Fermentowana soja, (chiń. douchi, ang. fermented black beans lub po prostu black beans) nie jest dodatkiem, który chcielibyście jeść łyżkami. Podobnie, jak wiele innych przypraw stosowanych w
Zobacz więcej
Niestety nie udało się do końca moje wyjazdowe blogowanie i dopiero teraz po powrocie mam czas żeby coś zaprezentować. Przedstawiam zatem kolejne danie które udało mi się ugotować podczas wakacji,
Zobacz więcej
Dzisiaj pracowałyśmy sobie z Doboshi a w przerwie pojechałyśmy na zakupy. Kupiłam ponad kilogramowe opakowanie muli. I postanowiłam po raz pierwszy zrobić samodzielnie spaghetti alle vongole (chociaż
Zobacz więcej
Vongole czyli- malze,mozemy jadac zarowno w towarzystwie makaronu,jak rowniez dania,ktore moze stanowic przekaske. Malze, jest bardzo latwo przygotowac,musze byc jednak-to bardzo wazne---swieze!
Zobacz więcej
Wiedząc już mniej więcej co będziemy jedli postanowiliśmy, że pójdziemy na łatwiznę i zrobimy popularne danie kuchni włoskiej – spaghetti vongole. Spaghetti vongole 300 g makaronu spaghetti 1 kg
Zobacz więcej
Wiecie jak kocham owoce morza. Ostatnio dorwałam co prawda mrożone, ale cudne vongole. Pyszności! Serdecznie je Wam polecam. Postanowiłam nie cudować z nimi i zrobić je najprościej jak się da.
Zobacz więcej
Małże można przygotować na wiele sposobów, zarówno te mrożone, jak i świeże. Tym razem proponuję Wam le vongole alla pescatora czyli małże po rybacku. Bardzo aromatyczne, sycące a przede wszystkim
Zobacz więcej
Jeszcze kilka lat temu o sercówkach w Polsce można było tylko pomarzyć, od 2-3 lat czasem można spotkać świeże sercówki, zapakowane w siatkę w sieciach typu cash &carry. Cena jednak jest dość
Zobacz więcej
Kiedyś już podawałam przepis na mój ulubiony szybki makaron z małżami, teraz przyszedł czas na kolejną wersję dania: oto „spaghetti alle vongole e pomodori” przygotowane przez mojego męża.
Zobacz więcej
W którymś z wcześniejszych postów mówiłem że moim ulubionym daniem z owocami morza jest spaghetti z vongolami i prawdziwkami. Od razu nabrałem ochoty aby to danie przyrządzić. Nie ma zbytniego
Zobacz więcej
Makaron z malzami - to jedno z klasycznych dan neapolitanskich. Robiony w prawie kazdym domu na niedzielny obiad,tradycyjnie jako pierwsze danie na Wigilie Bozego Narodzenia lub kolacje Sylwestrowa.
Zobacz więcej
Próbuję ostatnio różnych połączeń smakowych małży z makaronem. W tym przepisie wykorzystałam vongole. Małe małże o przepysznym smaku. Vongole w sosie z żubrówki z cukinią i pomidorami okazały się
Zobacz więcej
Chyba już nigdy nie zjem ciepłego obiadu. Jeszcze tylko jedno ujęcie, to źle wyostrzone, na tym światło źle pada. A pyszny obiad stygnie… No nareszcie! Patrzę na zdjęcie i ślinka mi cieknie, tak więc
Zobacz więcej
Jeden z najpopularniejszych włoskich klasyków makaronowych. Bazuje głównie na smaku uzyskanym ze skorupiaków więc ilość innych dodatków jest ograniczona. Nie dodajemy do tego makaronu sera. W wersji
Zobacz więcej
Moja ostatnia wizyta u fryzjera zaowocowała nie tylko udaną fryzurą i kolorem włosów ale najfajniejszą zdobyczą dla mnie był właśnie ten przepis, który jest w tytule mojego posta. Otóż czekając
Zobacz więcej
Spaghetti z małżami vongole – w oryginale spaghetti con vongole. Vongole to odmiana małży sercówek, zwanych też małżami Wenus. Są mniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu.
Zobacz więcej
Makaron z owocami morza. Czyste, wyraziste, włoskie smaki. Danie to oryginalnie pochodzi z Wenecji, ale obecnie jest bardzo popularne w całych Włoszech. Jest ono bardzo proste i zawiera tylko kilka
Zobacz więcej
Spaghetii Carbonara Składniki: *makaron nitki *śmietana *żółtka *ser parmezan *sól *pieprz *boczek wędzony *natka pietruszki Sposób przygotowania: Makaron ugotuj na ala dente .Boczek przysmaż na
Zobacz więcej
Praktycznie w każdym zakątku świata można wygrzebać jakiś wykaz potraw, które uznawane są za afrodyzjaki. Ale czy afrodyzjakiem nie jest każdy rodzaj dobrego jedzenia? ;) Wczoraj zaliczyłam niedzielny
Zobacz więcej
Tymczasowo przebywam we Włoszech dlatego postanowiłem wypróbować kilka tutejszych przepisów. Ostatnimi czasy stałem się wielkim fanem owoców morza, a będąc w Italii grzechem jest nie zjeść
Zobacz więcej