Jedne z najlepszych pierniczków pod słońcem, które można jeść i jeść, dopóki się nie skończą;). Zauroczyły mnie u Alicji, u Basi i zachorowałam też na taką drewnianą, piękną foremkę. Moje
Zobacz więcej
[SinglePic nie odnaleziony] W końcu przyszedł czas na mój pierwszy deser! Sernik z borówka amerykańską to deser, od którego zaczęła się moja przygoda z pieczeniem, dlatego też własnie ten przepis
Zobacz więcej
Speculoos to belgijska odmiana holenderskich ciasteczek speculaas (lub speculaasje), które zwykle mają kształ figurki z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem np. domkiem, postacią, wiatrakiem
Zobacz więcej
Speculaas to korzenne ciasteczka z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem. Wywodzą się z Holandii, gdzie były pieczone tradycyjnie przed świętem św. Mikołaja. W Belgii ciasteczka te znane są
Zobacz więcej
Speculaas zwane ciasteczkami św. Mikołaja są bardzo dobrzeznane w Holandii. W Niemczech można dostać przepiękne,wykonane z drewna formy do wyciskania tychże słodkości. U Nas w Polsce jest z nimi nieco
Zobacz więcej
To moje drugie podejście do tych korzennych ciasteczek rodem z Holandii. Foremkę dostałam w prezencie już rok temu (Natalko, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję !), i oczywiście zaraz upiekłam pierniczki.
Zobacz więcej
Jak co roku przygotowałam na święta pierniki. Część z nich Synek zabrał na szkolną Wigilię, a reszta zostaje w domu do podjadania i łasuchowania podczas Świąt. Pierniki robię z tego samego
Zobacz więcej
Dzisiaj coś prosto z Belgii, speculoos. Kruche ciasteczka cynamonowe. W Belgii znajdziecie je w każdym domu, na każdym rogu w sklepie czy cukierni lub w kawiarni przy kawie. Ciasteczka robione są na
Zobacz więcej
Przepis na legendarne ciasteczka korzenne pochodzące z Holandii i Belgii. "Speculaas" wychodzą takie same jak w sklepie, tylko z mniej wyraźnym wzorem.
Zobacz więcej
Pewnie są wam dobrze znane! Ciasteczka speculoos, speculaas, speculaasje nazywane różwnież biscoff cookies albo windmill cookies to korzenne kruche ciasteczka popularne w Belgii, Holandii i Niemczech.
Zobacz więcej
Speculaas (speculoos) to belgijskie ciasteczka korzenne o kształcie figurki z wyciśniętym w cieście ornamentem - tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form. W delikatesach (np. Alma) można
Zobacz więcej
Speculaas - ciasteczka korzenne Nazywaneteż ciasteczkami Świętego Mikołaja! W moim domu są one uwielbiane przez wszystkich i mocno kojarzą się ze świętami,kiedy to wujek przywoziłje nam z Niemiec.
Zobacz więcej
Speculaas - tradycyjne holenderskie ciasteczka wypiekane na początku grudnia. To nimi właśnie dzieci obdarowują Św. Mikołaja zostawiając je na talerzyku wraz ze szklanką mleka ;) W Belgii wariant tego
Zobacz więcej
Mówiłam Wam już, że mam najlepszych czytelników na świecie? :) A w każdym razie dwie czytelniczki: Gosię i Anię, które pędem zareagowały na moje pytanie na Facebooku o drewniane foremki do speculoos.
Zobacz więcej
Tak, jak wspominałam - nie mogąc się zdecydować na jedno ciasto pieczone tradycyjnie w Holandii, zdecydowałam się na zrobienie dwóch. Pierwsze - maślane i delikatne już znacie (dla zainteresowanych
Zobacz więcej
Speculaas lub speculaasje według źródła to, ciasteczko korzenne o kształcie figurki z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem, tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form. Nazywane też
Zobacz więcej
Postanowiłam przypomnieć przepis na Speculaas, ponieważ są tego warte - bardzo smaczne i do tego ładnie wyglądają. Robiłam je wyciskając w drewnianej foremce. Uwielbiam tę foremkę. Czeka
Zobacz więcej
Speculoos (speculaas) to kruche ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Holandii. Nazywane są również ciasteczkami św. Mikołaja. Tradycyjnie wypiekane są w drewnianych formach, ja użyłam silikonowej.
Zobacz więcej
Niech magiczna moc Wigilijnego Wieczoru Przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia Żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was Pomyślnością, zdrowiem i szczęściem.
Zobacz więcej
Speculaas (speculoos), kruche, korzenne ciasteczka popularne w Holandii oraz w Belgii. Charakterystycznego smaku nadaje im cukier brązowy oraz przyprawa speculaaskruiden, na którą przepis podawałam w
Zobacz więcej