sos z wędzonych nóg wołowych

Pulpeciki wołowe, albo jak kto woli klopsiki, to bardzo smacznei szybkie dnie. Można podawać je jako przekąskę. Dużo zależy od dobrej wołowiny. Najlepiej udać się do sprawdzonego mięsnego. Do wołowiny Zobacz więcej
Pytacie mnie często skąd czerpię inspiracje, pomysły na nowe dania, potrawy. Czytam i przeglądam książki kucharskie, czasopisma kulinarne, Internet . Pomysły też przychodzą ze mną z warsztatów Zobacz więcej
Przepyszne burgery, które możesz przygotować sam w domu. Pokażę Ci jak prosto i w ekonomiczny sposób w cenie jednego burgera z fastfooda możesz mieć ich kilka :) i co najważniejsze, o wiele Zobacz więcej
Sos wiejski, czyli Country Gravy, to w Stanach Zjednoczonych prawdziwa instytucja. Spytajcie Amerykanina o wspomnienia z dzieciństwa: z pewnością mama lub babcia serwowały mu na śniadanie kiełbasę z Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anyżkowo
Schab w sosie z wędzonych śliwek

Schab w sosie z wędzonych śliwek 927

Schab w sosie z wędzonych śliwek Składniki : 6 kotletów schabowych bez kości, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, olej do smażenia, 6-8 szt śliwek wędzonych, bulion, ( tak aby Zobacz więcej
Jednogarnkowa propozycja, sycąca i pyszna, która rewelacyjnie komponuje się z wszelkimi kaszami (których, swoją drogą, jemy za mało!)- gulasz wołowy z marchewką w sosie ze świeżych pomidorów Zobacz więcej
Przepis na mięso podsunął mi kiedyś znajomy, nie wiem czy dobrze zapamiętałam ale według niego to najlepsze burgery jakie jadł Składniki (na ok. 5 średnich kotletów): 400 g mięsa mielonego wołowego, 1 Zobacz więcej
Bardzo delikatne a zarazem wyraziste w smaku wołowe pulpeciki z sosem z serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OdczarujGary
Zrazy wołowe w sosie

Zrazy wołowe w sosie 107

Znacie pojęcie Comfort Food? Średnio lubię wszystkie zagraniczno-języczne wyrażenia, więc powiem Wam śmiało, że to po prostu przyjemne smaki dzieciństwa. Każdy je ma, każdy je czuje. Najlepiej na Zobacz więcej
Przepis ten stworzyłam specjalnie na potrzeby programu "Ewa gotuje" Ewy Wachowicz. Tak się złożyło, że zostałam zaproszona, ale żaden przesłany przez mnie przepis nie odpowiadał tematyce programu. Zobacz więcej
Ziemniak pieczony z sosem wołowym Ziemniak z piekarnika, niemalże jak z ogniska, do tego pyszny sos i mamy gotowy obiad lub kolację. Oczywiście sos do ziemniaków możecie zrobić jakikolwiek, ja Zobacz więcej
Goleń wołowa w sosie z czerwonego wina to nasza nowa propozycja na sezon zimowy. Solidne, pełne smaku, a jednocześnie eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad na specjalną okazję. Oprócz Zobacz więcej
Wołowina ponoć nie jest łatwym mięsem do obróbki, często moje znajome skarżą się, ze jest za twarda, albo zbyt żylasta. Ja sama długo „bałam” się wołowiny właśnie ze względu na krążące o niej „legendy Zobacz więcej
Bardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, Zobacz więcej
Przeglądając książkę Jesiołowskiej i Szymanderskiej "Kuchnia polska na wszystkie okazje" zaintrygował mnie gulasz wołowy w sosie pomidorowym z jabłkami. Mając więc taką inspirację przygotowałam Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Rostbef wołowy z zielonym sosem

Rostbef wołowy z zielonym sosem 43

Dawno nie było na blogu dania z mięsa wołowego. Nadrabiam zaległości i dzisiaj pyszny rostbef, wcześniej zamarynowany i podany z zielonym sosem. Pamiętajmy, że nie kroimy mięsa zaraz po wyjęciu z Zobacz więcej
Wędzone śliwki toniesamowicie aromatyczny owoc, któryjest wstanie uświetnić każdą mięsną potrawę. Ważne bynie zastępować ich suszonymi kalifornijskimi, bo tozupełnie coś innego waromacie ismaku. Dziś Zobacz więcej
Składniki na mięso: 500 g udźca wołowego bez kości kolendra rozdrobniona, papryka ostra mielona oliwa 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki wody Składniki na sos: 250 g pieczarek 1 łyżeczka Zobacz więcej
Rozgrzewające , syte danie z trzech głównych składników które idealnie do siebie pasują.Doprawione majerankiem , czosnkiem i słodką papryką – pycha. Składniki: 500g. wędzonych żeberek 5 liści Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Pasta z wędzonych szprotek

Pasta z wędzonych szprotek 2834

Pasta z wędzonych szprotek Przygotowanie tej pasty wymaga dużo cierpliwości, czyszczenie maleńkich wędzonych szprotek jest pracochłonne, ale smak, jak dla mnie wynagradza tę ,,dłubaninę". Polecam na Zobacz więcej