sos jabłkowy do gęsi

Za oknem zima. Na balkonie leży prawie 20 cm śniegu. W takich warunkach nie myślę o sałatkach. Chodzi za mną kawałek ciepłego mięsa. Jedną z idealnych potraw na zimę (i nie tylko) jest pieczona gęś. W Zobacz więcej
2 piersi z gęsi ze skórą, 2 łyżki oliwy, 150 ml żubrówki, 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, Zobacz więcej
Sos, czy raczej konfitura żurawinowo-jabłkowa do różnych mięs, a szczególnie gęsiny czy kaczki. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Żurawiny,jabłka icydrto zgranepołączenie, które podkreśli smak Zobacz więcej
Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Z wygody najczęściej kupuję udka, gdyż można je szybko przygotować. Po pieczeniu poza mięsem zawsze zostaje dużo pysznego tłuszczu, który można wykorzystać jako bazę Zobacz więcej
Ostatnio specjalizuję się w robieniu gęsich ud na różne sposoby. Niedawno przygotowałam je pieczone w soku jabłkowym i sosie sojowym. W zeszły weekend postawiłam na dodatek czerwonego wina. Polecam, Zobacz więcej
Dzisiaj dietetycznie, pulpeciki- klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i dużą ilością parmezanu jako dodatek kasza gryczana. Składniki: 0,5 kg mielonego indyka czosnek lub cebula (ja zapomniałam Zobacz więcej
Gęsina na św.Marcina ;) Przepyszna propozycja na troszkę inne danie. Inspirowane przepisem z Kuchni. Składniki 2 piersi gęsie 250 ml soku jabłkowego z miąższem 2 ząbki czosnku 500 g dyni piżmowej 2 Zobacz więcej
Już tydzień męczę się z przeziębieniem. Wiem,że czekacie dlatego dziś polecam gęsinę. Wkrótce sezon na ten nasz polski specjał. Zapraszam Was na przepis z mojej książki. Niespotykane połączenie Zobacz więcej
rozpoczęciem duszenia. Zaczynamy przygotowywanie! Składniki (na 3 porcje): 3 kawałki schabu wieprzowego (po 150 g każdy) 125 ml cydru jabłkowego 1 łyżeczka smalcu gęsiego (7 g) 6 łyżeczek musztardy Zobacz więcej
Pyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg) sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku Zobacz więcej
Schab pieczony w piwie imbirowym Schab pieczony w ziołach po włosku Pieczony schab cynamonowy Boczek pieczony w przyprawach korzennych z czosnkiem Boczek pieczony Pasztet mięsny Pasztet Zobacz więcej
Mogę stwierdzić, że gęsie mięso jest jednym z tych smaczniejszych. Gęsie udka przyrządzałam jesienią, kiedy to jest sezon na bicie gęsiny. Teraz przypomniało mi się o tym przepisie. Przy Zobacz więcej
500 g karkówki sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, Zobacz więcej
Późna jesień i zima to dobry czas na gęsinę. Sezon rozpoczyna św. Marcin – 11 listopada. Z chęcią włączam się w tradycję i na marcinowy, a zarazem niepodległościowy obiad zrobiłam udka gęsie w cydrze. Zobacz więcej
pieczona pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić Zobacz więcej
. Zamiast konfitury możecie dać na przykład sos żurawinowy z naszego przepisu lub garść mrożonych żurawin. Kapusta dosłodzona jest miodem i zagęszczona przy pomocy niewielkiej ilości mąki Zobacz więcej
Składniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 Zobacz więcej
Gęś przygotowałam jakiś czas temu, długo nie mogłam się zmobilizować aby dodać przepis, jednak nadszedł ten dzień, i dzielę się nim na blogu:) Przed przygotowaniem gęsi, bardzo dużo czytałam o Zobacz więcej
g suszonej żurawiny (wskazane namoczyć np. na noc w wodzie lub soku) 1 jabłko 1 szklanka dowolnego bulionu 1 szklanka soku najlepiej jabłkowego z dodatkiem żurawinowego (ja miałam otwarty tłoczony Zobacz więcej
z kurczaka w sezamie (27.05.2014)Surówka z młodej kapusty (26.05.2014)Filet rybny pod pierzynką ze szpianku (19.05.2014)Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami (05.05.2014)Masełko czosnkowe Zobacz więcej