staropolski piernik dojrzewający cz 1

Wszyscy w koło już pierniczą...ups, to znaczy...piernikują ;-) No to oczywiście ja nie mogę zostać w tyle i tak jak koleżanki i koledzy ze znajomych Blogów, wzięłam się trzy dni temu, za przygotowanie Zobacz więcej
Wiem, że do świąt jeszcze trochę czasu, ale dzisiaj chciałbym Wam przedstawić cudowny przepis na piernik staropolski długo dojrzewający. Zapraszam :) U mnie w domu piernika się nie piekło. Nie było Zobacz więcej
wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. Zobacz więcej
W dawnej Polsce piernik świąteczny zaczynało się piec grubo miesiąc wcześniej, przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Ciasto powinno bowiem leżakować przez okres co najmniej trzech tygodni. Zobacz więcej
Przepis na ten piernik pochodzi z tajnego notatnika mojej mamy. Ciasto musi dojrzewać minimum 30 dni, więc najwyższy czas wziąć się do roboty ;-) Ja je uwielbiam, bo pachnie nieziemsko i rozpływa się Zobacz więcej
Nadszedł czas na wyłożenie mojego dojrzałego już ciasta na stolnicę. Nie, nie urosły ciastu nóżki i nie, nie wyszło z mojego garnka i nie, nie spleśniało (to do niedowiarków). Wręcz przeciwnie. Ciasto Zobacz więcej
Zapraszam wszystkich chętnych do wspólnego pieczenia pierników staropolskich. Piernik taki dojrzewa kilka tygodni i wymaga czterech etapów przygotowania ale gwarantuję – smak wynagrodzi wszystkie Zobacz więcej
Piernik staropolski to piernik długo dojrzewający. Ciasto na nie trzeba zrobić 3-4 tygodnie przed świętami. Przepis na ten piernik jest dość prosty i raczej wszędzie taki sam. Typowy klasyk. Część Zobacz więcej
Do Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * Zobacz więcej
, nie było czuć zapachu. Surowe dojrzewające ciasto ma konsystencję plasteliny. Jest gęste i przybiera ciemny kolor. Aromat zaczyna się roznosić, gdy ciasto nieco się ogrzeje. Pozostaje nam przystąpić Zobacz więcej
Myślę,że to już ostatni dzwonek na dojrzewający piernik staropolski.Jeśli jeszcze teraz go nastawicie to z powodzeniem będzie gotowy na same Święta Bożego Narodzenia.Nastawiamy go teraz,chowamy do Zobacz więcej
ciasteczka Szwajcarskie ciasteczka miodowe Tirggel- przepis II Trójwymiarowe ciasteczka bałwanki Mini mince pies Piernik Staropolski, dojrzewający Krajanka pomarańczowo- migdałowa Ciasto Snikers Zobacz więcej
To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę piernik jeden lub dwa a z reszty Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Piernik staropolski

Piernik staropolski 132

0
Mój piernik jest już zwiastunem zbliżających się świąt. Piszę o nim już teraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc Zobacz więcej
Bardzo pyszny, miękki piernik staropolski, domowy. Przełożony powidłami wieloowocowymi i masą z orzechów. Warto czekać tyle czasu aby zjeść to pyszne ciacho. SKŁADNIKI NA Zobacz więcej
Zapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Piernik Staropolski

Piernik Staropolski 103

0
Ciasto na Piernik Staropolski zagniata się 4 do 6 tygodni przed Świętami. Przez ten czas dojrzewa, z płynnej masy robi się nieco twardszy. Wypieka się 3-4 dni przed podaniem, aby nabrał miękkości. Zobacz więcej
Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam Zobacz więcej
Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest Zobacz więcej
Moi Drodzy. Pytacie mnie w mailach, czy na dojrzewający piernik staropolski jest jeszcze czas. Odpowiadam, że, niestety, jest już za późno. Żałujecie i prosicie o pomoc, bo chcecie cieszyć się w Zobacz więcej