sos staropolski

Jeszcze trochę Świąt Bożego Narodzenia. Schowało się gdzieś zdjęcie i przepis na pyszny sos tatarski staropolski. Trzeba się nakroić ale wart jest włożonej pracy. Smakuje z pasztetem, mięsem pieczonym Zobacz więcej
Piękna świeża, czerwona, pachnąca wołowina! Ach! Do tego troszkę musztardy, cebulka, swojski kiszony ogórek, boczek, trochę wprawy w zwijaniu i trochę czasu w zanadrzu, a stworzymy pyszny staropolski Zobacz więcej
pieprz 4 łyżki oleju dodatki (u mnie: kopytka i kapusta zasmażana) Czas przygotowania: 60 min Przepis na: Schab w sosie śliwkowym po staropolsku Niedziela to taki dzień, kiedy można zrobić sobie coś Zobacz więcej
Ciekawapropozycja na wigilijny stół inowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje • 1 filet z sandacza • 2 ogórki kiszone • 2 szalotki • 1 szklanka Zobacz więcej
Jakiś czas temu pytałam Was na FB co zrobić z jesiotrem bo pierwszy raz miałam okazję go oporządzać. Jesiotr - ryba drapieżna - nie wiedziałam nawet jak się za nią zabrać. No ale udało się - rybę Zobacz więcej
się tydzień wolnego, w cichym, pustym mieszkaniu, przy gorącej herbacie z cytryną i chrupiącej pajdzie chleba. Jesteśmy mięsożerni. Nic na to nie poradzę. Często więc robię zrazy zwijane, siekane, Zobacz więcej
- cebulę wyławiamy i odrzucamy, a grzyby miksujemy, jednak na niezbyt gładką masę. Z mąki i masła robimy zasmażkę i łączymy z płynem grzybowym. Dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Dorzucamy Zobacz więcej
Kolejny przepis na wspaniałego kurczaka po staropolsku.Tym razem w aromatycznym bulionie cebulowym z delikatną nutą korzenną. Smakuje on wyśmienicie z plackami ziemniaczanym lub maślano - kremowym Zobacz więcej
Chuda pierś z kurczaka podana w lekkim, delikatnym, śmietanowo-musztardowym sosie. To danie dzięki jabłkom i białej kapuście, wzbogacone smakiem kminku przypomina dobrą, domową kuchnię staropolską. Zobacz więcej
djdomin
djdomin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kaflowa Kuchnia
Sos czarny

Sos czarny 134

5
Przepis z kuchni staropolskiej. Staropolskiej, nie z czasów PRLu czy dwudziestolecia międzywojennego, ani nawet nie z XIX wieku... 3 łyżki powideł łyżka masła łyżka octu z czerwonego wina łyżeczka Zobacz więcej
Uwielbiam ciastofrancuskiei czerwoną cebulę. Więc jak zobaczyłam gdzieś na zdjęciu takie właśniepołączanienie mogłam się powstrzymać. czerwona cebula ser feta pomidory tymianek,bazylia,oregano dip: Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Ravioli z mięsem

Ravioli z mięsem 508

0
ciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta Zobacz więcej
150 g cukinii 2 łyżki mąki 2 plastry boczku 1 mała cebulka czerwona 20 g żółtego sera 1 jajko pieprz ziołowy staropolski sól Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser również zetrzeć, dodać mąkę, Zobacz więcej
backtaste
backtaste Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Back Taste
PANINI

PANINI 419

0
PANINI wiedzie prym wśród słynnych kanapek włoskich. Oznacza dosłownie małe bułeczki, pieczywo, wypełnione przeróżnymi nadzieniami, głównie mięsnym. Podawana na gorąco, głównie zapiekana lub opieczona Zobacz więcej
500 g brukselki 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 1 żółtko 1 łyżka chrzanu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta lubczyku szczypta oregano natka pietruszki szczypiorek Brukselkę Zobacz więcej
3-4 udka sól pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz ziołowy staropolski szczypta chili w płatkach 2 łyżki oliwy Udka umyć, i wyluzować od kości . Zwinąć w ruloniki i spiąć Zobacz więcej
Bet
Bet Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepiśnik Bet
Tuńczyk na kanapki

Tuńczyk na kanapki 188

0
I tak sobie dieta trwa... bo przyjdzie wiosna ... ale tylko w domu ją czuć :) Składniki: *tuńczyk w sosie własnym *cebulka *łyżeczka oliwy *sól *pieprz Chleb ProBody ze Staropolskiej piekarni mało Zobacz więcej
Często do potraw dodajemy mąkę do zagęszczenia . Moja propozycja jest z książki " Kuchnia staropolska" Piotra Adamczyka. Jest to zastępstwo dla mąk i innych zagęstników. Wszystko naturalne, smaczne i Zobacz więcej
Składniki: 500 g suszonych grzybów leśnych (różnych rodzajów) 20 g suszonego majeranku 4 łyżeczki drobno zmielonego, czarnego pieprzu 20 g czosnku staropolskiego Przygotowanie: Wysuszone grzyby Zobacz więcej
500 g ziemniaków 500 g dyni 1 papryka czerwona sól pieprz ziołowy staropolski 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżki oleju Dynię (użyłam mrożoną) i paprykę ugotować razem. Odcedzić na cedzaku. Zobacz więcej