że kasza gryczana nie pasuje do mięsa mielonego, to jest w błędzie. Z resztą nie tylko gryczana pasuje, do tego klopsa można użyć w zasadzie każdej, jaką Zobacz więcej
jasne, że w marketach można dostać grzyby mrożone, ale nie zawsze są one potrzebne, bo nie zawsze najlepszy efekt się dzięki nim osiąga. grzyby suszone dają każdej potrawie niesamowity aromat. do sosu Zobacz więcej