sos z czerwonym winem do miesa

Wolowina w warzywach We wrzesniu dostatek warzyw i owocow ogromny :) Warto wlaczyc je do jadlospisu. Dla 4 osob: 300 g rosbefu wolowego 2 cebule 2 pomidory 3-5 listkow bazyli 1 por 1 pappryka czerwona Zobacz więcej
Dzisiaj roladki cielece, bardzo wytworne i smakowite danie miesne. Zapraszam. 1kg cieleciny na rolady 250g sera haloumi pokrojonego w grubsze paseczki 2 papryki czerwone rowniez pokrojone w paseczki 2 Zobacz więcej
pyszne (w ocenie domownikow) i pozywne danie obiadowe :) Skladniki : Proporcje na 4 osoby. - 400 g makaronu (u mnie sedani lisci) - 1 baklazan - okolo 200 g miesa mielonego - 4-5 duzych pomidorow - 1 Zobacz więcej
i wylozyc skorkami baklazanow tak by nieco zachodzily na siebie. Do srodka wlozyc miesno-baklazanowy farsz. Zapiec 30 minut w 150C. Wylozyc na talerz. Podawac z sosem pomidorowym, z czastkami Zobacz więcej
Przepraszam za tak długą absencję na blogu, ale w nagrodę przywożę dużo inspiracji kulinarnych z różnych stron:) Na pierwszy ogień Šporki makaruli, czyli „brudny makaron” pochodzący z Chorwacji Zobacz więcej
plasterki (półkola) 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm grubości kawałki 250 ml (1 cup) sosu chili (tylko broń Boże nie seczuańskiego!!!) 100g (1/2 cup) brązowego cukru 90g (1/3 cup) Zobacz więcej
rozbic i posypac sola i pieprzem 6 plasterkow cienkich bekonu 6 plasterkow cienkich sera - ja dalam Cantal Papryka czerwona 3 male, mlode cukinie 1 spory koper wloski 3 mlode marchewki cebula i zabek Zobacz więcej
350 ml rozowego wina wytrawnego 150 ml soku pomaranczowego 4 lyzki oleju z oliwy 1 kg miesa wieprzowego na pieczen 1 czerwona papryczka chili sol, pieprz 2owoce jadalnej opuncji figowej 300 ml Zobacz więcej
w wodzie/mleku lub bulka 1 jajko maka na sos: 1 pokrojona cebula 1 papryka czerwona pokrojona puszka zmiksowanego pomidora al natural troszeczke wina(pol szklanki)bialego kostka miesna sol,papryka Zobacz więcej
Stesknilam sie za tym daniem. Jest troche inne od tego, ktore kiedys robilam, ale sos zdecydowanie jeden z lepszych jakie jadlam.W mojej diecie dominuja raczej warzywa, sporadycznie ojawia sie kurczak Zobacz więcej
agilera73
agilera73 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokusa w kuchni
Sos Bolognese

Sos Bolognese 1120

1
Klasyk... nastepny :) Kto z was sie nie styknal z nazwa sosu bolonskiego?? hehe. Chyba moge na placach reki policzyc. Ile ksiazek kucharskich,tyle przepisow,w zasadzie nie ma jednego tego jedynego. W Zobacz więcej
to duszonymi w wodzie doprawionej maslem, sola i cukrem by byly mieciutkie i blyszczace. Wody uzywamy malutko, tylko do przykrycia... gdy warzywa sa miekkie nie ma potrzeby odcedzania. Do tego dobre Zobacz więcej
az do tego momentu, posolic dopiero w momencie podania, najlepiej kwiatem soli. Podawac z grzybami i z sosem oraz frytkami. Pasujace wino: Volnay, czerwone wytrawne z Burgundii. Rozkoszowac sie! Zobacz więcej
metoda wykorzystywana w kuchni francuskiej Przygotowałam kawałki kaczki metoda confit podane z bardzo delikatnym purre selerowym i uzupełniającym całość sosem żurawiowym. Selery zostały ugotowane z Zobacz więcej
pomidorowego (passaty) 2 - 3 zabki czosnku oliwa z oliwek kieliszek wytrawnego, czerwonego wina sol 250 ml wody Wykonanie: Wolowine kroimy na kawalki o wymiarach 4x4 cm. Pluczemy i osuszamy Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Bigos staropolski

Bigos staropolski 1048

0
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg białej kapusty 300 g pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki) 400 g wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, kiełbasy jałowcowej) 100 g świeżego Zobacz więcej
pojedynczo kluseczki, pomagajac sobie widelcem lub druga lyzka. Gdy wyplyna na powierzchnie trzymamy je jeszcze na najmniejszym ogniu przez okolo 5 minut. Mozemy je potem rowniez podsmazyc. Okolo 800 Zobacz więcej
minutach sciag scierke,a ziola wyrzuc.Da swietny smak:) Papryka slodka,czerwona w proszku(no picante-slodka) Jak sofrito bedzie prawie zrobione dodasz lyzeczke papryki.Dobrze mieszaj i nie spal,bo Zobacz więcej
do czynienia z powszechnie rozumianym risotto. Jesli jestesci zainteresowani to zapraszam do dalszej lektury :-) skladniki na 3-4 osoby: forma o srednicy 26 cm 300 g ryzu 1 puszka groszku lub 250 g Zobacz więcej