spód szarlotki zakalec

Drugie wcielenie zakalca, czyli tarta bananowo- krówkowa Jak już wspomniałam we wcześniejszym poście,na święta miałam robić mazurka. Z ciasta wyszedł mi zakalec, więc przerobiłam część tego zakalca na Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Trochę inna szarlotka

Trochę inna szarlotka 298

0
Pyszna! Inna, bo jabłka do tej szarlotki nie są wcześniej przesmażane, a ciasto zalewa się masą z jajek, budyniu i mleka. Całość smakuje wspaniale! Ciasto jest chrupiące, jabłka rozpływają się w Zobacz więcej
Tak wiem, nie powinnam aż tak zachwalać własnych wypieków, ale jest na prawdę wspaniała, lepsza nawet niż szarlotka z Caffe Anioł :) To na pewno zasługa mojego pomocnika Olka, który ewidentnie Zobacz więcej
Szarlotka niby proste ciasto, ale może właśnie jednak ciasto nie wyjść. Albo zakalec, albo za twarde. Wiem coś o tym bo nieraz się nacięłam. I czekałam na dzień, aż znajdę taki przepis który po Zobacz więcej
Luki93sc
Luki93sc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Full smaku
Jabłecznik

Jabłecznik 401

3
: Ważne aby przesmażone jabłka nie były zbyt mokre bo zrobi nam się zakalec w jabłeczniku . Ciasto wyrabiamy szybko aby margaryna całkiem się nie rozpuściła. Przed wyłożeniem jabłek spód ciasta można Zobacz więcej
wyłożonej papierem do pieczenia blachy, należy zetrzeć połowę kruchego ciasta i równomiernie rozłożyć (doradzam podpiec spód przez ok 10 minut w nagrzanym piekarniku, w innym wypadku może się zdarzyć Zobacz więcej
mące. Do gryczanej wersji zatem świetnie pasują śliwki lub jabłka. Gryczaną szarlotkę też wspominam ze smakiem, więc kiedyś Wam ją zaprezentuję. Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 250g mąki Zobacz więcej
soczyste możecie pominąć dodawanie skrobi ziemniaczanej. Ale delikatesy, które wybrałam mają bardzo dużo soku i nie chciałam, żeby z ciasta powstał zakalec. Mąką wchłonie nadmiar płynu i nie będzie Zobacz więcej
gastronomygo
gastronomygo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
p&p
Tradycyjna szarlotka ;)

Tradycyjna szarlotka ;) 175

0
Hejka! Ostatnio ( mam na myśli dokładnie wczoraj ) miałam rozkminę na temat wspólnego gotowania. Naszły mnie takie myśli podczas pracy całej rodziny przy produkcji niepozornej szarlotki. Podczas gdy Zobacz więcej
ciastem tego rodzaju jest apple pie, czyli rodzaj szarlotki :) Ja swój pie upiekłam z rabarbarem, bazując na przepisie Dorotus. Poniżej podaję wersję z moimi niewielkimi zmianami. Osobno zapiekłam Zobacz więcej
cienką warstwą lekko podgrzanej marmolady. W pieczonej w prodiżu szarlotce nie powinien powstać zakalec jeśli podduszone z cukrem jabłka nałożymy na lekko podpieczony kruchy spód; Zanim polukrujemy Zobacz więcej
To ciasto które pokazuje nam jak wiele może zmienić odrobina aromatycznej przyprawy , leżakowanie – jest najlepsze na drugi, trzeci dzień a także pyszna słodka śmietana. Szarlotkę królewską Zobacz więcej
wpadłam na pomysł, żeby zrobić tak, jak przy szarlotce ucieranej – gęsty spód, jabłka, rozrzedzone ciasto na wierzch. I do tego wierzchniego można dodać wiórków kokosowych. A pomyślałam to wszystko Zobacz więcej
. Nastepnego dnia spód lekko twardnieje, ale przez to robi się jeszcze lepsze. Tata niemalże ze łzami w oczach wiózł mnie do szkoły, żebym oddała ciasto. Podsumował to tak: "To nam zostaw, a im oddaj Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
Aksamitna szarlotka

Aksamitna szarlotka 100

1
Przepis na tę szarlotkę znalazłam w jakiejś amerykańskiej gazecie o gotowaniu i niestety nie zapamiętałam jej tytułu. Wydaje mi się, że było to Cook's Illustrated, ale nie dam sobie ręki uciąć. Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Szarlotka tradycyjna

Szarlotka tradycyjna 181

0
na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt wielkości dna blaszki. Spód układamy na papierze do pieczenia. Podpiekamy go w piekarniku, w 180st. ok. 15 minut, wtedy nam ładnie wyrośnie i unikniemy Zobacz więcej
Zadałam pytanie: czym się różni szarlotka od jabłecznika, to się dowiedziałam, że szarlotka jest na kruchym spodzie. Zatem wersja dietetyczna, którą opracowałam i upiekłam jest na kruchym spodzie. Zobacz więcej
gdy człowiek się śpieszy, a ja śpieszę się wiecznie, cieszę się że jest chłodno. Trik I:Wyłożenie gorących jabłek na zimny spód spowoduje tzw. zakalec. Jabłka muszą mieć temperaturę pokojową. Powinny Zobacz więcej
tą drugą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;) a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go Zobacz więcej
To najszybsze ciasto jakie znam i najłatwiejsze do zrobienia. Nie może wyjść zakalec więc śmiało zawsze gdy spodziewacie się "niespodziewanych" gości ;) możecie przygotować właśnie tę wersję szarlotki Zobacz więcej