spożycie węglowodanów

Stawiamy dziś trudną i niewygodną tezę: Hodowla zwierząt odgrywa jedną z głównych ról w globalnym ociepleniu i prowadzi do degradacji środowiska. Nie zatrzymamy globalnego ocieplenia bez zmiany naszej Zobacz więcej
Dziś przedstawię Wam moje główne źródła węglowodanów. Ponieważ mam problemy z tarczycą, ograniczam gluten do minimum, tak więc wybieram produkty naturalnie go pozbawione. Przedstawione poniżej, są Zobacz więcej
Moje paleo trwa już grubo ponad rok. W tym czasie długo radziłam sobie na praktycznie głodowych dziennych dawkach węglowodanów. Nie ukrywam, że nie czułam sięz tym źle. Coraz częściej jednak czuję, że Zobacz więcej
Coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa.Osobiście bardzo się z tego cieszę ponieważ jemy go zdecydowanie za dużo. Czy naprawdę potrzebujemy aż tyle mięsa? Mięso zawsze było synonimem luksusu. Zobacz więcej
Gomasio to doskonały sposób na ograniczenie spożycia soli, której nadmierne spożycie powoduje wzrost ciśnienia krwi. Składa się głownie z sezamu a dodatek glonów potęguje tylko jego wartości odżywcze. Zobacz więcej
Zawartosc weglowodanow w wybranych produktach U dietetyków strona dla każdego kto chce poznać dietetykę od kuchni Prawidłowe żywienie Zmierz się Normy Jak ocenić swoją dietę? Techniki kulinarne Zobacz więcej
Problem zbyt niskiego spożycia białka, prędzej czy później dotyka większości roślinożerców. Wcale nie potrzebujemy go tak dużo, jak wydaje się mięsożercom, ale w sytuacji kiedy np. chcemy pozbyć się Zobacz więcej
Bazując na lekturze listów od Was mogłabym napisać książkę na temat stosowanych przez Was przeróżnych "modnych" diet, tendencji, zasłyszanych teorii i koleżeńskich porad. Bardzo często pytacie o Zobacz więcej
Każdy ma w życiu jakieś szczególne chwile, wspomnienia, historie, które nosi w sercu. I każdy ma coś ulubionego. Każdy coś innego. Ale w życiu BIEGACZY jest taki czas, gdy wszyscy chcą tego samego. Zobacz więcej
Co właściwie znaczy stwierdzenie, że „staram się ograniczać węglowodany” ? U mnie zdecydowanie oznacza ono, że nie byłabym w stanie całkowicie z nich zrezygnować. To dla mnie bezsensowna katorga, bo Zobacz więcej
Już jutro czeka mnie kolejne biegowe wyzwanie, sztafeta maratońska Accreo EKIDEN , dlatego też już dziś odrobina węglowodanów w postaci makaronu Carbonara. Przepis znalazłam na stronie kuchnialidla.pl Zobacz więcej
Ponieważ marzec jest miesiącem zdrowego odżywiania i obiecałam wam zdrowsze posty dziś postanowiłam napisać trzy zdania o węglowodanach. Dlaczego są ważne w naszej diecie ? Dlatego, że są jedynym Zobacz więcej
Już jakiś czas temu zwróciłam uwagę na budynie niskowęglowodanowe, bez cukru i bez tłuszczu Jell-O. Do wyboru jest bardzo dużo smaków, zarówno takie 'zwyczajne', jak waniliowy czy bananowy, jak i Zobacz więcej
Do dań podwójnie nabuzowanych węglowodanami chyba wszystkie kobiety podchodzą z dużą dozą dystansu. Może dla niektórych to bariera nie do przejścia. Wszak w dobie diet białkowych węglowodany to Zobacz więcej
Co oznaczają te enigmatyczne literki postawione w tytule? Nie, to wcale nie jest nazwa żadnej śmiertelnej choroby. Otóż to angielski skrót od High Carb Low Fat Vegan, a na polski język z kolei Zobacz więcej
Moi drodzy :) Ostatnimi czasy obserwuję ogromne zainteresowanie moim postem na temat otrębów. Widzę to zarówno w statystykach, pozycji w google (wpiszcie "otręby" - mój post wyświetla się już na 3 Zobacz więcej
Często słyszy się, że najlepszym źródłem węglowodanów w diecie sportowca jest ryż. Tylko ryż! Jedz ryż, a będziesz piękny, umięśniony, jedz ryż zarówno na masie i na redukcji! Faktycznie, ryż Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis to dwa przepisy w jednym a do tego sygnał o dwóch produktach, które chciałabym Wam wkrótce przybliżyć. Makaron należy do takich produktów, które lubią wszyscy - nie znam nikogo (a Wy?) Zobacz więcej
/przepis (w pełni recyklingowy!) Zaczynamy od przygotowania daktelli - zalewamy daktyle (w moim przypadku 300g - wyszedł mały słoiczek, na sucho pół małego garnka) wrzątkiem (tym razem cały garnuszek, Zobacz więcej
To również zakup ze strony guiltfree.pl Składniki: - pół opakowania "Chleba Adama" Do przygotowania 7 bułek zużyłam 1/2 gotowej mieszanki chleba (180 g), 1/2 opakowania dołączonych do opakowania Zobacz więcej