sos polski

Jeszcze jeden przepis z cyklu na grilla. Argentyński zielony sos, który świetnie podkreśla smak mięs. Ja zmieniłam oryginalny przepis pod polskie warunki. Szczerze polecam tym, którzy posiadają Zobacz więcej
przygotowywania sosu, ale gdy tylko uda Wam się przez niego przebrnąć, reszta pójdzie jak po przysłowiowym maśle i przy następnych razach będzie dużo szybciej i łatwiej! :D A jestem przekonana, że Zobacz więcej
Aaricia
Aaricia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Foodnotes
Sos polski wielkanocny

Sos polski wielkanocny 61

2
Na jutrzejsze wielkanocne śniadanie podam tradycyjnie pszenny chleb na zakwasie, który właśnie wyrasta, jajka, odrobinę pieczonego indyka oraz po trochu kiełbasy upolowanej w sklepie bio, a do tego Zobacz więcej
Kolejna propozycja na Wielkanocne śniadanie, chociaż z powodzeniem może pojawić się na naszym stole każdego innego dnia. Ten przepis podbił podniebienie mojego męża, bo ja (jako wyjątkowa miłośniczka Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Biała kiełbasa w sosie polskim Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Szare kluski ze skwarkami i cebulą oraz duszoną kiszoną kapustą 10 mar Biała kiełbasa w Zobacz więcej
Wracając dziś do domu poczułam, że mam ochotę nalekką kolację. Zazwyczaj w takich chwilach zjadam jabłko, pomidorka lub pomarańczkę ale dziś się postarałam - kupiłam skaładniki na sałatkę. Tak na Zobacz więcej
To tradycyjna polska potrawa wigilijna. Trochę zapomniana. Trudno ją znaleźć na dzisiejszych stołach. A szkoda, bo jest pyszna. Na słodko. W sosie z piernika, z rodzynkami i migdałami. U mnie w tym Zobacz więcej
Pan Kot awansował – z szeregowego futra domowego na wyższy stopień półkownika (sic!) . Mamy tylko nadzieję, że z tego tytułu nie będzie oczekiwał jakiś specjalnych dodatków – na ten przykład diety w Zobacz więcej
Po krótkiej, azjatyckiej wycieczce kulinarnej czas wrócić do naszej tradycyjnej kuchni polskiej. Kuchnia nasza znana jest z szczególnie z takich potraw jak bigos, kotlet schabowy,mielony , pierogi czy Zobacz więcej
wydaniu. Niewiele.W sam raz tyle, by nacieszyć się tymi smakami i potem wrócić do codzienności. Mało, ale w sam raz. Tak lubię. Na tegoroczny stół dodam staropolski sos witaminowy, który lekko Zobacz więcej
Dzisiaj chciałam się podzielić wrażeniami po wypróbowaniu Sosu Arabskiego Łowicz. Jak już wspomniałam we wcześniejszym poście, biorę udział w kampanii sosów egzotycznych Łowicz i jest to jeden z Zobacz więcej
Dlaczego olej lniany? Bo jest z Polski :) Jest naturalny, zdrowy i smaczny. Używam go od wielu lat w mojej kuchni. Olej lniany tłoczony na zimno zawiera kwasy omega - 6 i omega-3 Powinien być Zobacz więcej
Coś dla fanów dalekowschodniego połączenia smaku słodko-kwaśne – pochodzący z Indii chutney, na polską nutę. W roli głównej rabarbar i jabłka, jako akompaniament – owoce jałowca. Musicie go spróbować! Zobacz więcej
Po bretońsku, po grecku.. Po polsku? Fasolka po bretońsku, ryba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi. Są w kuchni polskiej potrawy, których nazwy mogą co najmniej zaskakiwać w krajach czy Zobacz więcej
Kolorowa kombinacja polsko-włoska. Klasyczne danie rodem ze słonecznej Italii przenoszę na polskie stoły, gdzie wzbogacam smak sosu pomidorowego ostrym chrzanem i słodko-kwaśną żurawina. Warto Zobacz więcej
WPolsce nie mieszkamy już odponad dwóch lat. Wzasadzie tocałkiem niedługo stukną nam trzy lat naemigracji. Paradoksalnie nigdy nie czułam się zPolską związana bardziej niż teraz. Wielkie hasła wstylu: Zobacz więcej
Dziś zachęcam Was do zrobienia sosu worcester. Przepis dawno temu znalazłam w dodatku do jakiejś starej gazety, był rok 1998. Przepis przetestowałam i robię go bardzo często. Używam go do pizzy, mięs Zobacz więcej
Od zawsze zastanawiałam się, jak to się robi, by sos bez żadnych sztucznych ulepszaczy z torebek wyszedł brązowy. Aż trafiłam na ten idealny przepis! Składniki: 50 dag szynki 1 cebula olej do smażenia Zobacz więcej