Przepis na sos staropolski

Jakiś czas temu pytałam Was na FB co zrobić z jesiotrem bo pierwszy raz miałam okazję go oporządzać. Jesiotr - ryba drapieżna - nie wiedziałam nawet jak się za nią zabrać. No ale udało się - rybę Zobacz więcej
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
Linkus
Linkus Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczny Świat Ewy
Sos tatarski staropolski

Sos tatarski staropolski 132

Jeszcze trochę Świąt Bożego Narodzenia. Schowało się gdzieś zdjęcie i przepis na pyszny sos tatarski staropolski. Trzeba się nakroić ale wart jest włożonej pracy. Smakuje z pasztetem, mięsem pieczonym Zobacz więcej
Ciekawapropozycja na wigilijny stół inowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje • 1 filet z sandacza • 2 ogórki kiszone • 2 szalotki • 1 szklanka Zobacz więcej
Opublikowano: 24-02-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 2 Tagi: Boże Narodzenie, cebula, cytryna, olej, potrawy wielkanocne, przepisy wielkanocne, schab, suszona pietruszka, Zobacz więcej
ullinek
ullinek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchnia Uli
Schab pieczony w marynacie staropolskiej

Schab pieczony w marynacie staropolskiej 4674

Do zamarynowania mięsa użyłam marynaty Prymatu - staropolskiej. Świetna kompozycja smaków. Wygodna forma - w gotowej saszetce do zalania mięsa - idealna, kiedy zależy nam na czasie. Składniki: 0,5 kg Zobacz więcej
Piękna świeża, czerwona, pachnąca wołowina! Ach! Do tego troszkę musztardy, cebulka, swojski kiszony ogórek, boczek, trochę wprawy w zwijaniu i trochę czasu w zanadrzu, a stworzymy pyszny staropolski Zobacz więcej
Pierwszy dzień lutego w Irlandii jest również pierwszym dniem wiosny. Co roku obiecuję sobie, że w końcu przysiądę i napiszę pełniej, w czym przysłowiowy pies pogrzebany, i każdego roku luty zaskakuje Zobacz więcej
Wiem, że wiele osób postrzega Local Foodie jako stronę z bezmięsnymi przepisami (statystyki Facebooka nie zawodzą!). Tak jednak nie jest. Ja nie przepadam za mięsem, ale moja rodzina to zdeklarowani Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku 1976

Czas na przepis na kaczuchę w możliwie najprostszej, klasycznej odsłonie. Kaczka po staropolsku to soczyste, kruche mięso faszerowane jabłkami, z chrupiącą skórką pokrytą warstwą majeranku. Danie robi Zobacz więcej
garść suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula sól, biały pieprz mielony estragon 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła Grzyby płuczemy i zalewamy ok. 700ml chłodnej, przegotowanej wody. Zobacz więcej
Bilcia
Bilcia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malpandom.blogspot.com
Staropolski gąszcz

Staropolski gąszcz 349

Często do potraw dodajemy mąkę do zagęszczenia . Moja propozycja jest z książki " Kuchnia staropolska" Piotra Adamczyka. Jest to zastępstwo dla mąk i innych zagęstników. Wszystko naturalne, smaczne i Zobacz więcej
To były intensywne dwa tygodnie. Czas poświęcony na blogowanie skurczył się do minimum, chwile dla siebie wykradam pomiędzy żonglowaniem gorącymi blaszkami, a czytaniem aktów prawnych. Mój organizm Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Sarnina w dzikim sosie

Sarnina w dzikim sosie 3752

...Stało cztery przeogromnych dzików, to jest ile części roku; każdy dzik miał w sobie wieprzowinę, alias szynki, kiełbasy, prosiątka. Kuchmistrz najcudowniejszą pokazał sztukę w upieczeniu całkowitym Zobacz więcej
Schab po staropolsku ze śliwkami W Nowy Rok postanowiłam przyrządzić schab po staropolsku czyli schab ze śliwką, a właściwie to schab w sosie śliwkowym. Bardzo smaczne danie odmienne od tych jadanych Zobacz więcej
Dakawo i Winosferazapraszają na: Kolację Staropolską Restauracja Dakawo 03.II.2012(piątek),godz. 19.00Bydgoszcz/Niemcz, ul. Bydgoska 22, tel. 791 180 510 120 zł od osoby - posiadamy 27 miejsc Zobacz więcej
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości Zobacz więcej
"Kuchnia staropolska" od razu przyciągnęła moją uwagę. Kocham kuchnię polską i kocham stare przepisy. Ta książka ma nam je nie tylko przypominać, ale także wskrzesić zapomniane potrawy, które mogą być Zobacz więcej
Nim jeszcze zaczęłam prowadzić blog często zaglądałam na strony Negresci autorki bloga Prowincja w globalnej wiosce. Znalazłam tam świetny przepis na schab po staropolsku z "Karczmy pod Kluką". Zobacz więcej
aaasikkk
aaasikkk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grunt to przepis!
Pęczak po staropolsku

Pęczak po staropolsku 64

Pęczak nietuzinkowo przyprawiony, rodem z biesiadnej kuchni sarmackiej! Uczestnicząc kiedyś w warsztatach kulinarnych, przybliżających pełną kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych Kuchnię Zobacz więcej