sos z rydzów

Składniki: - 300 g makaronu - 250 g rydzów - 1 cebula - 200 ml śmietanki 30% - 120 ml białego wina - 1 łyżka masła - 1 łyżka tymianku - sól, pieprz Grzyby oczyścić, a większe sztuki pokroić na Zobacz więcej
Rydzom wystarczy zazwyczaj tylko patelnia i masło, ale nie stronią one również od bardziej wyszukanego towarzystwa. Smażone rydze są znakomite, kiedy więc udało mi się je upolować (metodą na Zobacz więcej
przygotować w wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada tego urządzenia). Jest aromatyczny i jesienny, śliwki węgierki dają mu fajną słodycz, a po długim gotowaniu tworzą gęsty sos, który Zobacz więcej
Sezon grzybowy w pełni, możemy szlachetnego rydza prosto z patelni podać na stół: SKŁADNIKI: rydze masło sól Rydze umyć, osuszyć, odciąć trzonki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć grzyby i obsmażyć z Zobacz więcej
Rydze w białym winie szybki pomysł na sezon grzybowy . składniki 1/3 kg rydzów, 2 łyżki masła, sos sojowy, pieprz biały , 1 marchewka, 1/2 cebuli, 1/2 szklanki białego wina wytrawnego Rydze Zobacz więcej
Hamburgery wołowe to danie, które smakuje z wieloma dodatkami. Kluczowe jednak w dobrych hamburgerach są sosy - to one decydują o niepowtarzalności i głębi smaku. Dziś sos a'la Big Mac - Zobacz więcej
słoiczka drobno pokrojonych rydzów. Siekamy cebulę wraz z czosnkiem i mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym oraz czerwonym pieprzem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Sos Zobacz więcej
justyna.pasiek
justyna.pasiek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
JemyPijemy
Rydze na maśle

Rydze na maśle 220

0
Całkiem niedawno poznałam smak rydza. Muszę przyznać, że bardzo mi odpowiada. Propozycja, którą proponuję dziś może być doskonałą bazą do jajecznicy czy sosu, czy farszu do tarty. Ja zrobiłam z nich Zobacz więcej
makaron wydaje Ci się mało kremowy, dodawaj wody z makaronu. Zostaw sobie trochę wody na potem, do ewentualnego odgrzewania. Grzybów nie myj zbyt dokładnie, lepiej je po prostu oczyść z trawy i Zobacz więcej
MaryJane
MaryJane Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chilli Plate
Zupa z rydzy

Zupa z rydzy 2251

0
Zupa z rydzy to mój eksperyment kulinarny - i choć budził moje wątpliwości, ostatecznie zakończył się sukcesem. I to chyba już ostatni przepis "rydzowy" w tym sezonie. Potrzebujemy: 300g rydzy 2l Zobacz więcej
koktajlowych ok. 100 ml wody z gotowania makaronu 300 g rydzów 2 łyżki masła klarowanego 1-2 łyżki słodkiej śmietanki sól pieprz Rydze wyczyściłam, wymyłam i osuszyłam a następnie pokroiłam kapelusze Zobacz więcej
Robiąc porządki w zamrażalce " odnalazłam" pyszne prawdziwki i już wiedziałam,że będzie pyszne śniadanie;) Robię ją dość często na jesień, kiedy mam świeże grzyby np. kurki, podgrzybki, rydze...w Zobacz więcej
Wiem , wiem.... Możecie już mieć dosyć moich wariacji na temat carpaccio z buraka. Ja jednak jestem od niego uzależniona i kolejne kombinacje to dla mnie czysta przyjemność. Skończyły się kapary więc Zobacz więcej
do smaku 2 łyżki bułki tartej WYKONANIE: Oliwki kroimy w średnią kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, jak na "normalne" kotlety mielone. Formujemy małe Zobacz więcej
Rydze smażone z orientalnymi składnikami smakują wybornie! Są bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz błyskawiczne...wystarczy odrobina sosu sojowego, olej ryżowy, kilka listków kolendry i tofu a Twoje Zobacz więcej
Ot, choćby taki koszyk rydzów; rydze najczęściej są zdrowe, a test czy ogonek jest twardy nie na wiele się zda, bo w ogonek rydza jest cylindryczny, częściowo pusty. No, dobrze, kupiłam te rydze (z Zobacz więcej
sałatkę. Zero filozofii, a jak to mówią: lepszy rydz, niż nic. Składniki: 1 mozzarela, 2 pomidory, główka sałaty. Przygotowanie: Odsączamy mozzarelę i kromiy w kosteczkę. Szatkujemy sałatę. Kroimy Zobacz więcej
Takie małe co nieco, mała przystawka, może drugie śniadanie? Robiłam marynowane rydze; do słoików wzięłam tylko te najmniejsze i obcinałam ogonki, trzeba było z tych pozostałości coś zrobić. Najpierw Zobacz więcej