sos z grzybów rydze

Sezon grzybowy w pełni, możemy szlachetnego rydza prosto z patelni podać na stół: SKŁADNIKI: rydze masło sól Rydze umyć, osuszyć, odciąć trzonki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć grzyby i obsmażyć z Zobacz więcej
justyna.pasiek
justyna.pasiek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
JemyPijemy
Rydze na maśle

Rydze na maśle 210

0
Całkiem niedawno poznałam smak rydza. Muszę przyznać, że bardzo mi odpowiada. Propozycja, którą proponuję dziś może być doskonałą bazą do jajecznicy czy sosu, czy farszu do tarty. Ja zrobiłam z nich Zobacz więcej
Składniki: - 300 g makaronu - 250 g rydzów - 1 cebula - 200 ml śmietanki 30% - 120 ml białego wina - 1 łyżka masła - 1 łyżka tymianku - sól, pieprz Grzyby oczyścić, a większe sztuki pokroić na Zobacz więcej
MaryJane
MaryJane Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chilli Plate
Zupa z rydzy

Zupa z rydzy 2173

0
patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę, lekką ją rumienimy, po czym dodajemy pokrojone rydze i startą na tarce marchew. Całość solimy szczyptą soli, smażymy ok. 10 minut. Dodajemy zawartość Zobacz więcej
koktajlowych ok. 100 ml wody z gotowania makaronu 300 g rydzów 2 łyżki masła klarowanego 1-2 łyżki słodkiej śmietanki sól pieprz Rydze wyczyściłam, wymyłam i osuszyłam a następnie pokroiłam kapelusze Zobacz więcej
Robiąc porządki w zamrażalce " odnalazłam" pyszne prawdziwki i już wiedziałam,że będzie pyszne śniadanie;) Robię ją dość często na jesień, kiedy mam świeże grzyby np. kurki, podgrzybki, rydze...w Zobacz więcej
Oj narobiłam się tych słoiczków z rydzami w ostatnim sezonie i na pewno do następnej jesieni nie zostanie ani jeden. Ostatnio robiłam już zalewę na oko, gotując wszystkie składniki zalewy razem z Zobacz więcej
Ot, choćby taki koszyk rydzów; rydze najczęściej są zdrowe, a test czy ogonek jest twardy nie na wiele się zda, bo w ogonek rydza jest cylindryczny, częściowo pusty. No, dobrze, kupiłam te rydze (z Zobacz więcej
Ostatnie podrygi jesieni. Grzybobranie raczej dobiega już końca. Fotografie, które tu zamieszczam pochodzą sprzed kilku tygodni. Jeśli ten przepis nie przyda Wam się teraz to zawsze możecie Zobacz więcej
Trudno sprostać jesiennej tradycji kiedy nie nie ma się smaka na grzyby. Przechadzając się ryneczkiem co jakiś czas bez większego entuzjazmu spoglądam na rydze, maślaki, borowiki i inne skarby lasu. Zobacz więcej
rydze marynowane w maśle Została mi nadwyżka grzybów (i jakimś cudem powstrzymałam się, aby ich nie zjeść wszystkich na raz- usmażonych na maśle:) postanowiłam je przechować wg przepisu teściowej, Zobacz więcej
by odpoczęły. Moje Szczęście natomiast wzięło się za grzyby. Mieszanka była to leśna poprzymrozkowa - zielonki i rydze. Skrojone poszły na suchą patelnię by nadmiar wody oddać, potem dostały świeżego Zobacz więcej
Nie jestem grzybiarzem, ale za grzybami przepadam. Lubię świeże, suszone, marynowane. Smażone kanie, rydze i prawdziwki. Opieńki w pierogach, sałatki z maślaków. Wszystkie. Szczęściem zbierają Zobacz więcej
Pizza na obiad? Czemu nie... A skoro mamy sezon grzybowy, to koniecznie z rydzami. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich próbować, to warto zagłębić się w leśne gęstwiny i ich poszukać; choć nie Zobacz więcej
2milutka
2milutka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wanilia i Kardamon
Pilaw z grzybami

Pilaw z grzybami 73

1
Pilaw z grzybami to danie pachnące jesienią, łatwe w przygotowaniu, można powiedzieć jednogarnkowe, pomidory sprawiają że danie nie jest mdłe, przed zapieczeniem, można posypać startym serem Zobacz więcej
Rydzom wystarczy zazwyczaj tylko patelnia i masło, ale nie stronią one również od bardziej wyszukanego towarzystwa. Smażone rydze są znakomite, kiedy więc udało mi się je upolować (metodą na Zobacz więcej
Dusia
Dusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kluskowopl
Wrześniowe zdjęcia

Wrześniowe zdjęcia 99

0
klasy :) 1.pierwsze chwile w nowej klasie; 2.elementarz; 3. z tornistrem; 4. w drodze na pierwsze zajęcia; 1.podusia i kocyk do grupy Pszczółek; 2.lizak policyjny; 3.praca na pierwszy konkurs; 4. Zobacz więcej
Kolejna propozycja sałatki, lecz tym razem bardziej kaloryczna. Może również posłużyć jak danie na zimno i robić za przystawkę. Mam jeszcze kilka słoiczków grzybów marynowanych (rydze, maślaki, Zobacz więcej
Składniki 6 średniej wielkości rydzów 1 łyżka masła klarowanego 50g sera z niebieską pleśnią ćwiartka gruszki 2 garście listków rukoli garść wyłuskanych orzechów włoskich SOS: 2 łyżki oleju Zobacz więcej
Beata M
Beata M Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Po_żarcie
Pierogi z warzywami

Pierogi z warzywami 142

0
szklanki (letnia) masło 1 łyżka (stopione) Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut. Nadzienie: marchew 2szt pietruszka 1szt seler 1/3 średniej sztuki Zobacz więcej