stifado

ZOBACZ TAKŻE:

Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Stifado

Stifado 350

1
Stifado Stifado Stifado Stifado to kolejne danie z tak uwielbianej przeze mnie kuchni greckiej. Stifado to nic innego jak duszona w czerwonym winie wołowina z dużą ilością aromatycznej szalotki z Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mammadeli
Stifado

Stifado 454

1
. Jednak i w takim wydaniu stifado smakuje wybornie. Warto zarezerwować sobie wolne przedpołudnie, przygotować wszystko, a potem tylko relaks, kiedy aromatyczny gulasz spokojnie pyrkocze na małym Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Cypryjskie stifado

Cypryjskie stifado 206

0
Odkryliśmy to danie podczas wakacji na Cyprze. Od razu nas zachwyciło! Oczywiście musiałam wypytać kucharza o przepis. Po powrocie po Polski odtworzyliśmy to danie. Okazało się, że stifado jedzone w Zobacz więcej
Podeszłam do tego dania z lekkim niepokojem bo do tej pory unikałam dodawania do dań mięsnych cynamonu, ale zdjęcie Stifado wgazecie (Sól i Pieprz nr 10/2011)bylo tak apetyczne że powiedziałam sobie Zobacz więcej
Ten przepis prezentuję na specjalne zamówienie Agi, która na wieść, że wróciłam z wakacji na Krecie, poprosiła o sprawdzony przepis to danie. Stifado nie zawsze przygotowuje się z wołowiny. Na Krecie Zobacz więcej
Podczas ostatniej wizyty w Artemisie udało mi się spróbować odrobiny tego dania od osoby towarzyszącej i postanowiłam pewnego dnia wrócić i zamówić właśnie wołowinę stifado, ponieważ wydała mi się Zobacz więcej
MatczyneFanaberie
MatczyneFanaberie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MatczyneFanaberie
Stifado

Stifado 14

0
Stifado - czyli wycieczka do Grecji Kalimera! Ostatnio najznakomitszym wydaniem mięsa wołowego jest dla mnie greckie Stifado. Wprawdzie odmian Sifado jest całe mnóstwo, bo może być ono Zobacz więcej
Stifado to tradycyjny gulasz (nie tylko mięsny) przygotowywany w Grecji przez cały rok. Posiada on swój własny, specyficzny smak, który nadaje mu cebula oraz nietypowe dla gulaszu przyprawy. W skład Zobacz więcej
Stifado jest jednym z najpopularniejszych greckich potraw. Można je znaleźć niemalże w każdej tawernie. Tradycyjnie przyrządzane jest z zająca, królika lub jagnięciny z dodatkiem cebuli, pomidorów i Zobacz więcej
Jakie powinno być prawdziwe stifado? Dobre. Moje było dobre choć do końcaprawdziwe nie jest z uwagi na brak mięsa z królika. W sklepie w którym najczęściej robię zakupy go nie ma a latał zakrólikiem Zobacz więcej
Pierwszy raz stifado robiłam w zeszłym roku w sylwestra. Miałam nadmiar zamrożonej wieprzowiny, z której chciałam zrobić coś niecodziennego. Od razu wiedzieliśmy, że to będzie naprawdę COŚ. Dla Zobacz więcej
Bardzo lubię domowe, polskie gulasze, z małymi kawałkami cielęciny lub wieprzowiny w delikatnym, pachnącym sosie na bazie rosołu i masła, z odrobiną cebuli. Dobrze smakują do kaszy i ogórka. Aleod Zobacz więcej
ilka
ilka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In my coffee kitchen
Gulasz -stifado

Gulasz -stifado 212

0
To moja druga potrawa na blogu z najnowszej książki Jamiego Olivera. Tym razem też będzie gulasz i też jest to danie z kuchni greckiej. Składniki dla 6 osób: 60 dag wołowiny gulaszowej 60 dag łopatki Zobacz więcej
Przepis na ten gulasz pochodzi z TEGO bloga. Jest pyszny i tyle. Ja swój gulasz pokroiłam w mniejsze kawałki i gotowałam w pod pokrywą szybkowarową, co zaoszczędziło mi czasu. Składniki 50 dag Zobacz więcej
Mięso kroimy w 1 cm kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso nacieramy octem winnym, 1 łyżką oleju, cynamonem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawiamy na 24 h lodówki. Na drugi dzień, w Zobacz więcej
Ryba w cebuli czyli ryba stifado w sam raz na te pore roku, pyszne danie, bardzo latwe do przygotowania - zapraszam :) jedna duza ryba 1,5 kg cebuli (na okolo 1,5 kg ryby) male glowki wielkosci malych Zobacz więcej
cukinie. Jak wiadomo, najsmaczniejsze są młode cukinie. Jedna cukinia schowała się jednak pod dużym liściem, nie zerwaliśmy jej w porę i urosła do sporych rozmiarów. Połowę tej cukinii podsmażyłam z Zobacz więcej
Kiedy ostatnio gotowałam stifado, pozostało mi jeszcze sporo cebulek. Obawiając się, że nie doczekają się szybkiego użycia, postanowiłam je zamarynować. Nie jest to może wykwintna przystawka, lecz na Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
KRÓLIK W POMIDORACH

KRÓLIK W POMIDORACH 281

0
Od dłuższego już czasu szukałem królika. A to do stifado , a to do paelli. Nie jest to zadanie proste bo to wciąż mięso w Polsce niedoceniane. Z uwagi na to iż przyrządzałem go po raz pierwszy oparłem Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: