sos indyjski z gorczyca

Sosik wygląda na krwawy - taka krwawa mary... W smaku nie ma nic wspólnego z klasycznymi słodko-kwaśnymi czy nawet ostrymi sosami pomidorowymi :) Ten sos baaardzo się lubi z kaszami, szczególnie z Zobacz więcej
vegeluna
vegeluna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegeluna
Dhal... zupa białkowa ;))))

Dhal... zupa białkowa ;)))) 197

0
Dhal... zupa białkowa ;)))) Uwielbiam wszelkie waryjacje na temat - gości u nas często, mimo wielu przypraw dziecko uwielbia!! Mung Dahl Żółty, łuskany w połowkach (sklepy indyjskie i ze zdrowa Zobacz więcej
Chutney pomidorowo-imbirowy to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sos ten jest bardzo pikantny w smaku i jest podawany zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Sos ten można podawać na Zobacz więcej
Indyjski chutney z cebuli może stanowić dodatek do dań (mięs lub ryb), jak również występować jako samodzielny sos, np. do ryżu. Idealny jako szybki, naprawdę smaczny posiłek na studencką kieszeń :) Zobacz więcej
Chicken Punch Puran, czyli Kurczak z warzywami w stylu indyjskim. Kurczak z warzywami w aromatycznym sosie z przyprawą PUNCH PURAN i z dodatkiem przecieru pomidorowego PUDLISZKI. Smacznego! Potrzebne Zobacz więcej
Chutney, czyli coś w rodzaju konfitury przygotowywanej z owoców lub warzyw przyprawianej na słodko-kwaśno i najczęściej ostro, jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Sos taki może być używany w Zobacz więcej
. Podstawowe składniki mieszanki to: kolendra, skrobia, kurkuma, kozieradka pospolita, pieprz czarny, gorczyca, liść laurowy, goździk, kmin, koper włoski, czosnek, sól, chili, gałka muszkatołowa, Zobacz więcej
Wieprzowina po indyjsku z imbirem i pomidorami Czas przygotowania: ok. 30 min Składniki: mięso wieprzowe 500 g Zobacz więcej
przypomina chili, jednak spokrewniona jest z hibiskusem. Po ugotowaniu staje się mocno kleista, wręcz śluzowata. Ryż doskonale smakuje z warzywami w sosie curry. Składniki: 1 szklanka ryżu basmati Zobacz więcej
Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata Zobacz więcej
Przedstawiam Wam dzisiaj Patak's Indyjski Łagodny Sos Korma. Kupiony z ciekawości, a dodam, że bardzo lubię kuchnię indyjską i moje wymagania co do sosu były wysokie. Tu polecam restaurację Buddha Zobacz więcej
Harmonia smaku
Harmonia smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Harmoniasmaku
(bez tytułu)

(bez tytułu) 116

0
Masala dosa to indyjski naleśnik zrobiony z ryżu i soczewicy. Naleśniki dosa są podawane w wielu różnych odmianach z wieloma odmianami. Nadziane warzywami przyprawionymi curry zmieniają się w masala Zobacz więcej
). Najlepsze rozwiązanie: najsłynniejsza chyba indyjska przystawka -pakora. Z mnóstwa warzyw od Pana Ziółko. Podana z sosem z jogurtu, cytryny, czosnku i kolendry. Pakora z letnich warzyw 2 małe Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rogalik
Pikantny sos z curry

Pikantny sos z curry 638

0
Indyjskie curry to mieszanka przypraw, które nadają daniu intensywny, korzenny smak, wyjątkowy zapach i kolor. W jego skład zazwyczaj wchodzi kolendra, gorczyca biała i czarna, kmin rzymski, chili, Zobacz więcej
z cytryny, 1 zielona papryczka chili do dekoracji baghaar (sos): 2 łyżki oleju, 3 suszone czerwone chili (dałam kawałek świeżej), łyżeczki nasion czarnuszki, łyżeczki nasion gorczycy, łyżeczki Zobacz więcej
Po sporej przerwie wziąłem się znowu do blogowania :). Na panujące mrozy - pochodzące z kuchni indyjskiej samosy. Aromatyczne i gorące. Mogą służyć jako przystawka lub danie główne. Świetnie sprawdzą Zobacz więcej
Wyborne pulpeciki w sosie pomidorowo/kokosowym, moje ulubione danie, szybkie i latwe. Faworyt wsrod dzieci ze wzgledu na aromat kokosa. Jest delikatne i cudownie komponuje sie z pieczonymi Zobacz więcej
Okra nazywana w języku hindi bhindi, po tamilsku vendaikai,jest warzywem powszechnie wykorzystywanym w kuchni indyjskiej, zarówno na północy, jak i na południu kraju. Bardzo smaczna, łatwa w uprawie, Zobacz więcej
Kilka przypraw może odmienić tradycyjnego pieczonego kurczaka. Tym razem postawiłam na udka duszone w aromatycznym indyjskim sosie. Dzięki temu sposobowi przygotowania mięso jest soczyste i pełne Zobacz więcej
Już po urlopie, czas zabrać się za nowe wpisy :) Z wakacji wróciłam z książkąAdiraja Dasa „KUCHNIA KRYSZNY indyjskie potrawy wegetariańskie” - dlaczego? Kosztowała 5 złotych, a kuchnia indyjska zawsze Zobacz więcej