spirytus rektyfikowany

smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Likier kawowy

Likier kawowy 1508

0
Składniki: 500g mleko skondensowane 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml spirytusu 95% (u mnie rektyfikowany zbożowy kaliski)- ok. 1/2 szklanki 1/2 szklanki cukru Mleko łączymy z cukrem i kawą- Zobacz więcej
poserbaby
poserbaby Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Planet Kitchen
Likier Czereśniowy

Likier Czereśniowy 422

2
Likier Czereśniowy dodane: 22 June 2012 Składniki: 1 kilo czereśni 1 szkl. wódki 1 szkl. amaretto 1/2 szkl. spirytusu rektyfikowanego (min 70% alkoholu) 2 szkl. cukru Wykonanie: Opłucz czereśnie pod Zobacz więcej
i odstawienie na kolejne 2 tygodnie III etap: przefiltrowanie i odstawienie na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała No to przystępujemy do pierwszego etapu: Składniki (ilość można podwoić): 700 g Zobacz więcej
KobietaGotuje
KobietaGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kobieta Gotuje
Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa 16066

6
Nalewka cytrynowa jest idealnym alkoholem dla smakoszy kwaśnych smaków, ma przepyszny smak, rozgrzewa i zdecydowanie poprawia humor. Jest to popularna nalewka, którą można przygotować w ostatniej Zobacz więcej
Piece Of Food
Piece Of Food Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piece Of Food
Cytrynówka

Cytrynówka 493

2
Robiąc ostatnio pączki używałam spirytusu rektyfikowanego. Jako że do pączków zużyłam tylko dwie duże łyżki to stwierdziłam, że resztę spirytusu muszę jakoś zagospodarować. Przyjeżdżali do nas goście Zobacz więcej
dagooshya
dagooshya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Culinary Art
Porzeczkówka

Porzeczkówka 209

1
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Do Zobacz więcej
A dokładniej: likier jajeczno - śmietanowy. Zmodyfikowałam przepis dodając więcej śmietany i wyszedł pyszny, delikatny ajerkoniak z wyczuwalną nutką wanilii. Przepis z dedykacją dla mojej Mamy, która Zobacz więcej
KlaudiaIgielska
KlaudiaIgielska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Do what you want to do
Oponki

Oponki 132

0
smietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka spirytusu rektyfikowanego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 0,5 kg mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki wyżej wymienione Zobacz więcej
Przed chwilą podzieliłam się z Wami przepisem na Oponki (KLIK), a teraz coś co chyba smakuje mi bardziej - faworki!!! Mam nadzieje, że przepisy się przydadzą! Nie żałujcie sobie jutro słodkości! Raz w Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Pigwówka

Pigwówka 6574

1
Pigwowiec nigdy nie budził moich pozytywnych uczuć. Gdy byłem nastolatkiem moja Matka namiętnie pijała czarną herbatę nim aromatyzowaną. Smakowała obrzydliwie, choć Rodzicielka uparcie tego nie Zobacz więcej
Najlepsze owoce lata tak szybko znikają, dlatego trzeba w porę je wykorzystać. Teraz jest zdecydowanie najlepszy moment na nalewkę z czarnej porzeczki. Już dziś zajrzycie do warzywniaka lub na Zobacz więcej
Witajcie Kochani. :) Dzisiejszy wpis jest dla osób lubiących ziółka ;) a konkretniej miętę. Ma piękny, oliwkowy kolor. Nalewka miętowa jest wspaniale rozgrzewająca i idealna na przeziębienie. Jedna Zobacz więcej
Składniki Biszkopt jajka - 6 średnich cukier puder - 1 i 1/2 szklanki mąka pszenna - 2/3 szklanki mąka ziemniaczana - 2/3 szklanki Krem śmietana kremówka 36% - 600 ml mascarpone - 500 gram cukier Zobacz więcej
Jack Nicholson, lepiej późno niż później. Do nalewki potrzebujemy: 15 orzechów laskowych 2 szklanek wody 2 szklanek spirytusu rektyfikowanego (96%) szklanki cukru laski wanilii 2 ziarenek ziela Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Żurawinówka

Żurawinówka 2139

2
stopniu nieprzejrzysta, ale nie przeszkadza to cieszyć się tym trunkiem. Mój przepis to efekt eksperymentów i nie ukrywam, że może być może istnieje jego lepsza wersja, zachęcam zatem do robienia Zobacz więcej
zbyt mocnych alkoholi przygotujcie ajerkoniak z większej ilości żółtek. Ajerkoniak można pić solo, ale również idealnie komponuje się jako dodatek do kawy, lodów i innych deserów. SKŁADNIKI: 200 ml Zobacz więcej
Już od dawna przymierzałam się aby zaproponować wam na blogu coś słodkiego – dla dorosłych i w końcu nadarzyła się ku temu okazja.Bardzo lubiła go moja mamusia i zawsze mówiła, że jest to przysmak na Zobacz więcej
ml spirytusu rektyfikowanego (95%) kawałek cynamonu kawałek obranego świeżego imbiru 2 łyżki suszonych płatków dzikiej róży 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 goździków 8 suszonych owoców Zobacz więcej
Gośka
Gośka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka i motyka
Nalewkowe ABC

Nalewkowe ABC 114

0
są dojrzałe owoce, nawet bardzo dojrzałe :) Owoce należy najpierw wypłukać a dopiero później drylować lub usuwać ogonki (szkoda soku, który wypłuczemy z wodą) Osobiście lubię nalewki mocne dlatego Zobacz więcej
(ale tu uwaga – limoncello jest mocnym alkoholem!). Składniki: 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%) 05,l wody 300-500 g Zobacz więcej