Moje uwielbienie kuchni orientalnej jest silnie widoczne na tym blogu. Tak, bardzo lubię różnorodność kuchni hinduskiej, jej aromatyczne przyprawy: cumin, kolendrę, mleczko kokosowe (choć to ostatnie,
Zobacz więcej
Podobnie jak Korma – Tikka masala również była dla mnie kulinarną zagadką, którą od dawna już planowałam rozwikłać, ale jakoś dotychczas nie było mi z przepisem po drodze. Dlatego też nie wiem, czy
Zobacz więcej
Dziś będzie wyjątkowo ostro. A to za sprawą niepozornie wyglądającej, jednak niesamowicie temperamentnej papryczki. Oj dała nam popalić, dała. Ale spokojnie, nie tak, żeby ciężko było zjeść, jednak
Zobacz więcej
Niedawno otrzymałam do przetestowania sosy do przygotowywania dań indyjskich firmy Patak`s. Generalnie nie jestem zwolenniczką półproduktów ale rozumiem że jest dużo osób dla których są one
Zobacz więcej
Ponieważ uwielbiam wszelkie curry, nie mogło zabraknąć u mnie tej klasycznej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale to danie wcale nie powstało w Indiach ale w ... w Anglii! Stało się wręcz tak popularne,
Zobacz więcej
Aromatyczne, marynowane w przyprawach kawałki piersi z kurczaka, w pomidorowo – jogurtowym sosie, z typowymi dla kuchni hinduskiej przyprawami: garam masalą, świeżym imbirem, czosnkiem, kuminem i
Zobacz więcej
KOTLECIKI MARCHEWKOWO-KALAFIOROWE TIKKA MASALA Search for: O nas Kontakt Przepisy Śniadanie Śniadanie na słodko Śniadanie wytrawne Śniadanie bezglutenowe Danie główne Danie główne bezglutenowe Sałatki
Zobacz więcej
Istnieje prawie 50 sposobów na dania z tikka masala. W brytyjskich restauracjach jest najczęściej podawane z kurczakiem. Ja wybrałam do tego bataty, które mogę jeść w każdej postaci. Oczywiście
Zobacz więcej
Tikka Masala wydaje się być bez wątpienia daniem indyjskim. Zawiera aromatyczny kumin, cynamon i kardamon. Świeży imbir i kolendra również nadają potrawie orientalnej nuty. Jednak za każdym razem, gdy
Zobacz więcej
Podobnie jak Korma – Tikka masala również była dla mnie kulinarną zagadką, którą od dawna już planowałam rozwikłać, ale jakoś dotychczas nie było mi z przepisem po drodze. Dlatego też nie wiem, czy
Zobacz więcej
Pierwszy raz z Tikką Masalą spotkałam się podczas pobytu w Anglii. Tak mi zasmakowała, że od tamtej pory jest to moja ulubiona potrawa! Po powrocie do Polski długo szukałam tak dobrej, więc mogę
Zobacz więcej
Na blogu ostatnio cisza... Jednak nie bez powodu. Blogowanie wcale mi się nie znudziło-brakuje mi go bardzo! Pierwszy powód mojego zniknięcia, to przygotowania do przeprowadzki, a drugi, to ból
Zobacz więcej
Na platformie Zblogowani właśnie kończy się czwarta odsłona konkursu "Przepis na idealny wieczór". Dlatego zakasałam rękawy i przygotowałam pyszne pide. Robiłam je pierwszy raz jednakże na pewno
Zobacz więcej
Bardzo smaczne, a zarazem banalnie proste danie obiadowe z nutą orientu. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Składniki: 6 pałek z kurczaka, słoiczek sosu
Zobacz więcej
Nie jestem jakąś wielką fanką kuchni indyjskiej ale oszalałam na punkcie sosu tikka masala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendryfirmy Patak's.
Zobacz więcej
Dwa lata temu spędzałam wakacje nad morzem. Pamiętam, że Gdańsk przywitał nas piękną pogodą, tłumami na ulicach i klimatycznymi, małymi kamieniczkami. Zawędrowaliśmy na Jarmark Dominikański, gdzie
Zobacz więcej
Uwielbiam eksperymentować w kuchni a szczególne poznawać smaki innych miejsc na ziemi. Całkiem nie dawno otrzymałam paczkę z przyprawami od sklepu internetowego Skworcu.pl, dzięki nim przenosić się
Zobacz więcej
Kurczak tikka masala (ang. chicken tikka masala, hindi चिकन टिकका मसाला, pendż. ਚਿਕਨ ਟਿੱਕਾ ਮਸਾਲਾ, beng. চিকেন টিককা মাসালা) – brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Zobacz więcej
Tikka masala słusznie kojarzyć się Wam może z kuchnią indyjską, ale czy wiecie, że tak naprawdę jest to danie brytyjskie? Powstało ono jakieś 50 lat temu z połączenia wpływów kuchni indyjskiej i
Zobacz więcej
Krewetki z warzywami w aromatycznym sosie, a do tego pyszny ryż basmati to wspaniały posiłek. A im więcej aromatów tym lepiej. Szczególnie, że krewetki chłoną wszystkie smaki. Zdecydowałam się na
Zobacz więcej