soso

Siemanko, ostatnio się odchudzam, więc nie mam ochoty na fajne gotowanie, tylko piekarnik u mnie chodzi. Dziś przykładowy obiadek pożywny aczkolwiek chyba zdrowy i mało tuczący Pieczone kotlety z Zobacz więcej
Mamy teraz sezon na zamykanie różnych pyszności w słoikach. Zapełniamy nasze spiżarnie świetnymi daniami i smakołykami, tak aby zimą móc wyciągnąćcoś na prawdę pysznego i przypomniećsobie smak lata. Zobacz więcej
Powoli zbliża się najlepszy czas na zbieranie pędów sosny, my robimy to na początku maja ale biorąc pod uwagę fakt że z roku na rok wiosna i lato przychodzi szybciej wszystko rośnie i dojrzewa Zobacz więcej
Przecier pomidorowy to u mnie pozycja jak najbardziej obowiązkowa do przygotowania każdego roku. Nie tylko dlatego, że mam własne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u Zobacz więcej
Kolejny post, stanowiący wstęp do gotowania porządnych azjatyckich posiłków! Dania na głębokim sosie oraz zupy nie obejdą się bez aromatycznego wywaru. Wierzcie mi, to całkowicie odmienia całe danie. Zobacz więcej
CzujęMiętę
CzujęMiętę Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CzujęMiętę
Łosoś !

Łosoś !  13688

Łososia myjemy i kroimy na kawałki. Następnie układamy je w naczyniu, przyprawiając solą i pieprzem cytrynowym. Kropimy rybę cytryną, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 150 stopni, ok Zobacz więcej
źródło: cdc.ca Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej. Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze Zobacz więcej
Jola G.
Jola G. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bazyliowo-czekoladowy
ŁOSOŚ

ŁOSOŚ 10750

Bardzo lubię łososia pod każdą postacią, ten przepis jest bardzo prosty do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu, jeżeli nie lubicie łososia można w ten sposób przygotować każdą inną rybę. Do Zobacz więcej
MojaQchnia
MojaQchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaQchnia.pl
Łosoś fit

Łosoś fit 136

Uwielbiam szybkie obiady. Nie wymagające wielu składników i zbyt dużego czasu przygotowania. Dlatego łososia chętnie kupuję i przygotowuję w wielu postaciach. Dzisiaj w lekkiej odsłonie. Składniki: Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Ostra pasta do mięs i sosów

Ostra pasta do mięs i sosów 699

Aromatyczna pasta dla smakoszy pikantnych dań, doskonała jako dodatek do mięs, wędlin, sosów, zup i innych potraw Ilość: 11 słoiczków (190 ml) Składniki na ostrą pastę do mięs i sosów: 2 kg czerwonej Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Demi – glace  -  baza do sosów

Demi – glace - baza do sosów 784

5 kg kości cielęcych, 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 4 cebule, 3 ząbki czosnku, 5 listków laurowych, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, kilka gałązek tymianku, Zobacz więcej
Dżemdżus
Dżemdżus Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dżemdżus
Rwane kluski do zup i sosów

Rwane kluski do zup i sosów 265

Dzieciństwo Babcia przepędziła (jak to się kiedyś mawiało) we Wiedniu. Karmiona wiedeńskimi specjałami rosła sobie tam zdrowo, aż do czasu kiedy jej rodzony ojciec, a mój zacny pradziadek postanowił Zobacz więcej
Emma
Emma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mój Ogródek
Łosoś.

Łosoś. 6238

Paluszki z łososia z ziemniaczkami. 400g filetów z łososia 500g ziemniaków jajko bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki płatki chili olej suszony rozmaryn sól, pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w Zobacz więcej
Arianne
Arianne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Studenckie Kulinaria
Klasyka sosów

Klasyka sosów 63

Na pewno każdy z was ma swój ulubiony sos do sałatki. Może zmieniacie go zależnie od pory roku, czy dodatków, ale zwykle wybieracie ten jeden. Dla jednych najlepsza jest sama oliwa z oliwek lub sok z Zobacz więcej
Sezon na grzyby w pełni, a Ja codziennie od rana w lesie. Uwielbiam takie spacery, a przy tym całe kosze grzybów. Dzisiaj pokazuje wam świetne przechowywanie grzybów. Często się słyszy o mrożeniu Zobacz więcej
Sezon na maliny powoli dobiega końca :(. Może warto zamknąć ich aromat w słoiczku… Zimą wystarczy odkręcić słoiczek i albo dodać trochę wina czerwonego aby stworzyć wspaniały sos, albo zawartość Zobacz więcej
Była już baza do ciemnych sosów (przepis tutaj) - aromatyczna, pachnąca czerwonym winem. Można ją dodawać do większości sosów mięsnych i nie tylko. Pojawiła się u mnie również jako podstawa sosu Zobacz więcej
pyszne śledziki które bez problemu można przygotować samemu w domu ;-) SKŁADNIKI ok 500g matjasów 1 cebula 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy zwykłej-jej ostrość zależy od Zobacz więcej
StrefaUlubiona
StrefaUlubiona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
StrefaUlubiona
Baza do ciemnych sosów

Baza do ciemnych sosów 602

Jeden z moich ostatnich zakupów - książka "Sosy" Petera Auer zaowocowała w ostatnich dniach przygotowaniem bazy do ciemnych sosów. Gotowe porcje czekają już w mojej zamrażarce. Za mną również już Zobacz więcej
Wszyscy wiedzą, że nic tak nie ożywia potrawy jak dobry sos. Ten post będzie następnym, w którym nie podam Wam żadnego przepisu, ale ściśle wiąże się z kuchnią. Przedstawię w nim sosy, które staram Zobacz więcej