Nie jest to moja pierwsza przygoda z sous-vide, ale pierwszy przepis wrzucany na bloga. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że dzięki temu urządzeniu odkrywam na nowo smaki w kuchni. Robiłam już
Zobacz więcej
Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie
Zobacz więcej
Przegryzanie: Polędwica wołowa Sous Vide wtorek, 13 stycznia 2015 Polędwica wołowa Sous Vide Autor:Robert Harna Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze
Zobacz więcej
Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach,że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć.
Zobacz więcej
Mielonka sous vide Składniki: - mięso z dzika kl. I 1kg - mięso z jelenia kl. I 0,5kg - mięso z dzika kl. II 1,5kg - mięso z indyka (udźce) 1kg - wołowina kl. III 0,5kg - mięso z dzika kl. III 0,5kg
Zobacz więcej
Doskonała pierś z indyka gotowana metodą sous-vide w stałej , niskiej temperaturze pakowana próżniowo w woreczek. Jest to metoda godna polecenia. mięso zachowało pełny aromat i składniki odżywcze.Jego
Zobacz więcej
Ozory Sous Vide Składniki: - ozory wieprzowe lub z dzika - peklosól - pieprz - czosnek - jałowiec Ozory po odcięciu ślinianek peklujemy w chłodnym miejscu na mokro wg. tabeli 7-10 dni do zalewy
Zobacz więcej
Szynka sous vide pieczona w coli. Pamiętacie moje urządzenie do gotowania sous vide? Odgrażałam się już kilka razy, że wrzucę Wam jakiś przepis dla maszynistów, więc dziś obiecana receptura. To
Zobacz więcej
Golonka sous vide Składniki: - golonka wieprzowa z kością - pieprz - listek laurowy - czosnek - peklosól - woda Golonkę peklujemy w chłodnym miejscu w całości na mokro 5-7 dni z nastrzykiem,
Zobacz więcej
Słyszeliście o gotowaniu techniką sous vide? Ja pierwszy raz usłyszałam kilka lat temu, kiedy w jednej z restauracji zjadłam przygotowany tą techniką boczek. Był pyszny! Z chrupiącą skórką (jak się
Zobacz więcej
Kukurydza sous vide Składniki: - kukurydza w kolbach - masło - czosnek Kukurydzę obieramy z łupin, tniemy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Wkładamy do torebki do pakowania próżniowego.
Zobacz więcej
Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie
Zobacz więcej
Kto by pomyślał, że w piękny, majowy dzień równocześnie zawita do moich Warsztatów cudo techniki (Sous Vide Electrolux), Fashionelka i Kominek?! Przyczynkiem do spotkania był ten pierwszy właśnie.
Zobacz więcej
Boczek Sous Vide Składniki: - boczek wieprzowy - trawa żubrowa - rozmaryn - czosnek - sos sojowy - żelatyna - peklosól + sól 1:1 20-25g/kg - osłonki poliamidowe Boczek tniemy na kawałki pasujące
Zobacz więcej
No właśnie – czy już to nauka czy to jest jeszcze sztuka gotowania? Sous-vide (fran. dosłowne tłumaczenie to: w próżni) jest ostatnim krzykiem mody w sztuce gotowania w ramach kuchni molekularnej.
Zobacz więcej
Schab prasowany sous vide Składniki: - schab wieprzowy - trawa żubrowa - czosnek 2g/kg - pieprz 2g/kg - peklosól - żelatyna 2-3g/kg Schab razem z przyległymi błonami i mięśniami docinamy do wymiarów
Zobacz więcej
Serdelki Sous Vide Składniki: - łopatka z dzika 3kg (można zastąpić wieprzowym) - podgardle z dzika 2kg (można zastąpić wieprzowym) - pieprz biały 2g/kg - kwiat gałki muszkatołowej 0,5g/kg - czosnek
Zobacz więcej
W końcu znalazłem czas, aby napisać o jednym z moich ulubionych urządzeń kuchennych (planetarny mikser Kitchen Aid jest poza konkurencją :-)). Przyrząd do gotowania jedzenia technologią sous-vide,
Zobacz więcej
Gotowanie sous vide, to ciekawa technika, którą pięknie opisał główny bohater filmu Burnt mówiąc do rywala "Ty nie gotujesz, ty podgrzewasz jedzenie w kondomach".Ten opis bardzo wiernie oddaje o co w
Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Sous-vide (po francusku –w próżni) to metoda przygotowywania mięs, owoców i warzyw. Polega na próżniowym zapakowaniu potrawy w … Przeczytaj cały artykuł Post
Zobacz więcej