sos z czerwonym winem do miesa

Wolowina w warzywach We wrzesniu dostatek warzyw i owocow ogromny :) Warto wlaczyc je do jadlospisu. Dla 4 osob: 300 g rosbefu wolowego 2 cebule 2 pomidory 3-5 listkow bazyli 1 por 1 pappryka czerwona Zobacz więcej
Dzisiaj roladki cielece, bardzo wytworne i smakowite danie miesne. Zapraszam. 1kg cieleciny na rolady 250g sera haloumi pokrojonego w grubsze paseczki 2 papryki czerwone rowniez pokrojone w paseczki 2 Zobacz więcej
pyszne (w ocenie domownikow) i pozywne danie obiadowe :) Skladniki : Proporcje na 4 osoby. - 400 g makaronu (u mnie sedani lisci) - 1 baklazan - okolo 200 g miesa mielonego - 4-5 duzych pomidorow - 1 Zobacz więcej
i wylozyc skorkami baklazanow tak by nieco zachodzily na siebie. Do srodka wlozyc miesno-baklazanowy farsz. Zapiec 30 minut w 150C. Wylozyc na talerz. Podawac z sosem pomidorowym, z czastkami Zobacz więcej
Przepraszam za tak długą absencję na blogu, ale w nagrodę przywożę dużo inspiracji kulinarnych z różnych stron:) Na pierwszy ogień Šporki makaruli, czyli „brudny makaron” pochodzący z Chorwacji Zobacz więcej
plasterki (półkola) 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm grubości kawałki 250 ml (1 cup) sosu chili (tylko broń Boże nie seczuańskiego!!!) 100g (1/2 cup) brązowego cukru 90g (1/3 cup) Zobacz więcej
rozbic i posypac sola i pieprzem 6 plasterkow cienkich bekonu 6 plasterkow cienkich sera - ja dalam Cantal Papryka czerwona 3 male, mlode cukinie 1 spory koper wloski 3 mlode marchewki cebula i zabek Zobacz więcej
350 ml rozowego wina wytrawnego 150 ml soku pomaranczowego 4 lyzki oleju z oliwy 1 kg miesa wieprzowego na pieczen 1 czerwona papryczka chili sol, pieprz 2owoce jadalnej opuncji figowej 300 ml Zobacz więcej
brokulu podzielonego na rozyczki, mozna uzyc surowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 zabki czosnku 3cm kawalek imbiru 3 lyzki czerwonego wina 1 lyzeczka maki kukurydzianej 3 lyzki Zobacz więcej
agilera73
agilera73 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokusa w kuchni
Sos Bolognese

Sos Bolognese 1110

1
i warzyw. Dzis podam wam przepis na chudsza wersje bolognese. SOS BOLOGNESE (okolo 4 osob) okolo 600 gr miesa mielonego,ja uzywam wolowiny ale mozna pomieszac z wieprzowina pol na pol 2 cebule drobno Zobacz więcej
to duszonymi w wodzie doprawionej maslem, sola i cukrem by byly mieciutkie i blyszczace. Wody uzywamy malutko, tylko do przykrycia... gdy warzywa sa miekkie nie ma potrzeby odcedzania. Do tego dobre Zobacz więcej
az do tego momentu, posolic dopiero w momencie podania, najlepiej kwiatem soli. Podawac z grzybami i z sosem oraz frytkami. Pasujace wino: Volnay, czerwone wytrawne z Burgundii. Rozkoszowac sie! Zobacz więcej
metoda wykorzystywana w kuchni francuskiej Przygotowałam kawałki kaczki metoda confit podane z bardzo delikatnym purre selerowym i uzupełniającym całość sosem żurawiowym. Selery zostały ugotowane z Zobacz więcej
pomidorowego (passaty) 2 - 3 zabki czosnku oliwa z oliwek kieliszek wytrawnego, czerwonego wina sol 250 ml wody Wykonanie: Wolowine kroimy na kawalki o wymiarach 4x4 cm. Pluczemy i osuszamy Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Bigos staropolski

Bigos staropolski 1031

0
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg białej kapusty 300 g pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki) 400 g wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, kiełbasy jałowcowej) 100 g świeżego Zobacz więcej
pojedynczo kluseczki, pomagajac sobie widelcem lub druga lyzka. Gdy wyplyna na powierzchnie trzymamy je jeszcze na najmniejszym ogniu przez okolo 5 minut. Mozemy je potem rowniez podsmazyc. Okolo 800 Zobacz więcej
), dokladnie w Tarencie (Taranto) i jego okolicach. Zapiekanke popilismy wiec czerwonym winem apulijskim - Primitivo di Salento produkowanym przez slynnego Albano. Nie musze go chyba przedstawiac? Zobacz więcej