spód szarlotki zakalec

{{headerMessage}}
Drugie wcielenie zakalca, czyli tarta bananowo- krówkowa Jak już wspomniałam we wcześniejszym poście,na święta miałam robić mazurka. Z ciasta wyszedł mi zakalec, więc przerobiłam część tego zakalca na Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Trochę inna szarlotka

Trochę inna szarlotka 322

0
{{headerMessage}}
Pyszna! Inna, bo jabłka do tej szarlotki nie są wcześniej przesmażane, a ciasto zalewa się masą z jajek, budyniu i mleka. Całość smakuje wspaniale! Ciasto jest chrupiące, jabłka rozpływają się w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak wiem, nie powinnam aż tak zachwalać własnych wypieków, ale jest na prawdę wspaniała, lepsza nawet niż szarlotka z Caffe Anioł :) To na pewno zasługa mojego pomocnika Olka, który ewidentnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szarlotka niby proste ciasto, ale może właśnie jednak ciasto nie wyjść. Albo zakalec, albo za twarde. Wiem coś o tym bo nieraz się nacięłam. I czekałam na dzień, aż znajdę taki przepis który po Zobacz więcej
Luki93sc
Luki93sc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Full smaku
Jabłecznik

Jabłecznik 441

3
{{headerMessage}}
: Ważne aby przesmażone jabłka nie były zbyt mokre bo zrobi nam się zakalec w jabłeczniku . Ciasto wyrabiamy szybko aby margaryna całkiem się nie rozpuściła. Przed wyłożeniem jabłek spód ciasta można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyłożonej papierem do pieczenia blachy, należy zetrzeć połowę kruchego ciasta i równomiernie rozłożyć (doradzam podpiec spód przez ok 10 minut w nagrzanym piekarniku, w innym wypadku może się zdarzyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mące. Do gryczanej wersji zatem świetnie pasują śliwki lub jabłka. Gryczaną szarlotkę też wspominam ze smakiem, więc kiedyś Wam ją zaprezentuję. Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 250g mąki Zobacz więcej
Co Gotuje Kasia
Co Gotuje Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co Gotuje Kasia
Niedzielna szarlotka

Niedzielna szarlotka 41

0
{{headerMessage}}
Pewnej słonecznej, ciepłej niedzieli poczuliśmy przeogromną chęć zjedzenia szarlotki. Wydaje się, że nie ma problemu: szarlotka to najpopularniejsze, najprostsze ciasto, a składniki są zawsze łatwo Zobacz więcej
gastronomygo
gastronomygo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
p&p
Tradycyjna szarlotka ;)

Tradycyjna szarlotka ;) 178

0
{{headerMessage}}
Hejka! Ostatnio ( mam na myśli dokładnie wczoraj ) miałam rozkminę na temat wspólnego gotowania. Naszły mnie takie myśli podczas pracy całej rodziny przy produkcji niepozornej szarlotki. Podczas gdy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciastem tego rodzaju jest apple pie, czyli rodzaj szarlotki :) Ja swój pie upiekłam z rabarbarem, bazując na przepisie Dorotus. Poniżej podaję wersję z moimi niewielkimi zmianami. Osobno zapiekłam Zobacz więcej
katarzyna_sar
katarzyna_sar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia na 5
Porady kulinarne - nr. 2

Porady kulinarne - nr. 2  190

0
{{headerMessage}}
cienką warstwą lekko podgrzanej marmolady. W pieczonej w prodiżu szarlotce nie powinien powstać zakalec jeśli podduszone z cukrem jabłka nałożymy na lekko podpieczony kruchy spód; Zanim polukrujemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To ciasto które pokazuje nam jak wiele może zmienić odrobina aromatycznej przyprawy , leżakowanie – jest najlepsze na drugi, trzeci dzień a także pyszna słodka śmietana. Szarlotkę królewską Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wpadłam na pomysł, żeby zrobić tak, jak przy szarlotce ucieranej – gęsty spód, jabłka, rozrzedzone ciasto na wierzch. I do tego wierzchniego można dodać wiórków kokosowych. A pomyślałam to wszystko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Nastepnego dnia spód lekko twardnieje, ale przez to robi się jeszcze lepsze. Tata niemalże ze łzami w oczach wiózł mnie do szkoły, żebym oddała ciasto. Podsumował to tak: "To nam zostaw, a im oddaj Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
Aksamitna szarlotka

Aksamitna szarlotka 102

1
{{headerMessage}}
Przepis na tę szarlotkę znalazłam w jakiejś amerykańskiej gazecie o gotowaniu i niestety nie zapamiętałam jej tytułu. Wydaje mi się, że było to Cook's Illustrated, ale nie dam sobie ręki uciąć. Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Szarlotka tradycyjna

Szarlotka tradycyjna 187

0
{{headerMessage}}
na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt wielkości dna blaszki. Spód układamy na papierze do pieczenia. Podpiekamy go w piekarniku, w 180st. ok. 15 minut, wtedy nam ładnie wyrośnie i unikniemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zadałam pytanie: czym się różni szarlotka od jabłecznika, to się dowiedziałam, że szarlotka jest na kruchym spodzie. Zatem wersja dietetyczna, którą opracowałam i upiekłam jest na kruchym spodzie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto Czym różni się szarlotka od jabłecznika ? Otóż tym , że do szarlotki jabłka prażymy i mocno doprawiamy korzennymi przyprawami, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tą drugą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;) a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To najszybsze ciasto jakie znam i najłatwiejsze do zrobienia. Nie może wyjść zakalec więc śmiało zawsze gdy spodziewacie się "niespodziewanych" gości ;) możecie przygotować właśnie tę wersję szarlotki Zobacz więcej