starter

O wegańskich produktach probiotycznych pisałam na blogu już kilka razy. Było już o: jogurcie owsianym(z którego można zrobić np. chłodnik lub czekoladowy deser), kefirze z wody kokosowej, Zobacz więcej
gukinga
gukinga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszny blog kulinarny
Szprotka starter

Szprotka starter 273

Szprotka starter to aromatyczna przystawka na jeden kęs :) połączenie wędzonej ryby i serka ogórkowo-ziołowego to bardzo wyrazista smakowo para ;) Szprotka starter Składniki: 8 krążków chleba Zobacz więcej
okruchy-smaku
okruchy-smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Okruchy smaku
Starter poranny

Starter poranny 37

Startery są uwielbiane w moim domu. Jemy je przed “śniadaniem głównym” nie ma w tym żadnego uzasadnienia, tak już jest i już Latem robimy startery zimne, od jesieni po późną wiosnę gorące, zawsze wg Zobacz więcej
U mnie zawsze wszystko odwrotnie. Mini przekąski tzw. startery królują nie w karnawale a w sezonie grillowania . Po prostu bardziej mi pasują. Z natury jestem niecierpliwa i gdyby mi przyszło siedzieć Zobacz więcej
Zakwas to rodzaj dzikich drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Zakwas to naturalne drożdże więc ich działanie jest o wiele słabsze niż ich kupnych Zobacz więcej
Smakuje jak bardzo zimne bananowe mleko. Lubię je, bo nie czuć przesłodzonego smaku bananów, bo wszystko się ładnie bilansuje. Wspaniały początek dnia! Bananowy starter banan szklanka mleka Zobacz więcej
Anula
Anula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anula's Kitchen
Starter for the sourdough bread...

Starter for the sourdough bread... 13

First some theory: "Fermentation starters (called simply starters within the corresponding context) are preparations to assist the beginning of the fermentation process in preparation of various foods Zobacz więcej
ggosiaczek_80
ggosiaczek_80 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne fochy Gochy
Jagodowy starter

Jagodowy starter 26

Miały być poranne jagodzianki, które chodzą za mną od kliku dni, ale z racji tropikalnego upału odpuściłam sobie podnoszenie temperatury dodatkową pracą piekarnika. W zamian zaserwowałam jagodowy Zobacz więcej
I don't consider myself a bread expert by no means but I finally decided to write about my everyday bread after I had some many requests from my guests. Most of them asked if recipe for the bread I Zobacz więcej
Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek Zobacz więcej
Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty. Podstawą jest najzwyklejszy chleb Zobacz więcej
Składniki (na dwa bochenki a 20 cm): 280 g mąki chlebowej 200 g mąki razowej 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant) 50 g cukru 7 g soli 10 g mleka pełnego w proszku 60 g jajek (mniej więcej Zobacz więcej
Szalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb może nie wyrósł tak bardzo, jak typowy Zobacz więcej
Czemu połączyłam arbuz z kawiorem ? Bo ładnie wygląda ? A tak poważnie to przypadek, a w zasadzie podglądanie zdjęć kulinarnych . Z tego co udało mi się zrozumieć gdzieś - ktoś podawał podobne kostki Zobacz więcej
Kolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Zobacz więcej
Były sobie czasy, że rzadko zdarzał się taki tydzień, by nic mi się w szafce ni kisiło. A to marchewka, a to seler, albo chociaż trochę kapusty. Potem jednak wywiało mnie w świat, kamionkowy gar do Zobacz więcej
Sezon grillowy rozpoczęty. Muszę Wam się do czegoś przyznać. Lubię siedzenie na powietrzu i pogaduchy ze znajomymi czy Rodziną . Lubię dania z grilla. Nie znoszę za to czekać na to kiedy pierwsze Zobacz więcej
A dlaczego pomidory??? Pomidory nie bez przyczyny zostały przez Francuzów nazwane „jabłkami miłości”. Dzięki zawartości niezliczonej ilości niezbędnych dla zdrowia składników podnoszą ogólną sprawność Zobacz więcej
Podczas przyjęcia dla kilkunastu osób wszyscy żyją daniem głównym. Gotowanie musi trwać, warto więc pozwolić im pobudzić kubki smakowe pysznymi, zielonymi starterami. Sałatka ze świeżym dressingiem. Zobacz więcej
Od razu się przyznaję, że z kolorem niebieskim poszedłem na skróty, to znaczy zastosowałem barwnik spożywczy. Przyszło mi jeszcze do głowy, ze kolor brązowy można uzyskać stosując kakao, gdzieś też Zobacz więcej