sos staropolski z jabłek

Chuda pierś z kurczaka podana w lekkim, delikatnym, śmietanowo-musztardowym sosie. To danie dzięki jabłkom i białej kapuście, wzbogacone smakiem kminku przypomina dobrą, domową kuchnię staropolską. Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Gęś pieczona

Gęś pieczona 4071

2
1 gęś ok 4 kg sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2-3 jabłka garść suszonych śliwek garść pachnącego siana Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok Zobacz więcej
3- 4 udka 1 jabłko pół papryki ogórek cebula pół szkl białego wina 1 łyżki octu balsamicznego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia łyżka masła Udka umyć i wyluzować , (kości przydadzą Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Menu wigilijne 2012

Menu wigilijne 2012 318

2
z sosem chrzanowym na ciepło zupa grzybowa z łazankami cebulowe pierogi z ziemniakami i twarogiem smażony strzępiel z lekkim pomidorowym sosem na słodko kompot z suszonych śliwek i jabłek piernik Zobacz więcej
Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki i prażonym słonecznikiem Surówka z marchewki, jabłka i buraka Surówka z młodej kapusty z marchewką i kalarepką Surówka z kapusty Zobacz więcej
Często do potraw dodajemy mąkę do zagęszczenia . Moja propozycja jest z książki " Kuchnia staropolska" Piotra Adamczyka. Jest to zastępstwo dla mąk i innych zagęstników. Wszystko naturalne, smaczne i Zobacz więcej
, autor książek i publikacjio Kuchni Staropolskiej.Menu: Kacze "rillette" z kwaśną kapustąi razowym żytnim chlebem na zakwasie Rosół złocisty z królikaz orkiszowym makaronem Karp w sosie piernikowymz Zobacz więcej
marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kwaśne jabłka łyżeczki cynamonu Sól Pieprz Dżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni) Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną Zobacz więcej
Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z Zobacz więcej
miejscem spotkań Kasztanowej Kuchni, gdy bawi ona na Wyspie Młyńskiej), czyli na pół pieczonej kaczki. Bardzo lubię kaczkę i zjadłem ich już wiele, ale ta była tak wyjątkowa, ze poprosiłem szefa Zobacz więcej
Zapraszamy wszystkich chętnych do wspólnego robienia przetworów! W najbliższą niedzielę 13 września od godziny 15.00 odbędą się warsztaty pt: Warszawskie Słoiki czyli lokalne przetwory z historią w Zobacz więcej
Gruszki faszerowane wątróbką Wątróbka dobrze komponuje się z owocami - w tradycyjnej, staropolskiej wersji z cebulą i jabłkami, w sałatce z truskawkami, z sosem wiśniowym lub... lekko zapieczona w Zobacz więcej
jabłek 20 dag suszonych śliwek olej słonecznikowy 4 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz majeranek Kaczkę umyć, polać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami z zewnątrz i wewnątrz. Zobacz więcej
Czas na przepis na kaczuchę w możliwie najprostszej, klasycznej odsłonie. Kaczka po staropolsku to soczyste, kruche mięso faszerowane jabłkami, z chrupiącą skórką pokrytą warstwą majeranku. Danie robi Zobacz więcej
Witajcie:) Dziś coś dla miłośników drobiu,chrupiącej skorki i połączenia mięsa ze słodyczą :) była Kaczka po Staropolsku Dziś zapraszam na smaki z Dalekiego Wschodu Kaczka pieczona z miodem,imbirem i Zobacz więcej
Wieprzowina lubi owocowe smaki. A delikatne polędwiczki wspaniale współgrają z lekkim smakiem jabłek i śliwek . Nie zmieniałam nic w przepisie ( po za rezygnacją z gotowej przyprawy bo skończyła się - Zobacz więcej
Wiem że pularda brzmi dziwacznie. Ale to po prostu młoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
przepisy świąteczne

przepisy świąteczne 265

0
na ciepło pierogi z ziemniakami i twarogiem purée ziemniaczane z oliwą grzybową strzępiel z sosem pomidorowym do picia: biała czekolada grzane wino z żurawiną kompot z suszonych śliwek i jabłek Zobacz więcej
jest na działy – 20, 30, 40 oraz 50 minut – a każdy z działów na sekcje: sałatki, zupy, desery. W książce pojawiają się też dania, które mi osobiście nie kojarzą się ani z kuchnią polską ani z Zobacz więcej
z cukinią Galaretka z kurczaka Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem NA CIEPŁO Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Gęś pieczona Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem Zobacz więcej