sos śliwkowy na zimę

Sos śliwkowy na zimę. Dostałam skrzynkę śliwek i stanęłam przed wyzwaniem wyprodukowania z nich rozmaitych dobroci. Na liście była naleweczka (robi się), powidła i zimowy sosik do mięs wszelakich. Zobacz więcej
I znowu kurki :-) Co ja poradzę, że je lubię? Przygotowywałam porcje do zamrożenia, na zimę, i zostało mi trochę obgotowanych grzybków. składniki: 6 ziemniaków 3/4 szklanki zblanszowanych, osączonych Zobacz więcej
Magoldie
Magoldie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kopalnia Smaków
Sos śliwkowy do mięs

Sos śliwkowy do mięs 10728

2
Jeżli są jeszcze osoby chętne do robienia przetworów na zimę to zapraszam do wypróbowania tego przepisu! Pyszny sos śliwkowy z dodatkiem curry świetnie nadaje się jako dodatek do pieczonych mięs ...i Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Śliwki w occie

Śliwki w occie 3882

2
W mojej domowej spiżarni nie może zabraknąć śliwek w occie. Uwielbiam śliwki, i ubolewam nad tym, że śliwkowy sezon jest taki krótki. Zimą muszą mi wystarczać śliwkowe przetwory, jak powidła, Zobacz więcej
? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna Zobacz więcej
Jesienna wersja kaszki kukurydzianej - z dodatkiem sosu śliwkowego i uprażonych orzechów włoskich. Smaczne i pożywne jesienne śniadanie. A jeśli zamrozimy trochę śliwek, możemy się nim cieszyć także i Zobacz więcej
! Będę starała się wrzucać co ciekawsze dania, którymi się zamierzam żywić przez najbliższe tygodnie. Dzisiaj zaczynam pysznym daniem obiadowym: Pieczone Tofu z sosem pomidorowym i kaszą gryczaną. Sos Zobacz więcej
Sos śliwkowy do mięs. Lubicie owocowe sosy do mięs? Bo ja bardzo. Uwielbiam smak „pieczystego” przełamany kwaskowatością owoców. Żurawiny, prażonych jabłek albo właśnie śliwki. Jeżeli macie podobnie, Zobacz więcej
katie's wonders
katie's wonders Obserwuj blogaObserwujesz bloga
katie's wonders
Apple sauce

Apple sauce 84

0
Apple sauce Po pierwsze chciałabym oczywiście powiedzieć, że jagody, które leżą przy patelni są jedynie ozdobą i nie dodałam ich do jedzenia, bo są potencjalnie szkodliwe (choć nie znalazłam ich na Zobacz więcej
Zima nie odpuszcza. Miałam ochotę na sałatkę z lekkim sosem a skończyło się na ciężkim sosie śmietanowo-majonezowym. Grillowane warzywa, chrupiący słodki groszek i fasolka szparagowa, lekko słodkawy Zobacz więcej
Chwilami mam wrażenie, że nie zdążę zrobić wszystkich zaplanowanych przetworów, że za chwilę zabraknie soczystych owoców i dojrzałych warzyw... W głowie jeszcze kilka pomysłów, a czas ucieka:- ) Zobacz więcej
patrzenia na zdjęcia, że aż ślinka cieknie, dlatego mówię: sezon się kończy więc do pracy, a naprawdę warto bo smak jest rewelacyjny :) Nazwać można poezją w prostocie :))) Ziemniaczane knedelki z Zobacz więcej
chutney oznacza rozdrabnianie składników, nie do końca idealnie równo... wręcz przeciwnie, niedbale i o to głównie chodzi by po jego ugotowaniu wyczuwać kawałeczki składników. To mój pierwszy chutney Zobacz więcej
kuchni śliwki bezapelacyjnie przejęły władzę. Mam już gotowe słoiki ze śliwkami z kakao i cynamonem, śliwki z karobem, śliwki w occie a dziś skończyłam robić śliwkowy wytrawny sos z czosnkiem i ostrą Zobacz więcej
borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Zobacz więcej
Do wczoraj nieufnie podchodziłam do wiosennej aury za oknem, mając świadomość tego, że wszystko może się szybko zmienić. No dobrze, słoneczko świeci, temperatury coraz wyższe, ale przecież... zimy Zobacz więcej
przynajmniej godzinę wcześniej) 100 gram białej czekolady 50 ml cointreau mieszane owoce na wierzch ok 300 ml (użyłam porzeczek, malin i borówki amerykańskiej) Sos śliwkowy (kilka łyżek) Z ciasta Zobacz więcej
polarbear
polarbear Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Czarownicy
Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa 65

0
Oto przepis na tartę śliwkową bardzo podobną do brzoskwiniowej na kruchym cieście. Tym razem kruche ciasto zrobiłam z bardzo małej ilości składników. Do ok półtora szklanki mąki wkroiłam i zagniotłam Zobacz więcej
serwować z sosami i dipami lub potraktować jak chleb i zrobić kanapki. Możliwości jest wiele, a robi się je naprawdę szybko. Tym razem połączyłam mąkę pszenną z pełnoziarnistą i poszłam w stronę Zobacz więcej
blenderze. Dżem ponownie zagotować, dodając kardamony, cukier i sok z cytryny. Włożyć dżem do słoików, gdy masa będzie bulgotać. Zakręcić szczelnie słoiki i odstawić do spokojnego schłodzenia. Przy Zobacz więcej