sos portowy

GRACE MOORE
GRACE MOORE Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lunch dla każdej kobietki
Caponata

Caponata 125

0
Wczoraj znajoma pochwaliła się, że zrobiła caponatę. Ja wielce zdziwiona, ale trochę"udająca", ze wiem o co chodzi po jej wyjściu zaczęłam przeglądać internet. I....Caponata... Jest to typowo Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Popołudnie w Trieste

Popołudnie w Trieste 49

0
rzecz jasna. Był makaron z sosem ze świeżych pomidorów, niesamowicie aromatyczny. Były też pizze, ze skromnymi dodatkami, ale smaczne. Popijając wino i kawę podziwiliaśmy miasto, stare kamieniczki i Zobacz więcej
Uwielbiam pasty kanapkowe wszelkiego rodzaju. Najczęściej robię jajeczną z różnymi dodatkami. Pastę rybną robię tu w Turcji wtedy gdy zostanie mi pieczona ryba z obiadu.. Mam to szczęście mieszkać w Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Caponata

Caponata 167

0
Caponata. Na to hasło od razu staję się głodna. Jest to typowo sycylijskie danie, w którego skład wchodzą obecnie tylko warzywa, lecz dawniej była to potrawa rybna serwowana w caupone, czyli w Zobacz więcej
Veracruz to jedno z większych miast portowych Meksyku, położone nad Zatoką Meksykańską. Smaki Veracruz zostały wzbogacone przez Hiszpan, którzy wprowadzili m.in. pietruszkę, kolendrę, czy tymianek. Zobacz więcej
Sałatka nicejska. Pyszna, świeża, chrupiąca i pachnąca. Jak przystało na danie wywodzące się z miasta portowego z wyraźnym, aczkolwiek nie dominującym aromatem i smakiem morza. Jest to jedna z moich Zobacz więcej
Za kawałek dobrej ryby oddałabym wszystko. W czasie tunezyjskich wakacji nie mam powodu do narzekań, bo przebywamy w mieście portowym. Naprawdę nic nie jest tutaj takie proste, jak zdobycie świeżych Zobacz więcej
tam zjadłam najlepszą lasagne na świecie. Zresztą wszystkie makaronu tam dostępne po prostu rozpływają się w ustach. Są przygotowywane metodami tradycyjnymi, przez tą samą rodzinę od pokoleń. Makaron Zobacz więcej
Plac w samym środku portowego miasta tętni życiem, na ustawionej scenie odbywają się folklorystyczne występy, którym przyglądają się grupy turystów. W powietrzu unosi się zapach jedzenie z grilla, dym Zobacz więcej
Być w Szczecinie i nie zaliczyć spaceru po Wałach Chrobrego to nietakt. Upał upałem ale córka nie odpuściła - zięć i wnuki muszą dotrzeć nad Odrę. Żeby choć trochę złagodzić żar wybraliśmy się na Zobacz więcej
Jeżeli chce się kupić coś naprawdę fajnego i świeżego, często każdy dzień tygodnia oznacza inne zakupy. Świeże ryby we czwartki, owoce morza w środy, najlepsze mięso u pani na bazarku w Zobacz więcej
w czyjeś życie. Przy okazji wwąchiwałem się w zakratowane okna składów z beczkami, patrzyłem przez mikroskopijne dziurki wentylacyjne, wciągałem zapach dojrzewającego sherry.Nie wziąłem aparatu – Zobacz więcej
Sardela to niewielka rybka, wielkością podobna do sardynki, zamieszkująca europejskie morza - zarówno te cieplejsze jak i te zimne. W portowych miastach europy można ją zjeść dość często jako prostą Zobacz więcej
, z niesprzedanych ryb okraszonych krewetkami, kalmarami czy ośmiorniczkami. Pełnadowolność! W Toskanii najlepsze Cacciucco możnazjeśćoczywiściew Livorno, w pewnej portowej restauracji, której sława Zobacz więcej
Smażona ryba pojawiła się w Wielkiej Brytanii ok. XVI w. wraz z przybycie uchodźców z Portugalii i Hiszpanii. Wraz z rozwojem sieci kolejowej w XIX w. ryba stawała się co raz bardziej popularna. Zobacz więcej
ViveLaCuisine • Przegrzebki w sosie Mornay. Przepisy naszych przyjaciół (1) Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, Zobacz więcej
Ogarnęło mnie tak wielkie kulinarne lenistwo, żesłów i składników brakuje... Kiedy wracamy z pracy taka sałatka to jedyny nasz posiłek spożywany w domu w tygodniu. Wystarcza kwadrans. Do tego - Zobacz więcej
nioolek
nioolek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
morning fairy
wielobarwnie

wielobarwnie 142

0
portowa I trochę architektury - przedszkole autorstwa COBE, Kopenhaga Niektóre z duńskich pamiętek - mieszanka do wypieku ziarnistego chleba, laski wanilii, sól z aromatem wędzonego orzecha laskowego Zobacz więcej
Veracruz to stan położony wzdłuż wschodniej linii brzegowej Meksyku, a także leżące w nim miasto o tej samej nazwie. Jak przystało na miasto portowe, sztandarową potrawą Veracruz jest oczywiście danie Zobacz więcej
ViveLaCuisine • Przegrzebki w sosie Mornay Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO Zobacz więcej