sosy do kalmarów

Danie z szybkimi kalmarami i trochę wolniejszym sosem, ale za to z dużą dawką charakteru dzięki przyprawom i dodatkom sosów. Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Kalmary w sosie zielonym

Kalmary w sosie zielonym 168

0
Składniki: 1 oczyszczony, duży kalmar ( polecam świeży, mrożony wyjdzie gumowaty) mąka do panierowania pieprz olej do smażenia Sos zielony pęczek bazylii pęczek natki pietruszki ząbek czosnku 1/2 Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje (200 kcal jedna): 250 g kalmarów (ja kupiłam mrożone, już pokrojone w krążki), 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 łyżek białego wina, pietruszka, sok z połowy cytryny, 1 ząbek młodego Zobacz więcej
kalmarów Potrzebny sprzęt: - bardzo duża patelnia lub wok - garnek - tarka lub robot z funkcją tarcia Przygotowanie Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, wrzuć posiekaną cebulkę (ja lubię pociętą na Zobacz więcej
Kalmary w pierwszej kolejności kojarzą mi się ze smażonymi krążkami. Pewnie dla tego, że nieczęsto możemy w polskich sklepach znaleźć kalmary w całości. Skoro jednak udało mi się je kupić (co prawda Zobacz więcej
Qchnia24
Qchnia24 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
qchnia24
Kalmary w sosie pomidorowym

Kalmary w sosie pomidorowym 246

0
W sklepach rzadko można kupić kalmary w całości, a tych ciętych na krążki nie polecamy ponieważ jest to jeden z najczęściej podrabianych produktów w sklepach (sami poczytajcie w sieci czym zamieniają Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Kalmary w sosie pomidorowym

Kalmary w sosie pomidorowym 65

0
Pyszne danie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat Zobacz więcej
Delikatne kalmary w sosie pomidorowo-paprykowym. Danie smaczne, zdrowe i pożywne. U nas podane z makaronem, ale równie wspaniale smakowałoby z pieczywem czosnkowym. Polecam :) Składniki: 1/2 kg Zobacz więcej
Kalmary, ach, kalmary! Tak zawsze reaguję, gdy tylko mam możliwość skosztowania tych cudownych owoców morza. Uwielbiam je pod każdą postacią, ale te przyrządzone w najprostszy sposób – smażone krążki Zobacz więcej
Tak się świetnie składa, że coraz częściej i w Polsce kupić można dobrej jakości owoce morza. Ostatnio skusiłam się na kalmary. Przyrządziłam je w bardzo klasyczny sposób, jako chrupiąca przekąskę. Zobacz więcej
Kalmary w cieście z seafood sosem Składniki: Na kalmary: mąka woda sól pieprz obrane kalmary olej Na sos: majonez ketchup tabasco sok z cytryny Przygotowanie: Mąkę z wodą, solą i pieprzem mieszamy. Zobacz więcej
Witam.Wiem długo się nie odzywałam. Musicie mi wybaczyć ponieważ dopadło mnie choróbsko i nie mogłam się zwlec z łóżka, na dobrą sprawę jeszcze mnie trzyma ale tyle dobrze, że mogę wyjść na zakupy i Zobacz więcej
Jadłam coś takiego we Florencji. A przynajmniej takie mam wrażenie. Smaku nie udało mi się do końca powtórzyć, ale czuję, że jestem blisko ;) Składniki: opakowanie mrożonych kalmarów pół opakowania Zobacz więcej
Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary ostatnio rozgościły się u mnie w domu na dobre, bo to kolejny przepis z ich udziałem. Kalmary trafiły do mnie w ramach współpracy ze sklepem Zobacz więcej
Kalmary smażone, z serii "Nigella Ekspresowo". Wyszły wyjątkowo smaczne dzięki mieszance przypraw dodanych do panierki. Dobrze komponują się z urozmaiconą o orzechy i kapary wersję sałatki coleslaw. Zobacz więcej
widzicie w okresie świąt Bożego Narodzenia wszystko się jednak zmienia:). Zatem dzisiaj zamiast świątecznej propozycji kulinarnej będzie coś na przed lub po: pyszne kalmary w sosie pomidorowym z Zobacz więcej
Kalmary to owoce morza które kojarzą mi się z wakacjami nad Adriatykiem. Nie przyrządzałam ich nigdy w domu, może dlatego, że nie jest to produkt tani i nie tak łatwo dostać świeże sztuki. Na pewno Zobacz więcej
Kalmary kojarzą mi się z wakacyjnymi wyjazdami, a ich smak przywołuje miłe wspomnienia z gorących, nadmorskich krajów, w których owoce morza smakują najlepiej. Z końcem lata warto przygotować takie Zobacz więcej
Proponuję Wam przepis na sos do makaronu z tuńczykiem i kalmarami i pomidorami. Zanim przejdę do szczegółów przepisu dodam, że przepis jest bardzo łatwy, przepyszny oraz że można go wykonać ze Zobacz więcej
Kolejny specjał przygotowany w Polskiej Akademii Kulinarnej podczas warsztatów zDimitriosem Anastasopoulosem i Marcinem Budynkiem. W oryginalnej recepturze do sosu powinna zostać dodana kolendra, ale Zobacz więcej