sos grzybowo śmietanowy

Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Makaron w sosie grzybowo-śmietanowym

Makaron w sosie grzybowo-śmietanowym 803

0
{{headerMessage}}
Sos grzybowo-śmietanowy - czysta klasyka w sezonie grzybowym. Tym razem podany z makaronem, ale równie dobrze pasuje ryż, kasza czy ziemniaki. Oczywiście najlepszy ze świeżych, własnoręcznie zebranych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mięsa. Do garnka dodać grzyby usmażone z cebulą. Pogotować razem ok. 10 minut. Następnie wlać słodką śmietankę. Wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego! :) Post Polędwiczki w sosie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne połączenie kurczaka z delikatnym, aromatycznym sosem. Jedno z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie robić mama. Najlepiej smakuje z grzybami leśnymi, ale możemy je zastąpić pieczarkami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To nie kurczak gra tutaj rolę główną. Powiedziałabym, że został zepchnięty przez kremowy, śmietanowy sos grzybowy, na dalszy plan. Właściwie zagęszczona śmietana plus dodatki stworzą Wasz wymarzony, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Taki sos cudownie oblepia wstęgi i sprawia, że marzymy o dokładce:) Na szczęście również doskonale syci i kiedy kończymy porcję na dokładkę nie mamy miejsca:) Do makaronu przyrządziłam pyszny, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odcedzone grzyby. Zalać śmietaną i gotować na małym ogniu jakieś 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. (U mnie w domu jeszcze kapka przyprawy maggi w płynie, ale to oczywiście opcja). (Posiekana Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ok.20 suszonych grzybków 100 ml śmietanki kremówki 1 duża Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym 330

0
{{headerMessage}}
klusek, na przykład pampuchów, śląskich czy knedli. A poniższy obiad ponownie sponsorowała Rodzicielka - niby szybkie, nieskomplikowane danie, ale jakoś zawsze od Mamy smakuje lepiej :) Składniki: 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uzbierane podczas wakacji grzyby doczekały się konsumpcji pod postacią sosu grzybowego. Potrawa trochę jak z babcinej kuchni- bez ektra-modnych składników i przypraw. Żadnej czarnuszki, topinamburu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy jest coś przyjemniejszego jesienną porą niż świeże grzyby, które jeszcze rano rosły w lesie, duszone w sosie śmietanowym, a do tego z okazji święta makaronu - pyszne kluseczki? Powiem krótko - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mogę się doczekać!), dlatego nie było mi żal ;) Składniki na sos: suszone grzyby (im więcej tym lepiej, tu większa garść) 200 ml śmietanki 18% pół cebuli szczypiorek oliwa z oliwek mąka sól, pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z każdej strony ok 4,5.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w 170 st C ok 30 min. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, szczyptą kminku. Odcedzić i potłuc z masłem i mlekiem. Wmieszać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj przy niedzieli proponuję coś bardziej odświętnego. Perliczkę można od czas do czasu kupić w sklepie sieciowym. Warto pokusić się aby to danie kiedyś zrobić. Zdecydowanie nie jest to kurczak. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny pomysł na kurki Pomysł, który poddała mi Asia na pyszne wykorzystanie kurek, przypadł on do gustu tak bardzo mojemu kochanemu, który nie chciał już nic innego:) Ostatnio znów kupiłam pudełko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skoro z boczniaków można ugotować pomidorówkę, to również można pokusić się o makaron. Pappardelle to jeden z moich ulubionych makaronowych kształtów, mimo że jadam go dosyć rzadko. Tym bardziej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skoro z boczniaków można ugotować pomidorówkę, to również można pokusić się o makaron. Pappardelle to jeden z moich ulubionych makaronowych kształtów, mimo że jadam go dosyć rzadko. Tym bardziej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
znalazłam się dzięki takiemu szkoleniu w Zurichu. To małe i malownicze miasto jest wyzwaniem dla portfela, ale również dla kubków smakowych. Przepyszne rösti – na zdjęciu poniżej z Zurich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i udało mi się zamrozić całkiem sporo borowików( jak mrozić grzyby leśne). A dzisiaj dzielę się jeszcze sosem grzybowo- śmietanowym z mieszanymi leśnymi grzybami czyli podgrzybkami, koźlarzami i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kaszożercy łączcie się ;) jeśli ktoś myślał, że kasza gryczana nie pasuje do mięsa mielonego, to jest w błędzie. Z resztą nie tylko gryczana pasuje, do tego klopsa można użyć w zasadzie każdej, jaką Zobacz więcej