sos z białego wina i śliwek

kulinarnyja
kulinarnyja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarnyja
Mule w sosie z białego wina

Mule w sosie z białego wina 179

Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli (omułki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oliwy 1/3 kostki masła 1 szklanka białego wina natka Zobacz więcej
Dziś oprócz przepisu mam dla Was krótką relację z naszego ostatniego wypadu poza miasto. W zeszły weekend, który w Madrycie był długim weekendem, mieliśmy iście letnią pogodę: 25ºC i bezchmurne niebo, Zobacz więcej
1/2 szklanki schłodzonego, białego, słodkiego wina 1/2 szklanki toniku 1/4 szklanki soku pomarańczowego kilka kostek lodu kilka listków mięty plasterek cytryny Do wysokiej szklanki wrzuciłam kostki Zobacz więcej
Cześć! Dziś coś co rozweseli nawet najbardziej zimowy lub jesienny wieczór. Grzane wino! Ale nie takie tradycyjne z goździkami, cynamonem i pomarańczami.Dziś polecam Wam zupełnie inny rodzaj tego Zobacz więcej
Cześć! Dziś coś co rozweseli nawet najbardziej zimowy lub jesienny wieczór. Grzane wino! Ale nie takie tradycyjne z goździkami, cynamonem i pomarańczami.Dziś polecam Wam zupełnie inny rodzaj tego Zobacz więcej
Z końcem maja kończą się najlepsze szparagi. I nie ma co się oszukiwać, że jeszcze dalej będą takie pierwsze i takie młode… Szparagi, odwrotnie niż inne warzywa zamykam w słoiki w środku, a nie na Zobacz więcej
Wina z Sardynii – co warto wypić na wyspie lub przywieźć z urlopu. Odizolowane położenie Sardynii (wyspa na środku Morza Śródziemnego) spowodowało, że jest to najbardziej specyficzny ze wszystkich Zobacz więcej
Dziś miałam nieciekawy dzień,pogoda za oknem do niczego,wiatr hulający po ulicy i zimowa chandra ,o reszcie nawet nie będę wspominać.A co jest najlepszego na poprawienie zjechanego humoru i Zobacz więcej
o!kuchnia
o!kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
o!kuchnia
Tagiatelle z sosem z białego wina

Tagiatelle z sosem z białego wina 62

Tagliatelle z sosem z białego wina lut 14, 2012 Ale mi mój facet dziś niespodziankę zrobił! – Wczoraj mi nakłamał, że będzie do późna w robocie siedział, a jak dziś wróciłam z pracy do domu to Zobacz więcej
Bardzo delikatne i wyrafinowane danie, które z kawałkiem chrupiącej świeżej bagietki może być przystawką, a z makaronem, np. tagliatelle, może stać się obiadowym daniem. Pasują do tych medalionów Zobacz więcej
Spaghetti z krewetkami w sosie z pomidorów i białego wina Lista zakupów (porcja dla 4 osób): 400 g makaronu spaghetti, 300 g krewetek, 4 nieduże pomidory, kieliszek białego półwytrawnego wina, 3 ząbki Zobacz więcej
Tym razem danie bardziej efektowne, chociaż znowu banalnie proste w przygotowaniu. Na moim zdjęciu może nie wygląda zbyt ładnie, ale spójrzcie na to na blogu O! kuchnia (gdzie znalazłam przepis) - Zobacz więcej
Przepyszny lekki obiad! Niekiedy mięsko z parowaru warto podkreślić lekkim dipem lub sosem. Sos z białego wina świetnie sprawdza się w tej roli, doskonały jest także do parowanych ryb. Przy okazji Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu chodzą za mną krewetki. Wiadomo, że jedyny sposób, żeby uwolnić się od pokusy to jej ulec. Kupiłam więc mrożone (jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma) krewetki i zrobiłam Zobacz więcej
Potrzebne: polędwiczki wieprzowe sól pieprz czosnek 3 ząbki tymianek rozmaryn szklanka białego wytrawnego wina łyżka mąki pszennej Polędwiczkę myjemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Kroimy Zobacz więcej
Choć wielką fanką mięsa nie jestem, to raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na przykład na takiego amerykańskiego hamburgera... Ale jak się nie ma co się lubi... to dobry pulpet też nie jest zły :)A Zobacz więcej
Goleń wołowa w sosie z czerwonego wina to nasza nowa propozycja na sezon zimowy. Solidne, pełne smaku, a jednocześnie eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad na specjalną okazję. Oprócz Zobacz więcej
W tym tygodniu odbył się pewien wieczór ze wspólnym gotowaniem :-) Lubię takie kolacje... każdy coś kroi, miesza, dodaje jakiś nowy pomysł do przepisu, jest dużo rozmów, nowych kulinarnych odkryć, a Zobacz więcej
Makaron to potrawa, która chyba najczęściej gości na moim stole. Kiedy nie mam konkretnego pomysłu, gotuję gar pasty, rozgrzewam na dużej patelni oliwę i dorzucam z lodówki wszystko, co mi się w miarę Zobacz więcej
Rzadko jem wieprzowinę, a jeśli już to ewentualnie po chińsku. Zawsze wydawało mi się, ze jest ona mięsem trochę "nudnym". Ale, że w Szwajcarii mięso jest strasznie drogie trzeba korzystać z każdej Zobacz więcej