spirytus rektyfikowany

smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Likier kawowy

Likier kawowy 1126

0
Składniki: 500g mleko skondensowane 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml spirytusu 95% (u mnie rektyfikowany zbożowy kaliski)- ok. 1/2 szklanki 1/2 szklanki cukru Mleko łączymy z cukrem i kawą- Zobacz więcej
poserbaby
poserbaby Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Planet Kitchen
Likier Czereśniowy

Likier Czereśniowy 420

1
Likier Czereśniowy dodane: 22 June 2012 Składniki: 1 kilo czereśni 1 szkl. wódki 1 szkl. amaretto 1/2 szkl. spirytusu rektyfikowanego (min 70% alkoholu) 2 szkl. cukru Wykonanie: Opłucz czereśnie pod Zobacz więcej
i odstawienie na kolejne 2 tygodnie III etap: przefiltrowanie i odstawienie na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała No to przystępujemy do pierwszego etapu: Składniki (ilość można podwoić): 700 g Zobacz więcej
KobietaGotuje
KobietaGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kobieta Gotuje
Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa 15375

6
"przegryzła". Składniki: 1 l spirytusu rektyfikowanego (95%) 1 l niegazowanej wody mineralnej 1 szklanka cukru 1 duża łyżka miodu 9 cytryn Przygotowanie: Cytryny szorujemy, parzymy wrzątkiem i jak Zobacz więcej
Piece Of Food
Piece Of Food Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piece Of Food
Cytrynówka

Cytrynówka 390

2
Robiąc ostatnio pączki używałam spirytusu rektyfikowanego. Jako że do pączków zużyłam tylko dwie duże łyżki to stwierdziłam, że resztę spirytusu muszę jakoś zagospodarować. Przyjeżdżali do nas goście Zobacz więcej
dagooshya
dagooshya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Culinary Art
Porzeczkówka

Porzeczkówka 200

1
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Do Zobacz więcej
A dokładniej: likier jajeczno - śmietanowy. Zmodyfikowałam przepis dodając więcej śmietany i wyszedł pyszny, delikatny ajerkoniak z wyczuwalną nutką wanilii. Przepis z dedykacją dla mojej Mamy, która Zobacz więcej
KlaudiaIgielska
KlaudiaIgielska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Do what you want to do
Oponki

Oponki 129

0
smietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka spirytusu rektyfikowanego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 0,5 kg mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki wyżej wymienione Zobacz więcej
Przed chwilą podzieliłam się z Wami przepisem na Oponki (KLIK), a teraz coś co chyba smakuje mi bardziej - faworki!!! Mam nadzieje, że przepisy się przydadzą! Nie żałujcie sobie jutro słodkości! Raz w Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Pigwówka

Pigwówka 6518

1
%) 0,5 l. spirytusu rektyfikowanego 0,4 kg miodu Owoce trzeba pokroić w ćwiartki i pozbawić pestek. Zalać mieszaniną wódki i spirytusu i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlewa się nastaw i na Zobacz więcej
Najlepsze owoce lata tak szybko znikają, dlatego trzeba w porę je wykorzystać. Teraz jest zdecydowanie najlepszy moment na nalewkę z czarnej porzeczki. Już dziś zajrzycie do warzywniaka lub na Zobacz więcej
miodu wzrastają aż dwukrotnie, jeżeli jest on rozpuszczony w płynie. Zapobiega próchnicy zębów. Nalewka miętowa (przepis na 1,25 l) -dwie garście listków mięty -500 ml spirytusu rektyfikowanego -sok Zobacz więcej
Składniki Biszkopt jajka - 6 średnich cukier puder - 1 i 1/2 szklanki mąka pszenna - 2/3 szklanki mąka ziemniaczana - 2/3 szklanki Krem śmietana kremówka 36% - 600 ml mascarpone - 500 gram cukier Zobacz więcej
Jack Nicholson, lepiej późno niż później. Do nalewki potrzebujemy: 15 orzechów laskowych 2 szklanek wody 2 szklanek spirytusu rektyfikowanego (96%) szklanki cukru laski wanilii 2 ziarenek ziela Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Żurawinówka

Żurawinówka 2080

2
stopniu nieprzejrzysta, ale nie przeszkadza to cieszyć się tym trunkiem. Mój przepis to efekt eksperymentów i nie ukrywam, że może być może istnieje jego lepsza wersja, zachęcam zatem do robienia Zobacz więcej
zbyt mocnych alkoholi przygotujcie ajerkoniak z większej ilości żółtek. Ajerkoniak można pić solo, ale również idealnie komponuje się jako dodatek do kawy, lodów i innych deserów. SKŁADNIKI: 200 ml Zobacz więcej
niesłodzonego (około 500ml) Od 200 do 250 ml spirytusu rektyfikowanego odrobinka octu i waciki kosmetyczne do wytarcia jajek pusta butelka – wymyta i osuszona Uwaga: Co do ilości spirytusu – podałam Zobacz więcej
ml spirytusu rektyfikowanego (95%) kawałek cynamonu kawałek obranego świeżego imbiru 2 łyżki suszonych płatków dzikiej róży 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 goździków 8 suszonych owoców Zobacz więcej
Gośka
Gośka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka i motyka
Nalewkowe ABC

Nalewkowe ABC 110

0
są dojrzałe owoce, nawet bardzo dojrzałe :) Owoce należy najpierw wypłukać a dopiero później drylować lub usuwać ogonki (szkoda soku, który wypłuczemy z wodą) Osobiście lubię nalewki mocne dlatego Zobacz więcej
(ale tu uwaga – limoncello jest mocnym alkoholem!). Składniki: 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%) 05,l wody 300-500 g Zobacz więcej