sos marsala

wytrawnego wina Marsala szklanki bulionu/użyłamwarzywnego/ sól i pieprz do smaku oraz mąka do obtoczenia mięsa Wykonanie: Umyte, osuszone płaty mięsa Zobacz więcej
Rzadko używam cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya w jego książce „Gordon Ramsay’s Zobacz więcej
nieśmiertelną pozycję z grillowego menu czyli karkówkę, ale w zaciszu kuchni Rodziców, osłonięta od zimnego powietrza i opadów. Mama zaproponowała dodanie do niej powideł śliwkowych, ja od siebie Zobacz więcej
Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, Zobacz więcej
12 zielonych szaragów, pitahaya, pęczek rucoli – około 80 gram, 3 cebulki dymki, 80 gram orzechów włoskich, 2 łyżki cukru trzcinowego, 50 ml marsali, ocet balsamiczny Na patelni rozpuścić cukier ( Zobacz więcej
To tradycyjny włoski deser przygotowany z żółtek, cukru i słodkiego wina, niczym nasz kogel mogel. Może być sosem do lodów, kremem do tarty, tartinek, można podawać go z owocami. My zjedliśmy go z Zobacz więcej
SKŁADNIKI : 2 paczki ziaren słonecznika / ok 3 szklanki / 5 cebul 50ml oleju sól Marsala z Rozmarynem firmy Przyprawy Royal Brand ok 1 szklanki gorącej wody sos sojowy gałązka świeżego rozmarynu garść Zobacz więcej
Spaghetti z Chorizo i Małżami Szybki makaron w pomidorowym sosie z dodatkiem chorizo i małży z puszki. Bardzo oryginalne i smaczne danie. Pierwszy raz kupiłam chorizo w dużych plasterkach i jestem Zobacz więcej
kasia k.
kasia k. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchenne inspiracje kasi k.
SPAGHETTI

SPAGHETTI 1717

2
Nie od dziś wiadomo, że jestem miłośniczką sosu pomidorowego:) dlatego musiałam wykorzystać fakt, że jestem na Sycylii i przywieźć ze sobą wszystko co pomidorowe:p (przytachałam nawet pomidory w Zobacz więcej
Słodycz dojrzałych brzoskwiń, zapach migdałów i winny aromat marsala......to zestaw, któremu trudno się oprzeć! Składniki: 2-3 świeże brzoskwinie/u mnie 5 połówek/ 30 g czekolady gorzkiej 6 ciasteczek Zobacz więcej
yorki
yorki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My man's kitchen
Zabaglione, zabajone

Zabaglione, zabajone 186

0
Włoski deser z żółtek tradycyjnie przygotowywany z dodatkiem wina Marsala. Cała jego sztuka polega na dokładnym ubiciu jaj w kąpieli wodnej. Tyle. Finito. ;) Zabajone wybornie smakuje na ciepło, zaraz Zobacz więcej
Jesienne smaki Almette:-) Figi i ser to małżeństwo idealne a gdy dodamy do nich aromatyczny, winny sos i orzechy to zasmakujemy się w najpyszniejszym połączeniu jakie znam. Serek Almette, delikatny i Zobacz więcej
(użyłam Marsali) 1 gwiazdka anyżu 1 laska cynamonu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru 4 łyżki jasnego brązowego cukru 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g jasnego brązowego Zobacz więcej
Marsala, 100 ml wódki cytrynówki. Przygotowanie: Sprawioną kaczkę natrzeć solą i pieprzem (w środku również). Odstawić na noc do lodówki. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Rodzynki oraz Zobacz więcej
Żółte Spaghetti przepis pochodzi z książki "Nigellissima" Nigella Lawson 2 porcje Składniki: 1/4łyżeczki szafranu 3 łyżki marsali (ja dałam białe wytrawne wino) 200 gr spaghetti sól i pieprz 2 jajka 4 Zobacz więcej
Składniki (1 porcja): 100g makaronu linguine 125g wędzonej makreli (pół niedużej) 1 cebula 1 łyżka kaparów garść rodzynek 50ml wytrawnego wermutu (w oryginale marsala) koperek łyżeczka octu winnego (w Zobacz więcej
« Wielkanocne Galantynki Krem Chrzanowy z Jajkiem i Boczkiem Kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem chrupiącego boczku i jajka ugotowanego na twardo. Smakiem przypomina sos chrzanowy, którego nigdy nie Zobacz więcej
Grillowane owoce z sosem zabaglione to pyszny, lekki, włoski deser, który przypomina o lecie kiedy za oknem cały czas plucha, a wiosna jakoś nie chce nadejść. Sałatka owocowa, polana jest sosem Zobacz więcej
Ragout z Grzybów Potrawka z pieczarek i podgrzybków w gęstym śmietanowym sosie. Z dużą ilością natki pietruszki i listków tymianku. Podaje się ją na przystawkę z bagietką (tak jak kurki w śmietanie). Zobacz więcej
się zadławić, połknąwszy zbyt dużą kluskę, i tak już ta nazwa została:) Danie główne: roladki cielęce w sosie marsala z zapiekanym fenkułem i pieczonymi cebulami. A towarzyszyło temu wino Zobacz więcej