sos holenderski - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 200

Sos holenderski

codogara

...Klasyka, klasyk, czyli domowej roboty sos holenderski. Wspaniały, aksamitny, bez grudek, a do tego wyborny w smaku. Poznaj sekret przygotowania tego francuskiego sosu. Sos holenderski jest tzw. sosem źródłowym, z którego tworzy się szereg innych sosów. Każdy kucharz lekko modyfikuje doprawienia samego sosu, jednak podstawa jest zawsze taka...

Sos holenderski

Pieczenie chleba i inne potrawy

...Doskonały sos maślano-jajeczny. Doskonały sam w sobie, jak również jest bazą do innych sosów. Idealny na przykład do szparagów, czy jajek. Postanowiliśmy zrobić z tego osobny wpis, bo pewnie będziemy czasami  przygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka...

Sos holenderski

Szef kuchni odleciał

... Sos holenderski to jeden z najtrudniejszych sosów w mojej karierze. Robiłem go z 10 razy, udało mi się tylko raz. Trzeba gotować żółtka na parze, mieszając, aby nie dopuścić do ich ścięcia, jest z tym masa problemów.   Więc darowałem sobie jego przygotowywanie. Trochę żałowałem, bo jest kilka arcyciekawych przepisów, w których gra główną rolę (np...

Sos holenderski

PasjaSmaku

...Sos holenderski to jeden z najbardziej podstawowych sosów. Stanowi on bazę do innych sosów takich jak na przykład sos bearneński. Świetny dodatek do szparagów, warzyw, jajek czy grzanek z boczkiem. Prosty i szybki przepis na cudowne dopełnienie dania. Składniki (1 porcja): 2 żółtka 50 g rozpuszczonego masła łyżka soku z cytryny sól i pieprz...

Sos holenderski

Bona Apetita

...Sos holenderski to klasyk nad klasykami i podstawa innych świetnych sosów. Nie należy sie go bać , bardzo łatwo jest go zmajstrować :) Sezon na świeże warzywa i szparagi w pełni, a on doskonale dopełni ich smak. Zachęcam! składniki 2 żółtka 3/4 kostki masła sok z cytryny  - 1/2 łyżeczki sól pieprz - powinien być biały Przygotowanie. Jajka wyłóżcie...

Sos holenderski

jakpaczekwmasle

...Sos holenderski pasuje idealnie do ryb,szparagów, jajek.Jego główne składniki to żółtka,masło i cytryna...W smaku jest majonezowo-jajeczny Jest banalnie prosty  i robi się go dość szybko,a smak jest naprawdę świetny..Na bazie tego sosu można zrobić inne sosy takie jak sos bearneński, sos choron,sos maltański             Czas przygotowania: ok 4...

Sos holenderski

FoodMag

...Jest to mój ulubiony przepis na sos holenderski, z dwóch powodów: jest prosty i zawsze się udaje. Sos wychodzi aksamitny i delikatny, musimy uważać z dodatkiem octu, smak jest dość mocny, ale ja taki lubię. Dzięki temu sos jest wyrazisty i uszlachetnia potrawy. Sosu holenderskiego używam do jajek, różnego rodzaju grzanek z szynką i szparagów...

sos holenderski

poproszedokladke

...Aksamitny sos, do wykonania w 10 minut. Uchodzi, nie wiedzieć czemu za trudny i skomplikowany, chociaż wcale taki nie jest. Jest podstawą do wielu innych sosów, ale już sam w sobie smakuje doskonale. Świetnie smakuje w szczególności z sezonowymi szparagami, delikatnymi rybami, gotowanymi warzywami . Stanowi cudowne wykończenie jajek po...

Sos holenderski

Maxymonium kulinarne

...Długo się zbierałam do przygotowania tego sosu, chociażby ze względu na fakt, że pomimo niewielkiej ilości składników i raczej nieskomplikowanego wykonania, przepis ten wydawał mi się czasochłonny... i zawsze odkładałam to na inną okazję. Dlatego też w końcu postanowiłam pokazać Wam przepis na sos holenderski, który, moim zdaniem, idealnie...

Sos holenderski

Kij i Marchewka

...Sos holenderski Wzorowałam się na tym przepisie. Sos holenderski smakuje trochę, jak kwaśny kogel-mogel. Podobno jest okropną zmorą, podobno łatwo go rozwarstwić, na pewno jest bardzo elegancki i podany na stół robi wrażenie, choć jest naprawdę prosty. Mi się udał od pierwszego zamachu, chociaż zdaje się, że dodałam troszkę więcej cytryny, niż w...

Sos holenderski

Smaku fabryka

...12 lip BY Ania IN Kolacja, Śniadania jajka, sos holenderski Ostatnio uprzedzaliśmy, że w okresie wakacyjnym wpisów będzie mniej, ale nie znaczy to, że fabryka będzie świeciła pustkami przez dwa miesiące. Obiecujemy, ze raz na jakiś czas pojawi się coś nowego i właśnie teraz jest ten moment Kilka dni temu dostaliśmy maila z pytaniem o przygotowanie...

Sos Holenderski

na4widelce@gmail.com

...''Jeśli nie robiłeś tego sosu wcześniej, na pewno go schrzanisz. Ale nie załamuj się. Spróbuj jeszcze raz''. Jako rzekł Anthony Bourdain, tak się stało - za pierwszym razem wyszedł w prawdzie smaczny, ale jednak bardziej pienisty płyn niż sos... Odczekałam więc, aż minie frustracja i zniechęcenie i przystąpiłam do kolejnych prób. I nie przejmujcie...

Sos holenderski

STS - Szybko Tanio Smacznie

... Skorzystałam z przepisu Deli Smith, trochę go jednak modyfikując.  potrzebujemy: - 4 zółtka- ocet winny jabłkowy (4 łyżki) - masło (nie wiem ile ;))  A w kwestii przygotowania trzymałam się oryginalnego przepisu który znajdziecie tutaj Na sam koniec do sosu dodałam szafran.  Życzę Wam smacznego!...

Sos holenderski

W kuchni na obcasach

...Mój ulubiony sos można go użyć zarówno do jajek po benedyktyńsku ryb czy szparagów.  Składniki: 4 żółtka 200 g masła 4 łyżki soku z cytryny Sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: Żółtka muszą być w temperaturze pokojowej.  Masło rozpuść w garnuszku. Po rozpuszczeniu zdejmij z ognia i zdejmij z niego biały nalot. Żółtka wraz...

Sos holenderski

Kulinarne Eskapady

...     Sos holenderski, wbrew temu co mogłaby sugerować jego nazwa, jest jednym z typowych sosów kuchni francuskiej. Sauce hollandaise wywodzi się prawdopodobnie z Normandii, a jej nazwa ma podobno związek z tym, że w czasach I wojny światowej Francuzom zabrakło lokalnego masła i musieli importować je z Holandii, a sos powstały na bazie...

Sos holenderski

Kulinarne przeboje

...Składniki: pół kostki masła3 żółtkasok z 1/2 cytrynysól, pieprz białyocet winny Wykonanie: 200 g masła rozpuścić w rondelku, odstawić.W garnku zagotować wodę.Do metalowej miski wbić 3 żółtka, dodać 1,5 łyżeczki octu winnego, 1 łyżkę gorącej wody (jeśli sos przygotowujemy do szparagów, to możemy użyć tej wody, w której gotowały się uprzednio...

" Sos holenderski "

czym dzis w kuchni pachnie

...Sos holenderski pochodzi z francji i jest serwowany głównie do szparagów,świeżych lub gotowanych warzyw,ryb czy jajek. Jak dla mnie jest przepyszny,ma tylko jedną "wadę" ne nadaje się do przechowywania ponieważ jego bażą są surowe żółtka. Składniki: 100 ml klarowanego masła 3 żółtka sok z 1/4 cytryny 2 łyżki białego winy sól i pieprz (najlepiej...

SOS HOLENDERSKI

Moje codzienne przyjemności

...                Delikatny sos o pięknym, żółtym kolorze. Idealny do jajek czy gotowanych warzyw. O specyficznym, lekko kwaskowatym smaku. Podawałam ze szparagami i grillowaną piersią kurczaka. Składniki (na 3 porcje): 3 żółtka100 g masłasólpieprzsok z cytryny Jest to sos na bazie surowych jajek, więc jeśli ktoś ma obawy, może przed przygotowaniem...

Ostatnio wyszukiwane:

tort z gruszką, papryka w słoiku bez octu, ciasteczka zmlekiem suszonym, cos pysznego i szybkiego na obiad z miesa, poledwiczki w sosie z sera, kasza jaglana z bakłażan, jak zrobic spirytus na szybko, owsiane z kokosem, kapkejki czekoladowe bez mąki, dip na grill do mięsa, placek bez baki, pieczona kaczke, zurawin do miesa, rolada biszkoptowa najsmaczniejsze, hamburger dla dzieci, śliwkowy dżem, salatka z kurczaka i ryzem, rybia łuska, dania jednogarnkowe ziemniakami i kalafiorem, zapiekanka ziemniaczana mleko

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x