soso

Siemanko, ostatnio się odchudzam, więc nie mam ochoty na fajne gotowanie, tylko piekarnik u mnie chodzi. Dziś przykładowy obiadek pożywny aczkolwiek chyba zdrowy i mało tuczący Pieczone kotlety z Zobacz więcej
Powoli zbliża się najlepszy czas na zbieranie pędów sosny, my robimy to na początku maja ale biorąc pod uwagę fakt że z roku na rok wiosna i lato przychodzi szybciej wszystko rośnie i dojrzewa Zobacz więcej
źródło: cdc.ca Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej. Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze Zobacz więcej
CzujęMiętę
CzujęMiętę Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CzujęMiętę
Łosoś !

Łosoś !  13659

Łososia myjemy i kroimy na kawałki. Następnie układamy je w naczyniu, przyprawiając solą i pieprzem cytrynowym. Kropimy rybę cytryną, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 150 stopni, ok Zobacz więcej
MojaQchnia
MojaQchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaQchnia.pl
Łosoś fit

Łosoś fit 87

Uwielbiam szybkie obiady. Nie wymagające wielu składników i zbyt dużego czasu przygotowania. Dlatego łososia chętnie kupuję i przygotowuję w wielu postaciach. Dzisiaj w lekkiej odsłonie. Składniki: Zobacz więcej
Jola G.
Jola G. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bazyliowo-czekoladowy
ŁOSOŚ

ŁOSOŚ 10730

Bardzo lubię łososia pod każdą postacią, ten przepis jest bardzo prosty do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu, jeżeli nie lubicie łososia można w ten sposób przygotować każdą inną rybę. Do Zobacz więcej
Zdarza Wam się robić coś ” na szybko”? Na pewno… Wtedy przydaje się nam przyprawa uniwersalna. Nie podam nazw, bo wszyscy wiemy o co chodzi. Tylko nasza przyprawa nie zawiera żadnych dziwnych dodatków Zobacz więcej
pyszne śledziki które bez problemu można przygotować samemu w domu ;-) SKŁADNIKI ok 500g matjasów 1 cebula 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy zwykłej-jej ostrość zależy od Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Ostra pasta do mięs i sosów

Ostra pasta do mięs i sosów 678

Aromatyczna pasta dla smakoszy pikantnych dań, doskonała jako dodatek do mięs, wędlin, sosów, zup i innych potraw Ilość: 11 słoiczków (190 ml) Składniki na ostrą pastę do mięs i sosów: 2 kg czerwonej Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Demi – glace  -  baza do sosów

Demi – glace - baza do sosów 765

5 kg kości cielęcych, 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 4 cebule, 3 ząbki czosnku, 5 listków laurowych, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, kilka gałązek tymianku, Zobacz więcej
Domową przyprawę warzywną robię co roku. Taka przyprawa grzybowo jarzynowa w proszku będzie też bardzo przydatna w kuchni. Każdy gotuje w domu po swojemu i doprawia tak jak lubi. Ja mam całą szafkę Zobacz więcej
Dżemdżus
Dżemdżus Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dżemdżus
Rwane kluski do zup i sosów

Rwane kluski do zup i sosów 257

Dzieciństwo Babcia przepędziła (jak to się kiedyś mawiało) we Wiedniu. Karmiona wiedeńskimi specjałami rosła sobie tam zdrowo, aż do czasu kiedy jej rodzony ojciec, a mój zacny pradziadek postanowił Zobacz więcej
mayakowalczyk
mayakowalczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biznes od kuchni
Łosoś

Łosoś 3

Emma
Emma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mój Ogródek
Łosoś.

Łosoś. 6231

Paluszki z łososia z ziemniaczkami. 400g filetów z łososia 500g ziemniaków jajko bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki płatki chili olej suszony rozmaryn sól, pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w Zobacz więcej
Arianne
Arianne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Studenckie Kulinaria
Klasyka sosów

Klasyka sosów 63

Na pewno każdy z was ma swój ulubiony sos do sałatki. Może zmieniacie go zależnie od pory roku, czy dodatków, ale zwykle wybieracie ten jeden. Dla jednych najlepsza jest sama oliwa z oliwek lub sok z Zobacz więcej
Sezon na grzyby w pełni, a Ja codziennie od rana w lesie. Uwielbiam takie spacery, a przy tym całe kosze grzybów. Dzisiaj pokazuje wam świetne przechowywanie grzybów. Często się słyszy o mrożeniu Zobacz więcej
Sezon na maliny powoli dobiega końca :(. Może warto zamknąć ich aromat w słoiczku… Zimą wystarczy odkręcić słoiczek i albo dodać trochę wina czerwonego aby stworzyć wspaniały sos, albo zawartość Zobacz więcej
Była już baza do ciemnych sosów (przepis tutaj) - aromatyczna, pachnąca czerwonym winem. Można ją dodawać do większości sosów mięsnych i nie tylko. Pojawiła się u mnie również jako podstawa sosu Zobacz więcej
Wszyscy wiedzą, że nic tak nie ożywia potrawy jak dobry sos. Ten post będzie następnym, w którym nie podam Wam żadnego przepisu, ale ściśle wiąże się z kuchnią. Przedstawię w nim sosy, które staram Zobacz więcej
StrefaUlubiona
StrefaUlubiona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
StrefaUlubiona
Baza do ciemnych sosów

Baza do ciemnych sosów 585

Jeden z moich ostatnich zakupów - książka "Sosy" Petera Auer zaowocowała w ostatnich dniach przygotowaniem bazy do ciemnych sosów. Gotowe porcje czekają już w mojej zamrażarce. Za mną również już Zobacz więcej