sos portowy

GRACE MOORE
GRACE MOORE Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lunch dla każdej kobietki
Caponata

Caponata 161

0
{{headerMessage}}
Wczoraj znajoma pochwaliła się, że zrobiła caponatę. Ja wielce zdziwiona, ale trochę"udająca", ze wiem o co chodzi po jej wyjściu zaczęłam przeglądać internet. I....Caponata... Jest to typowo Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Popołudnie w Trieste

Popołudnie w Trieste 51

0
{{headerMessage}}
rzecz jasna. Był makaron z sosem ze świeżych pomidorów, niesamowicie aromatyczny. Były też pizze, ze skromnymi dodatkami, ale smaczne. Popijając wino i kawę podziwiliaśmy miasto, stare kamieniczki i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam pasty kanapkowe wszelkiego rodzaju. Najczęściej robię jajeczną z różnymi dodatkami. Pastę rybną robię tu w Turcji wtedy gdy zostanie mi pieczona ryba z obiadu.. Mam to szczęście mieszkać w Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Caponata

Caponata 176

0
{{headerMessage}}
Caponata. Na to hasło od razu staję się głodna. Jest to typowo sycylijskie danie, w którego skład wchodzą obecnie tylko warzywa, lecz dawniej była to potrawa rybna serwowana w caupone, czyli w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Veracruz to jedno z większych miast portowych Meksyku, położone nad Zatoką Meksykańską. Smaki Veracruz zostały wzbogacone przez Hiszpan, którzy wprowadzili m.in. pietruszkę, kolendrę, czy tymianek. Zobacz więcej
Wyprawy Kulinarne
Wyprawy Kulinarne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wyprawy Kulinarne
Sałatka nicejska

Sałatka nicejska 99

6
{{headerMessage}}
Sałatka nicejska. Pyszna, świeża, chrupiąca i pachnąca. Jak przystało na danie wywodzące się z miasta portowego z wyraźnym, aczkolwiek nie dominującym aromatem i smakiem morza. Jest to jedna z moich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Za kawałek dobrej ryby oddałabym wszystko. W czasie tunezyjskich wakacji nie mam powodu do narzekań, bo przebywamy w mieście portowym. Naprawdę nic nie jest tutaj takie proste, jak zdobycie świeżych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tam zjadłam najlepszą lasagne na świecie. Zresztą wszystkie makaronu tam dostępne po prostu rozpływają się w ustach. Są przygotowywane metodami tradycyjnymi, przez tą samą rodzinę od pokoleń. Makaron Zobacz więcej
slodki-kompromis.pl
slodki-kompromis.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
slodki-kompromis.pl
Hot Dogi

Hot Dogi 323

1
{{headerMessage}}
Plac w samym środku portowego miasta tętni życiem, na ustawionej scenie odbywają się folklorystyczne występy, którym przyglądają się grupy turystów. W powietrzu unosi się zapach jedzenie z grilla, dym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Być w Szczecinie i nie zaliczyć spaceru po Wałach Chrobrego to nietakt. Upał upałem ale córka nie odpuściła - zięć i wnuki muszą dotrzeć nad Odrę. Żeby choć trochę złagodzić żar wybraliśmy się na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeżeli chce się kupić coś naprawdę fajnego i świeżego, często każdy dzień tygodnia oznacza inne zakupy. Świeże ryby we czwartki, owoce morza w środy, najlepsze mięso u pani na bazarku w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w czyjeś życie. Przy okazji wwąchiwałem się w zakratowane okna składów z beczkami, patrzyłem przez mikroskopijne dziurki wentylacyjne, wciągałem zapach dojrzewającego sherry.Nie wziąłem aparatu – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sardela to niewielka rybka, wielkością podobna do sardynki, zamieszkująca europejskie morza - zarówno te cieplejsze jak i te zimne. W portowych miastach europy można ją zjeść dość często jako prostą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, z niesprzedanych ryb okraszonych krewetkami, kalmarami czy ośmiorniczkami. Pełnadowolność! W Toskanii najlepsze Cacciucco możnazjeśćoczywiściew Livorno, w pewnej portowej restauracji, której sława Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Smażona ryba pojawiła się w Wielkiej Brytanii ok. XVI w. wraz z przybycie uchodźców z Portugalii i Hiszpanii. Wraz z rozwojem sieci kolejowej w XIX w. ryba stawała się co raz bardziej popularna. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ViveLaCuisine • Przegrzebki w sosie Mornay. Przepisy naszych przyjaciół (1) Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ogarnęło mnie tak wielkie kulinarne lenistwo, żesłów i składników brakuje... Kiedy wracamy z pracy taka sałatka to jedyny nasz posiłek spożywany w domu w tygodniu. Wystarcza kwadrans. Do tego - Zobacz więcej
nioolek
nioolek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
morning fairy
wielobarwnie

wielobarwnie 157

0
{{headerMessage}}
portowa I trochę architektury - przedszkole autorstwa COBE, Kopenhaga Niektóre z duńskich pamiętek - mieszanka do wypieku ziarnistego chleba, laski wanilii, sól z aromatem wędzonego orzecha laskowego Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Halibut a la Veracruz

Halibut a la Veracruz 88

0
{{headerMessage}}
Veracruz to stan położony wzdłuż wschodniej linii brzegowej Meksyku, a także leżące w nim miasto o tej samej nazwie. Jak przystało na miasto portowe, sztandarową potrawą Veracruz jest oczywiście danie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ViveLaCuisine • Przegrzebki w sosie Mornay Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO Zobacz więcej