spalony garnek

lillesorte
lillesorte Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cosily white kitchen
206 Prostota

206 Prostota 66

0
Brązowy ryż na mleku z tartym jabłkiem, miodowym jogurtem naturalnym, cynamonem i syropem z agawy Dzisiejsze śniadanie przypłaciłam szorowaniem spalonego garnka. Było warto. Środa zapowiada się bardzo Zobacz więcej
5 minut czyli do momentu kiedy stanie się szklisty. Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do wyparowania prawie całej wody. Dodaj mleko i gotuj - stale na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Wsyp Zobacz więcej
ariska
ariska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Ariski
Zupa Cebulowa

Zupa Cebulowa 465

2
. (cebula powinna być skarmelizowana ale nie spalona i uzyskać brązowy kolor) I warto dodać sporo majeranku (ja daję co najmniej 1 łyżkę) bo zupa jest pyszna Ciekawostki : - zamiast gotować wywar Zobacz więcej
czosnek lekko zgniatam i siekam na plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i rozpuszczam masło. Dodaję cebulę, czosnek, liście laurowe i tymianek. Przesmażam całośc, co chwilę mieszając, Zobacz więcej
1 kalafior 1/4 szklanki tahini2 ząbki czosnku oliwa 1/4 łyżeczki kuminu 1 cytryna bulion olej z prażonych orzechów laskowych sól pieprz Kalafior podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Ryż po arabsku

Ryż po arabsku 145

0
Składniki: * garść makaronu nitki * szklanka ryżu * sól * olej W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Ma być go tyle aby zakrył dno. Gdy będzie już gorący wsypujemy makaron i smażymy aż będzie Zobacz więcej
bardziej spalona tym lepiej dodajemy do wywaru. Gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy sól do smaku. Gotujemy jeszcze 30 min. Przelewamy wywar przez drobne sitko. Makaron Zobacz więcej
soczewicę i było jeszcze ok 2-3 centymetrów nad nią. Dorzucam seler i marchew w plastrach. Gotuję aż zmiękną. Trzeba uważać żeby soczewica nie przywarła do dna i nie przypaliła się. A jeśli tak się Zobacz więcej
Chleb ten piekłam pierwszy raz, ale okazał się tak smaczny, że mimo lekko spalonej skórki postanowiłam się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Następnym razem upiekę go na dolnej półce i powinno Zobacz więcej
Pieczemy 20 minut, a następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minut (mieszamy w tym czasie bakłażana dwukrotnie). Zależnie od mocy piekarnika bakłażan może byćgotowy szybciej więc należy Zobacz więcej
minut (mieszamy w tym czasie bakłażana dwukrotnie). Zależnie od mocy piekarnika bakłażan może byćgotowy nieco szybciej więc należy pilnować, żeby się nie przypalił. Powinien być miękki i lekko Zobacz więcej
. Dodać masło, mieszać aż rozpuści się. Na końcu dodać orzechy. Osobiście jestem rozkochana do bólu w sklepowej Nutelli. Nie jem jej oczywiście często, ale jak już się skuszę, to długo nie stoi w Zobacz więcej
. Łyżką cedzakową wyjąć gęstą zawartość. Zmiksować, wlać z powrotem do garnka. Dodać 1/3 szkl. śmietanki. Zagotować. Skropić octem balsamicznym. Grzanki: Bułkę paryską pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mammadeli
Kalafiorowa z serem

Kalafiorowa z serem 203

1
Wspaniała, pożywna zupa. Uzależniająca. Zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas – czemu nie ! A że po zjedzeniu tej pysznej zupy wyruszyliśmy na długi spacer po parku, Zobacz więcej
: Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Możesz dodać łyżkę oliwy aby makaron się nie sklejał. Obierz ząbki czosnku. Przekrój je wzdłuż i usuń zielone środki (nadają goryczki Zobacz więcej
i chilli nie spalone. To wszystko :) Druga doskonałość to kanapka. Wołowina w swoim naturalnym środowisku (musztarda i kwaśny ogórek). Potrzebujesz białego chleba, bitka z obiadu (duszonej wołowiny), Zobacz więcej
zagościć na stole :) Szkoda, że mąż mi uzmysłowił, że dziś post (gdy o 7.18 wychodziłam biegać), cóż... reszta musi być zatem lżejsza. Ale za parę godzin kolos a po treningu chociażby z rozsądku Zobacz więcej
ze szczyptą soli i cukru. Gotować w niej brukselki ok. 2 - 3 minuty, odcedzić i rozkroić na połówki. Warzywa układać rozcięciem do góry, zalać sokiem pomarańczowym i posypać skórką pomarańczową i Zobacz więcej