staropolski piernik dojrzewający cz 1

{{headerMessage}}
Wszyscy w koło już pierniczą...ups, to znaczy...piernikują ;-) No to oczywiście ja nie mogę zostać w tyle i tak jak koleżanki i koledzy ze znajomych Blogów, wzięłam się trzy dni temu, za przygotowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiem, że do świąt jeszcze trochę czasu, ale dzisiaj chciałbym Wam przedstawić cudowny przepis na piernik staropolski długo dojrzewający. Zapraszam :) U mnie w domu piernika się nie piekło. Nie było Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W dawnej Polsce piernik świąteczny zaczynało się piec grubo miesiąc wcześniej, przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Ciasto powinno bowiem leżakować przez okres co najmniej trzech tygodni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na ten piernik pochodzi z tajnego notatnika mojej mamy. Ciasto musi dojrzewać minimum 30 dni, więc najwyższy czas wziąć się do roboty ;-) Ja je uwielbiam, bo pachnie nieziemsko i rozpływa się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nadszedł czas na wyłożenie mojego dojrzałego już ciasta na stolnicę. Nie, nie urosły ciastu nóżki i nie, nie wyszło z mojego garnka i nie, nie spleśniało (to do niedowiarków). Wręcz przeciwnie. Ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam wszystkich chętnych do wspólnego pieczenia pierników staropolskich. Piernik taki dojrzewa kilka tygodni i wymaga czterech etapów przygotowania ale gwarantuję – smak wynagrodzi wszystkie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Piernik staropolski to piernik długo dojrzewający. Ciasto na nie trzeba zrobić 3-4 tygodnie przed świętami. Przepis na ten piernik jest dość prosty i raczej wszędzie taki sam. Typowy klasyk. Część Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, nie było czuć zapachu. Surowe dojrzewające ciasto ma konsystencję plasteliny. Jest gęste i przybiera ciemny kolor. Aromat zaczyna się roznosić, gdy ciasto nieco się ogrzeje. Pozostaje nam przystąpić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Myślę,że to już ostatni dzwonek na dojrzewający piernik staropolski.Jeśli jeszcze teraz go nastawicie to z powodzeniem będzie gotowy na same Święta Bożego Narodzenia.Nastawiamy go teraz,chowamy do Zobacz więcej
anahitka9
anahitka9 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Caketime
Słodkie przepisy na Święta 2013

Słodkie przepisy na Święta 2013 539

0
{{headerMessage}}
ciasteczka Szwajcarskie ciasteczka miodowe Tirggel- przepis II Trójwymiarowe ciasteczka bałwanki Mini mince pies Piernik Staropolski, dojrzewający Krajanka pomarańczowo- migdałowa Ciasto Snikers Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę piernik jeden lub dwa a z reszty Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Piernik staropolski

Piernik staropolski 156

0
{{headerMessage}}
Mój piernik jest już zwiastunem zbliżających się świąt. Piszę o nim już teraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo pyszny, miękki piernik staropolski, domowy. Przełożony powidłami wieloowocowymi i masą z orzechów. Warto czekać tyle czasu aby zjeść to pyszne ciacho. SKŁADNIKI NA Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Piernik Staropolski

Piernik Staropolski 112

0
{{headerMessage}}
Ciasto na Piernik Staropolski zagniata się 4 do 6 tygodni przed Świętami. Przez ten czas dojrzewa, z płynnej masy robi się nieco twardszy. Wypieka się 3-4 dni przed podaniem, aby nabrał miękkości. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam Zobacz więcej
elanowakowska
elanowakowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
salonik smaków
Piernik staropolski

Piernik staropolski 36

0
{{headerMessage}}
Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest Zobacz więcej
Aleex
Aleex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W mojej kuchni
Piernik tygodniowy wg Aleex

Piernik tygodniowy wg Aleex 328

0
{{headerMessage}}
Moi Drodzy. Pytacie mnie w mailach, czy na dojrzewający piernik staropolski jest jeszcze czas. Odpowiadam, że, niestety, jest już za późno. Żałujecie i prosicie o pomoc, bo chcecie cieszyć się w Zobacz więcej